Waregem krijgt alcoholtesters

Bart Verschelde (Wagso), Rik Soens, korpschef Jean Pierre Coudenys, Vincent Leus, Kristof Chanterie en burgemeester Kurt Vanryckeghem bij de alcoholtester onder het Pand. (Foto DJW)
Redactie KW

In de ondergrondse parking van Het Pand en onder de Zuiderpromenade staan sinds kort alcoholtesters waarmee je zelf kan controleren hoeveel promille alcohol je in je bloed hebt, na het drinken van enkele drankjes. Initiatiefnemer is Vincent Leus, vader van Emilie Leus die, samen met nog twee vriendinnen, op haar achttiende overleed nadat ze aangereden werd door een jongeman onder invloed.

Bedoeling van de beide installaties is preventief werken en eventuele ongelukken door alcoholintoxicatie voorkomen. “Initiatiefnemer van dit project is niet politiezone Mira, maar wel Vincent Leus met het Fonds Emilie Leus vzw, die al op verschillende locaties in Vlaanderen zo’n infrastructuur heeft geïnstalleerd”, aldus schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie. “Zelf raakten wij in contact met Vincent die ondernemer en bedrijfsleider is van Verandaland. Hij stelde ons voor om enkele van die testers in Waregem te plaatsen. Die zijn door het Fonds gefinancierd. Via het gemeentebedrijf Wagso staan wij in voor het onderhoud van de toestellen. Let wel: het zijn geen officiële apparaten. Zij geven wel correcte cijfers aan.” Bedrijfsleider Vincent Leus is de vader van Emilie Leus die op haar achttiende samen met twee vriendinnen-studenten het slachtoffer werd van een tragisch ongeval in Oosterzele. Zij werden door een jongeman, onder invloed van een nachtje fuiven, aangereden en overleden aan de gevolgen van hun verwondingen.

“Ik wil iedereen duidelijk maken dat alcohol en rijden niet samengaan”

Preventief werk

“Dat verschrikkelijke drama was voor mij en mijn familie de aansporing om iedereen duidelijk te maken dat alcohol en een voertuig besturen niet samen gaan”, aldus Vincent Leus. “Daaruit ontstond het Fonds Emilie Leus, met de bedoeling echt preventief werk te leveren door onder andere alcoholtesters te installeren in Vlaanderen. Intussen hebben wij er, inclusief Waregem, al 54 geplaatst. Het begon in Gent, dan in Antwerpen en zo verder. In West-Vlaanderen was Kortrijk het eerst aan de beurt. Nu Waregem als tweede en straks ook in Brugge en Knokke. Eigenlijk graag op zoveel mogelijk plaatsen om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.” De tester werkt vrij gemakkelijk. Je krijgt naast de glazen controleplaats kort en bondig uitgelegd wat je moet doen. Eerst onderaan de tester een rietje uit de automaat nemen, het in je mond steken en dan hard blazen door een ‘oog’. Een indicator geeft aan of je het al dan niet goed doet. Indien niet, dan opnieuw dezelfde handelingen uitvoeren tot je kan aflezen dat het is gelukt. Na enkele seconden zie je het resultaat in promille uitgedrukt en kun je zelf zien of je al dan niet positief hebt geblazen. Dat is precies hetzelfde zoals bij een alcoholcontrole door de politie.

Geen speelgoed

“Het spreekt voor zich dat de politie deze tester niet gebruikt, maar uiteraard wel haar eigen professioneel materiaal, dat secuur alle nodige informatie verstrekt”, verduidelijkt Kristof Chanterie. “Maar het dient wel als hulpmiddel en tegelijk als een waarschuwing dat je best je voertuig aan de kant laat wanneer uit deze blaastest blijkt dat je in overtreding bent. Preventief werk dus. De installatie van beide toestellen kadert wel in het algemeen controlebeleid op alcohol in de stad en in de hele zone Mira. Wij gaan dat zelf ook benadrukken als stadsbestuur. Na enkele maanden zullen wij de resultaten van de testers evalueren. Hoeveel keren werden ze gebruikt? Welke cijfers? En alle andere info erover die ertoe moet leiden dat wij een realistisch beeld krijgen van de situatie. Dan is het goed mogelijk dat wij het Fonds Emilie Leus gaan vragen om ook op andere plaatsen in Waregem testers te plaatsen. Voor ons is dit zeker geen eindpunt, maar een begin.” Het is vanaf nu natuurlijk altijd mogelijk dat sommigen de testers als een speelgoedje zullen beschouwen waarmee ze de stoere held kunnen uithangen en nagaan hoeveel zij eigenlijk wel kunnen drinken vooraleer over de schreef te gaan. En daarnaast is ook vandalisme mogelijk. Maar de stad heeft daar samen met het Fonds iets op gevonden. “De apparaten houden wij in het oog via in de directe omgeving aangebrachte cameraatjes die alles registreren”, vult Kristof Chanterie aan. “Zo kan er worden ingegrepen als er vandalisme is. Maar wij hopen dat het niet zover moet komen en dat iedereen deze toestellen als een preventief middel bekijkt om erger te voorkomen.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier