“Achter elke deur schuilt een liefdesverhaal”

© Alloo en de Liefde
Bert Vanden Berghe

Na de wegpolitie en de nacht stort Luk Alloo zich nu op de liefde. In zijn nieuwe reeks belicht hij alle facetten ervan, van mensen die denken dat het gras groener is aan de overkant, tot zij die er bewust voor kiezen om alleen te blijven nadat ze hun geliefde verloren. “Liefde is voor mij puur gevoel en daar komt geen ‘werken’ aan te pas.”

Reportagemaker Luk Alloo is ronduit lyrisch als het over de liefde gaat. “Ik zag in mijn vorige reeksen dat romantiek en relaties wel overal een rol spelen. Er is zo’n ruime schakering van verhalen. Van mensen die een groot leeftijdsverschil hebben, neef en nicht zijn die verliefd zijn geworden… De man die vijf jaar trouw is blijven wachten, terwijl zijn vrouw ging kijken of het gras groener was aan de overkant of het koppel dat diep in de tachtiger jaren puberaal verliefd wordt, tot mensen die vijftig jaar bewust alleen blijven nadat ze de liefde van hun leven verloren.”

In ‘Alloo en de liefde’ komt het allemaal aan bod. “Maar even goed moet ik het ook hebben van toevallige ontmoetingen, in de bakkerij, op school… Achter elke deur in Vlaanderen schuilt een liefdesverhaal. Ik heb ook gemerkt dat er bij ons twee taboes zijn: praten over geld en praten over relaties, tederheid, verliefdheid en alles wat daarmee samenhangt. Je krijgt al heel snel een zekere blos op de wangen bij de mensen. Maar eenmaal je daar voorbij raakt, krijg je een heel ontwapenend en intrinsiek gesprek. En als reporter kan ik daar alleen maar met verwondering en vertedering naar kijken, zonder daarbij een oordeel te vellen.”

Maar liefde kan ook een ruw randje hebben. Zo zien we onder meer met het koppel dat in de eerste aflevering aan bod komt. Ze werd verliefd op de zoon van haar beste vriendin en kreeg er een kind mee. Haar familie liet haar vallen, maar zij gaf de liefde niet op. “Ook dat zijn mooie verhalen.”

Zelf houdt Alloo zijn liefdesleven liever onder de radar. “Of ik romantisch ben? Dat moet je aan mijn vrouw vragen. Zoiets zeg je niet van jezelf, toch? Liefde is puur gevoelsmatig. Van zodra er ‘werken’ bij ter sprake komt, haak ik af. Liefde is voor mij geen werkwoord. Al begrijp ik dat het voor andere mensen wel zo is. Liefde is voor mij eerder als een soort bouwpakket. Je gebruikt wat je nodig hebt. Van zodra het te theoretisch wordt, implodeert het voor mij persoonlijk.”

Na deze reeks is het overigens uitkijken naar een nieuw seizoen van ‘Alloo en de wegpolitie’, het vierde intussen. “Dat komt er in september aan. Ik heb gemerkt dat ook heel wat jonge mensen kijken. De ouders van die tieners zijn ook heel tevreden omdat die gasten zo zien wat mag en wat niet. We zijn zowaar pedagogisch verantwoord!”

Alloo en de liefde, op donderdag 19 april om 21.40 uur op VTM.