Zico Waeytens kijkt uit naar Cofidis

Zico Waeytens kende alweer een jaar vol pech. (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Neen, 2018 was niet het jaar van Zico Waeytens. De 27-jarige Ledegemnaar kende veel pech en kijkt nu al uit naar 2019. “Ik zal bij Cofidis doen wat ik bij Giant voor Degenkolb deed.”

De miserie begon voor Waeytens al in zijn eerste koers van het seizoen, de Ster van Bessèges. “In de bevoorrading ben ik er over een drinkbus gevallen en brak ik mijn pols. Ik raakte nog net op tijd klaar voor de klassiekers en deed het daarin toch niet zo slecht. In de Ronde van Vlaanderen reed ik bijvoorbeeld op kop tijdens de beklimming van de Muur van Geraardsbergen.”

“Dit wordt zowat mijn negende comeback in zeven jaar als prof. Ik hoop dat het geluk eindelijk eens aan mijn kant zal staan”

“In mei ben ik echter tijdens een trainingstochtje weer ten val gekomen. Ik brak drie uitsteeksels van de ruggenwervel en scheurde de ligamenten van mijn enkel. Ik hervatte twee maanden later de competitie in de Ronde van Oostenrijk en stoomde me via de Ronde van Wallonië en de BinckBank Tour klaar voor het najaar. In onder meer de Great War Remembrance Race (tiende, red.) kon ik me nog tonen, maar het was simpelweg een pechseizoen. Daar kan ik niet veel aan doen.”

Het waren moeilijke maanden voor de Ledegemnaar van Veranda’s Willems-Crelan, want in april werd hij ook nog eens geconfronteerd met het overlijden van ploegmaat Michael Goolaerts en ook privé liep het niet naar wens. “Het heeft geen zin om achteruit te kijken, maar ergens neem je dat natuurlijk allemaal mee. Weet je, de laatste maanden zat er maar één zinnetje in mijn hoofd: niet vallen! Maar dan ligt ik toch wel weer tegen de grond in de Grote Prijs van Wallonië en de Tour de l’Eurométropole. Ik had even genoeg van alle pech. Ik zou graag de winter ingaan zonder miserie.”

Christophe Laporte

In 2019 lonkt een nieuwe uitdaging: Cofidis. “Het is al een paar jaar dat er contact was en nu is het de ideale stap in mijn carrière. Ik zal normaal het programma van kopman Christophe Laporte rijden: de sprint voor hem aantrekken en hem in de klassiekers bijstaan. Een beetje dezelfde rol dus die ik bij Giant en Sunweb voor John Degenkolb vervuld heb. Bij Cofidis vind ik ook mijn ex-ploegleider van bij Giant terug, Christian Guiberteau. Daar kijk ik naar uit. Dit wordt zowat mijn negende comeback in zeven jaar als prof. Ik hoop dat het geluk eindelijk eens aan mijn kant zal staan…” (TVB)