Zillebeekse Sint-Pietersvrienden vieren 70ste verjaardag

Op foto Ives Goudeseune, Gerard Philippe, Pol Moerman, Roger Lefebvre, Annie Compernolle, Bernard Sohier en Rony Van Exem. Vooraan Basiel en Gust Van Exem. (Foto EG)
Redactie KW

De Sint-Pietersvrienden vieren dit jaar hun zeventigste verjaardag. Op Paasmaandag 7 april pakken ze uit met hun Sint-Pietersmountainbiketocht en de fietstocht Zillebeke-Boeschepe-Zillebeke.

De Sint-Pietersvrienden werden in 1948 opgericht in café ‘t Hooghe en sloten aan bij de Belgische wielerbond. Baron Yves de Vinck was voorzitter, Emiel Vanhove werd secretaris en Sylveer Dewitte was penningmeester. In 1949 werd in het domein van de voorzitter een cyclocross ingericht, de start van een reeks van 25 crossen. In 1952 werd het lidmaatschap met de wielerbond onderbroken na een meningsverschil. “Twee jaar later sloten de Sint-Pietersvrienden opnieuw aan bij de bond”, zegt secretaris Bernard Sohier. “Jaarlijks werd rond Sint-Pietersdag op 29 juni een wielerwedstrijd voor liefhebbers ingericht. Tien jaar later kwam ook daar een eind aan omdat een ministerieel besluit wedstrijden op een staatsbaan verbood.”

Heropstart

“Noodgedwongen werd er in 1965 terug naar de eerste liefde gegrepen”, vervolgt Bernard Sohier. “De Sint-Pietersvrienden organiseerden een cyclocross die Zillebeke vanaf 1983 op de wielerkaart zette, want iedereen kende de Superprestigeveldrit. Vanaf 1993 verhuisden we naar op de domeinen van de Kosmos en de Rodenberg in Westouter. In 1994 hebben we deze cross voor de laatste maal ingericht, want we kregen te maken met financiële verliezen en stopten uiteindelijk alle activiteiten.” In de vroege lente van 1996 vatte Rony Van Exem, lid van de club, het idee op om de wielerclub opnieuw op te starten. Hij was de motor die snel enkele mensen warm wist te maken, zoals de vroegere bestuursleden Robert Cappoen en Gilbert Deboosere. “De nieuwe club richtte via Roger Sercu een aanvraag op 24 april 1996 naar de bond om het bestaande stamnummer over te dragen aan de nieuwe initiatiefnemers. Wielerclub Sint-Pietersvrienden kon opnieuw wedstrijden inrichten.”

Mountainbike

“Intussen werd het nieuwe bestuur aangevuld met Kurt Titeca, Didier Malfait, Annie Compernolle en haar echtgenoot Roger Lefebvre, Ives Goudeseune, Pol Moerman, Freddy Vervenne, Marnix Sioen, Marc Pepin en Geert Verstraete”, vervolgt Bernard Sohier. “Onder impuls van huidig voorzitter en bezieler van mountainbiketochten Rony Van Exem werden op 1 mei 1993 de eerste mountainbiketochten ingericht. Er was keuze tussen 30, 50 en 80 km. De mountainbiketochten kenden een steeds groeiend succes. In 1998 organiseerden de Sint-Pietersvrienden de zesde mountainbiketocht, het provinciaal kampioenschap voor dames elite, dames nieuwelingen en dames juniores en de eerste rit in lijn voor nieuwelingen en juniores Zillebeke-Westouter-Zillebeke, later ingericht voor beloften.”

Wedstrijd verplaatst

Op 6 mei zouden de Sint-Pietersvrienden hun OVWF-wielerwedstrijd organiseren, een wedstrijd onder de vleugels van de Onafhankelijke Wielerfederatie. “Dit is een wedstrijd voor verschillende leeftijdscategorieën”, zegt Bernard Sohier. “Alles was geregeld om die de eerste zondag van mei te laten plaatsvinden. Spijtig genoeg valt die samen met de Great Run & Walk, een loopwedstrijd die voor viervijfde ons parcours kruist. Overleg met de stad Ieper en Golazo, de organisatie van die loopwedstrijd, leverde niets op. We hebben twee opties voorgesteld. De loopwedstrijd kon gemakkelijk naar De Palingbeek toe verschoven worden. Golazo antwoordde dat de omloop niet gewijzigd kon worden. Het voorstel om de loopwedstrijd drie kwartier te vervroegen en onze wielerwedstrijd drie kwartier te verlaten, vond ook geen gehoor. Omdat voor ons de veiligheid primeert, hebben we onze traditionele wedstrijd noodgedwongen verschoven van 6 mei naar 27 mei.”

Wedstrijden

Op Paasmaandag 2 april richtten de Sint-Pietersvrienden de 26ste Sint-Pietersmountainbiketochten in over 35 of 60 km. Info: Timothy Van Exem via 0476 29 75 17 en timothy.van.exem@telenet.be. Diezelfde dag vindt de 6de editie van de fietstocht Zillebeke-Boeschepe-Zillebeke plaats. Afstanden: 49 en 86 km. Inschrijvingen in OC In ‘t Riet, deelname 3 euro en 5 euro met een dagvergunning. Start tussen 8 en 12 uur, info: Bernard Sohier, 0474 91 17 14 en bernard.sohier@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier