“Combineer je burger met het juiste biertje en muziekje”

© Benny Proot
Nancy Boerjan

Biersommelier Sofie Vanrafelghem en chef Jilles D’hulster, die Vlaanderen kennis liet maken met de betere burger, sloegen de handen in elkaar voor het boek ‘Beer & Burgers’. Een fraaie selectie gastronomische burgervariaties mét bijpassende Belgische bieren. Een boek om in te bijten!

Jilles D’hulster is de bezieler van de hamburgerrestaurants Jilles, met vestigingen in Gent, Brugge en Oostende, en Jack (onder meer in Kortrijk). Daar kan je proeven van zijn gourmetburgers, met originele en verse ingrediënten en behalve met vlees ook in vis- en vegetarische versies. Een concept dat aanslaat, en dat zich uitstekend leent tot foodpairing met… bier. In de Brugse biersommelier Sofie Vanrafelghem vond hij de ideale partner om de juiste bieren bij 48 van zijn burgercreaties te kiezen; het resultaat vind je in hun boek Beer & Burgers.

Sofie werkt samen met restaurants over de hele wereld en is bierjournaliste. Samen met collega Annelies Geneyn startte ze onlangs het biermagazine Arnold op. Beer & Burgers is haar vijfde boek, maar het eerste waarin ze onze Belgische bieren aan eten koppelt. “Mijn grootste missie is bier meer op tafel zetten”, vertelt ze. “We zien zeker de jongste vijf jaar dat alsmaar meer mensen bier bestellen in bars en op restaurant. Niet in het minst in de betere restaurants en dat is een goeie evolutie. Toch gaat het bij ons in vergelijking met het buitenland traag. Zoals bier momenteel boomt in Frankrijk, dat is ongezien! Wij Belgen moeten nu toch eens dringend wat trotser worden op onze bieren, ze zijn werkelijk top.”

“Bier is minder een dikmaker dan wijn, dat ís gewoon zo”

Bier blijft volgens Sofie kampen met vooroordelen en een negatief imago. “Bier heet bitter te zijn. Een misvatting, want het smakenpalet van bier is meer uiteenlopend dan dat van om het even welke andere alcoholische drank. Bier zou ook ongezonder zijn, en een ‘dikmaker’. Maar dat klopt niet! Voor degustaties en bij gerechten wordt eenzelfde hoeveelheid bier geschonken als wijn. En dan wint bier áltijd. Maar voorlopig blijven velen wijn beschouwen als de drank bij uitstek bij een maaltijd, en bier heet dan de meer volkse, simpele drank die je thuis of op café drinkt te zijn.”

© Benny Proot

Vandaar de link met de ook al wat simpelere burger?

“Zeker, burgers kampen met hetzelfde imago. Het zijn ‘maar’ burgers, terwijl Jilles bewijst dat je er heuse gastronomische pareltjes van kan maken, met kwaliteitsvolle en pure ingrediënten. Minder vlees eten? Prima, en ga dan meteen ook voor vlees met een duidelijke en hoogwaardige herkomst, zoals Jilles doet.”

Bij elke combinatie burger en biertje in dit boek hoort ook een bijpassend muzieknummer. Via een aparte website kan je de playlist raadplegen: als je bijvoorbeeld de burger Paris Lover maakt of opsmult, kan je daarbij het nummer Il est cinq heures (Paris s’éveille) van Jacques Dutronc beluisteren.

“Iedereen die bij het boek betrokken was, houdt van al wat mooi, lekker en sfeervol is. Dus toen we ons afvroegen wat we nog aan het eten en drinken konden toevoegen, kwamen we algauw bij muziek uit”, verklaart Sofie dit extraatje. “Zo maak je er thuis een heuse totaalbeleving van!”

‘Beer & Burgers’, uitgeverij Kannibaal, 29,50 euro.

www.beerandburgers.be

Sofie Vanrafelghem is ook te gast op Just Beer, het high-end bierevent dat plaatsvindt in Kortrijk Xpo op 11 en 12 november, www.justbeer.be

Cheese Blue Bastard

De Cheese Blue Bastard is de favoriete burger van Sofie. “Ik heb een zwak voor blauwe kaas. En die doet het dan weer uitstekend met zure bieren, maar dan de oud bruine, zoetzure soorten. In het boek koppel ik deze burger aan de Liefmans Goudenband omdat daar het verhaal van Rosa Merckx aan vasthangt, de eerste vrouwelijke brouwmeester van ons land en een grote inspiratie voor mij. Maar je kan er net zo goed een Rodenbach Grand Cru bij serveren, of Duchesse de Bourgogne. Het contrast werkt perfect: het scherpe en zoute van de blauwe kaas wordt weggeveegd door de zuurheid van het bier. Het geeft gewoon vuurwerk in je mond als die twee elkaar ontmoeten.”

Recept

runderburger

sweet sauce

verse spinazieblaadjes

roquefort

gekonfijte ui

walnoten

Hou je van burgers met broodjes? Neem dan een hamburgerbroodje naar keuze en leg alle ingrediënten ertussen.

Verkies je je burger ‘bunless’, leg dan alle ingrediënten gewoon op een bord.

Cheese Blue Bastard

De Cheese Blue Bastard is de favoriete burger van Sofie. “Ik heb een zwak voor blauwe kaas. En die doet het dan weer uitstekend met zure bieren, maar dan de oud bruine, zoetzure soorten. In het boek koppel ik deze burger aan de Liefmans Goudenband omdat daar het verhaal van Rosa Merckx aan vasthangt, de eerste vrouwelijke brouwmeester van ons land en een grote inspiratie voor mij. Maar je kan er net zo goed een Rodenbach Grand Cru bij serveren, of Duchesse de Bourgogne. Het contrast werkt perfect: het scherpe en zoute van de blauwe kaas wordt weggeveegd door de zuurheid van het bier. Het geeft gewoon vuurwerk in je mond als die twee elkaar ontmoeten.”

Recept

runderburger

sweet sauce

verse spinazieblaadjes

roquefort

gekonfijte ui

walnoten

Hou je van burgers met broodjes? Neem dan een hamburgerbroodje naar keuze en leg alle ingrediënten ertussen.

Verkies je je burger ‘bunless’, leg dan alle ingrediënten gewoon op een bord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier