De favoriete blaadjes van onze tuinman Angelo Dorny

01/06/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 31/05/18 om 19:33

Als kind had ik een hekel aan salades. Konijnenvoer, vond ik. Altijd maar hetzelfde en nooit echt lekker, als ik heel eerlijk ben. Tot ik van opa een hoekje in de moestuin kreeg aangewezen waar ik kon doen wat ik wilde. Het begon met makkelijke sla en doperwten, maar ging al snel over tot het experimenteren met enkele bijzondere gewassen. Een eigen moestuin heeft me geholpen mijn smaakpapillen te ontwikkelen. Ik kon nu zelf bepalen wat er in de salade eindigde. En geloof me, dat was meer dan sla en tomaat.

Bloedzuring

Zuring is een plant uit een zeer grote groep. Je vindt er heel wat soorten in, en bloedzuring is daar een van. De jonge blaadjes zijn intens groen en bezitten intens rode nerven. Vanwege de opvallende kleur kun je er echt alle kanten mee op. In de salade is hij een topper, maar als eetbare garnituur in gerechten steelt hij ook de show. Het is een winterharde plant die jaar na jaar zijn plekje weer opeist. Net zoals rabarber produceert bloedzuring kleine hoeveelheden oxaalzuur. Elke dag kilo's moet je er dus niet van eten, maar af en toe een paar blaadjes in de salade is volkomen onschuldig.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!