Brugge Ontroerend Goed: Herenhuis Lanceloot Blondeel

Met een eigenzinnige blik op de vaak vanzelfsprekende pareltjes van on(t)roerend erfgoed trekken fotograaf Pieter Clicteur en journalist Bert Vanden Berghe door West-Vlaanderen.

Lieve Blancquaert: "Ik kan echt zó slecht doen alsof"

Bert Vanden Berghe

Als het van moeten is, haakt fotografe Lieve Blancquaert af. Ook als het over feesten gaat, van verplichte nummertjes met oppervlakkige babbels tot haar eigen trouwfeest. Feestend oud worden daarentegen, ziet ze perfect zitten, want welgemeend feesten smeedt een band. "Ik denk dat we weer wat dichter bij elkaar moeten gaan leven."

Roeselare "Ik heb geen schrik om vergeten te worden"

Of het nu op tv, online of achter andermans potten en pannen is, het maakt Sofie Dumont weinig uit. Als ze maar haar ding kan doen in de keuken, de enige plek waar deze creatieve en ondernemende wervelwind rust vindt.

Roeselare Zonder moeite fietsen door de branding

Ilse Naudts

Een elektrische fiets waarmee je zonder moeite op het strand rijdt, zelfs door mul zand? Gorille-cycles, ontworpen door een surffanaat, belooft ons een fiets die evenveel comfort en plezier biedt in de stad als op het platteland, in het bos en op het strand. Wij mochten de e-bike met stoere, dikke banden als eerste in België uittesten.

Roeselare De terugkeer van de platenhoes

Wouter Verheecke

Lp's zijn al even aan een echte revival bezig. Sommigen kopen die platen voor de inhoud, anderen veeleer voor de verpakking. Fotograaf Jurgen Vantomme zoekt de fotolocaties van oude Belgische platenhoezen op, om die bewuste foto dan zelf te hermaken. Ook in West-Vlaanderen.

Roeselare De tweede van Ertebrekers

Redactie KW

De single Paranoia kondigde het al aan: Ertebrekers is terug. De tweede cd Crème borduurt voort op het poppy funkpad in het West-Vlaams van debuutplaat Otel. Toch is dit meer dan een sequel: muzikaal verkent Ertebrekers bredere horizonten en tekstueel steekt er wat meer gif in de lyrics. "We hebben een unieke plaats in Vlaanderen verworven, maar dat heeft ook te maken met de populariteit van poppy funk. Of juist het gebrek eraan."

Oostende "Terugkerende trends? Pure marketing!"

Nancy Boerjan

Linda Van Waesberge veroverde zich als styliste een vooraanstaande plek in het Belgische modemilieu. Sinds kort ruilde ze haar geliefde Brussel voor de kust waar we haar opzochten voor een gesprek over stijl, persoonlijkheid en modetrends. En hoe die laatste telkens weer terugkeren. Want als iemand het kan weten, is het Linda wel.

Bart Herman: "Ik voel me al heel mijn leven 18 jaar"

Bert Vanden Berghe

Muzikant Bart Herman mocht vorige week 60 kaarsjes uitblazen, maar hij paste vriendelijk voor een groot feest. Naar eigen zeggen zijn een verjaardagsconcert en een etentje met de familie thuis het summum van genieten en gelukkig zijn. "Ik heb er gestaan, maar het was nooit mijn ambitie om een Sportpaleis te vullen."

Kortrijk Special Wonen - Een oude ziel in een vernieuwd huis in Kortrijkse wijk Pottelberg

Annelies Nollet

Sinds een jaar komt architect en interieurdesigner Alexis Lagae samen met zijn vrouw Elisah en hun twee kindjes thuis in de Felix de Bethunelaan in Kortrijk. Ze betrokken er een gerenoveerd huis met vier slaapkamers dat Alexis zelf ontwierp, hielp verbouwen en inrichtte. "Een sloophamer is hier nooit over de drempel gekomen", vertelt hij. "Ik wilde absoluut de ziel van het huis behouden, want dat is waarvoor we gevallen zijn. Ik heb mijn ei dus gelegd met meer verfijnde ingrepen." Ontdek meer van dit soort reportages vandaag in de Special Wonen van KW Weekend.

Ieper West-Vlaanderen in beeld

Bert Vanden Berghe

Op West-Vlaanderen raak je nooit uitgekeken. Wekelijks stellen de beste West-Vlaamse fotografen scherp op onze provincie.

Oostende Jan Hammenecker: "Ik oefen mezelf in verwondering"

Bert Vanden Berghe

Als je het woord rasacteur opzoekt, dan kom je haast meteen bij Jan Hammenecker uit. Een ruwe bolster op de theaterplanken en op de set, van wie de pit al eens aan hardheid verliest, maar nooit aan authenticiteit. Hij is geen feestvierder, zegt hij zelf en heeft het ook niet nodig. "Zeker niet om gelukkig te zijn. We vieren vooral feest om onze angsten te bedwingen."

Oostende Augustijn Vermandere: "Veel mensen zijn bang van te veel geluk. Ik ook, ja"

Bert Vanden Berghe

Geen feest zonder muziek, dat weet Augustijn Vermandere al langer dan vandaag. De Oostendenaar groeide er thuis mee op en aan de vooravond van de release van zijn eerste plaat in het West-Vlaams praat hij eerlijk en honderduit over de weg die hij aflegde, al dan niet met toeters en bellen. "Sommige zaken die ik zing, durf ik eigenlijk niet te vertellen."

Kortrijk Nuria Gilizintinova: "Stijn en ik hebben elkaar zachter gemaakt"

Nancy Boerjan

Nuria Gilizintinova heeft er een tijdje naar moeten zoeken, maar met de hulp van de makers van het VTM-programma Blind Getrouwd heeft ze hem dan toch gevonden: haar 'fantastische' man. En dat is hij ruim twee jaar en een zoontje later nog altijd. Het feesten waarvan ze in haar vorige leven zo genoot, heeft ze er enigszins bij ingeschoten. Maar dat deert haar weinig: "Ik was klaar voor iets anders, iets ernstigers."

Oostende "Mijn motto is voortaan: niet twijfelen, maar doen!"

Nancy Boerjan

Een goede stem, vond haar leraar Nederlands, en met hem vele anderen. En die stem bracht Heidi Lenaerts bij de radio. Vandaag bij Klara, eerder ook bij Studio Brussel, waar ze ooit met plezier zelfs de Hit 50 presenteerde. "Dan kwam ik halfwakker de studio in maar zetten de popdeuntjes me in geen tijd aan het dansen", vertelt ze. Niet altijd, maar het is toch veelal een beetje feest, als Heidi is geweest.

Tropische vibes met de bananenplant

Gillian Lowyck

De banaan is een van de meest bekende fruitsoorten ter wereld, maar wist je dat je een bananenplant ook perfect als kamerplant kan houden? Niet de allermakkelijkste kamerplant, maar wel eentje die echt meteen voor een junglegevoel zorgt!