De beste restaurants volgens Jacky Lafon

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Jacky Lafon (70) – wereldberoemd in Vlaanderen als ‘Zatte Rita’ uit ‘Familie’ – staat 50 jaar op de planken en vierde dat een hele zomer lang met ‘Jubilee in ‘t Colisée’ in Blankenberge. Op 10 december staat er ook nog de jubileumshow ‘Zo Dankbaar’ op het programma in de Kursaal in Oostende. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de showbizzcoryfee haar favoriete West-Vlaamse restaurants aan de kust zoekt.

Vriendelijke bediening

De beste restaurants volgens Jacky Lafon
© Benny Proot

“Bijna de hele zomer heb ik in Dining Room D.ROOM op de Zeedijk in Blankenberge gegeten. Je hebt er een heel vriendelijke bediening, wat ik wel belangrijk vind, maar het is er ook proper en vooral heel lekker. Bovendien zit de verhouding prijs-kwaliteit heel goed. Als het nodig was, ging de bediening ook snel – bijvoorbeeld net voor een show – maar eigenlijk vind ik dat je tijd moet maken om lekker uit eten te gaan.”

Fijnste van het fijnste

De beste restaurants volgens Jacky Lafon
© Benny Proot

“Restaurant Marina op de Zeedijk in Oostende staat voor veel mensen bekend als een van de toppers aan de kust. Je krijgt er dan ook het fijnste van het fijnste voorgeschoteld. De uitbaters zijn bovendien vrienden van mij en ik weet dat het enorm harde werkers zijn. Een extra troef is het mooie kader van de zaak. Je kijkt uit op het staketsel en je ziet dus elke boot de haven in – en uitvaren. Ik hou wel van eten met zicht op zee.”

Nostalgisch icoon

De beste restaurants volgens Jacky Lafon
© Benny Proot

“Thermae Palace, ook al op de Zeedijk van Oostende, is voor mij pure nostalgie. Ik ging er altijd op zondag met mijn mama en telkens ik er ben, denk ik met veel heimwee aan die tijd terug. Het heeft ook iets speciaals, een echt icoon aan onze kust. Ik kom er niet meer zo vaak, maar spreek er wel nog soms met mijn zus en familie af. Het is ook het startpunt van een heel toffe wandeling, waarbij je kunt stappen tot aan de pier.”

Gewone korst

De beste restaurants volgens Jacky Lafon
© Benny Proot

“Mijn vierde aanrader is Chalet aan de minigolf in het Leopoldpark in Oostende, vooral in de winter. Binnen kun je dan aan de open haard zitten, maar er is ook een winterterras met terrasverwarmers. Op het menu staat de gewone kost, maar wel heel lekker en vriendelijk aan tafel gebracht. Leuk is ook dat je in het midden van het groen kan eten. Dat is vooral leuk voor mijn hondje, dat gras moet hebben.”