Toerisme Oostende naar Hotel Terminus

Redactie KW

Toerisme Oostende verhuist naar Hotel Terminus aan het station. Op de plaats van het huidige Toerismegebouw aan het Monacoplein komt een nieuwbouw met appartementen, handelsruimte en ook nog een onthaal van Toerisme Oostende.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid (AGGB) van de stad Oostende kocht het beschermde Hotel Terminus van de NMBS voor 108.000 euro en legde nu de invulling vast van het gebouw. De vzw Toerisme Oostende krijgt er een publieks-, loket- en bureauruimte. “Het huidige gebouw aan het Monacoplein is versleten“, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Het is niet meer tegen een aanvaardbare prijs te renoveren. We willen er een nieuwbouw oprichten, met op het gelijkvloers een publieks- en loketruimte van Toerisme Oostende en openbare toiletten. De rest van het nieuwe gebouw kunnen we dan invullen met commerciële ruimtes aan de kant van de Langestraat en appartementen.”

Chauffeurslokaal

Hotel Terminus krijgt nog andere functies. In het vroegere ‘postje’ kan voor De Lijn een chauffeurslokaal voorzien worden. Zo moet er geen afzonderlijk gebouw voor de chauffeurs komen. “Dit is een mooi voorbeeld van een efficiënte invulling en stedenbouwkundig is dit ook een vooruitgang”, vindt burgemeester Vande Lanotte. “In de tussentijd zetten we containers om zo een tijdelijk chauffeurslokaal te voorzien. Het budget van 300.000 euro, opgenomen in het stadsbudget voor de bouw van het chauffeursgebouw, wordt overgeheveld naar AGGB om de inrichting van het vroegere ‘postje’ als chauffeurslokaal te financieren.

Starters en jongeren

In het Terminusgebouw wordt ook ruimte voorzien voor vergaderzalen en gedeelde werkplekken.Verder wordt het een ontmoetingsplaats voor jonge ondernemers en voor jongeren. “We denken ook aan een ruimte voor co-working, waar startende ondernemers alle faciliteiten vinden om kantoorwerk te doen , legt de burgemeester uit. “Voor deze functies en de vergaderzalen en werkplekken, lijkt het opportuun om samen te werken met een private investeerder. Deze investering moet zichzelf (al dan niet volledig) kunnen terugverdienen.”

In Hotel Terminus moet ook een verzorgingsruimte komen voor mensen met baby’s en kinderen, mensen met een beperking… Tot slot is er naast het ‘postje’ voor de buschauffeurs een doorgang voorzien naar de nieuw te bouwen polyvalente fuifzaal achter Hotel Terminus. Dat moet een losstaand gebouw worden dat voor fuiven, maar ook andere grote activiteiten kan worden ingezet.

“Starten in 2019”

“De eerste beslissing die nu moet genomen worden, is het opmaken van een bestek voor het aanstellen van een extern bureau en de toewijzing van de opdracht om het totaalproject voor de site uit te werken met fasering van de werken. We zullen alle betrokkenen – jongeren, fuiforganisatoren, verenigingen… – diepgaand bevragen. Zo willen we zorgen dat we goed investeren en de locatie voldoende frequent gebruikt wordt.”

De plannen voor de restauratie van het buitengedeelte zijn al klaar. Dat zal 2 miljoen euro kosten, maar voor 80% gesubsidieerd omdat het over een beschermd monument gaat. De plannen voor de binnenzijde moeten we nog heel goed bekijken en kunnen we nog geen kostprijs op plakken. Er komen ook inkomsten van de verkoop van het huidige Toerismebureau. Ik denk dat de werken in de tweede helft van 2019 kunnen starten.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier