Zestig jaar Noordzeecross in Middelkerke

Op de foto het huidige bestuur met PaulVanderostijne, geert Bonne, Peter Maes, Norbert Cicou, Peter Germonprez, Steven Pallemaerts en Luc Verscheuren. © LC
Paul Bruneel

Zestig jaar nadat in de Middelkerkse duinen voor het eerst werd gestreden om de overwinning in een cyclocross, komt wielerminnend Vlaanderen _ en meer dan dat _ nu zaterdag 16 februari weer afgezakt naar de kustgemeente om er de finale mee te maken van de Superprestige veldrijden, in de volksmond nog steeds de Noordzeecross. De Middelkerkse cyclocross is de oudste nog bestaande cross van het land.

Zestig jaar cyclocross in Middelkerke is een unieke gelegenheid om herinneringen op te halen en vooral om uit te dokteren hoe het allemaal begon en wat het geheim is om een wedstrijd als deze zo lang in stand te kunnen houden.

“Het was de toenmalige gemeenteambtenaar Maurice De Schacht die zoveel jaren geleden het idee opperde om een cyclocross te organiseren in Middelkerke. Zijn neef André De Schacht was veldrijder en op die manier leerde Maurice de sport kennen. In november 1958 maakte hij zijn voornemens bekend aan Camiel Vergauwe en deze was meteen gewonnen om mee te werken.”

Grote namen

“Zij stapten naar de pers om hun plannen uit de doeken te doen, kregen steun van de plaatselijke koninklijke veloclub De Jonge Vluchters van oud beroepsrenners Berten de Jonghe en het gemeentebestuur en op 7 februari 1959 was het zover, de allereerste cross in Middelkerke was een feit”, vertelt Norbert Cicou, voorzitter van vzw Cyclocrosscomité Middelkerke.

“De organisatoren kregen meteen alle grote namen aan de start en het was Firmin Van Kerrebroeck die met de eerste zege ging lopen voor de immens populaire streekrenner Charles Vanhoutte.”

“Voor heel wat regiogenoten was de cyclocross nieuw en het krioelde dan ook van het volk in Middelkerke. Aan ambitie ontbrak het niet bij de organisatoren en nog hetzelfde jaar werd een tweede wedstrijd georganiseerd, op 28 november 1959.”

Kleppers van bij ons en buitenlandse vedetten verschenen aan de startlijn – Norbert Cicou

“Ook wat het deelnemersveld betreft werd een stapje hoger gezet en naast de binnenlandse kleppers slaagde men er in om ook buitenlandse vedetten aan te trekken. Zo verschenen aan de startlijn de Italiaanse wereldkampioen Renato Longo, de Franse kampioen André Dufraisse en Rolf Wolfsholl en Herman Brinkman, respectievelijk kampioen van Duitsland en Nederland. De overwinning ging echter naar de Belg Roger De Clercq”, gaat Norbert Cicou verder.

De cross bleef groeien en jaar na jaar kwamen heel wat grote namen aan de start: Roger en Erik De Vlaeminck, Berten Vandamme, Bertje Vermeire en Norbert Dedeckere om er maar enkele te noemen. Deze laatste drukte zijn stempel op de cross tussen 1971 en 1977 en samen met andere West-Vlaamse kleppers als Freddy De Schacht en Ivan Messelis slaagden ze erin telkens heel wat volk op de been te brengen.

Een foto van een van de legendarische persconferenties met Ivan Messelis, Erik De Vlaeminck, voorzitter Camiel Vergauwe, Ronny De Vos en Norbert Dedeckere.
Een foto van een van de legendarische persconferenties met Ivan Messelis, Erik De Vlaeminck, voorzitter Camiel Vergauwe, Ronny De Vos en Norbert Dedeckere.© Repro LC

De grote slokloppen van de beginjaren waren Norbert Dedeckere en Eric De Vlaeminck die elk vijf keer de bloemen in ontvangst mochten nemen”, weet Cicou zich te herinneren. De organisatoren van het eerste uur konden altijd rekenen op een hele meute vrijwilligers die meehielpen om van het hele gebeuren een groot succes te maken. De Middelkerkse cross was indertijd ook populair omwille van zijn uniek parcours in de duinen, maar na verloop van tijd mocht dit niet meer en sedert 2005 vinden de wedstrijden plaats op het sportpark De Krokodiel.

Nieuwe boost

Het waren Peter Germonprez en Luc Verschueren die in 2005 het initiatief namen om de cross een nieuwe boost te geven en Norbert Dedeckere tekende een nieuw parcours uit. Vanaf dat moment werd gesproken over de Noordzeecross.

“Op 29 december 2005 won Sven Nys in barre weersomstandigheden de eerste cross op het sportpark, een wedstrijd die hij trouwens ook vijfmaal op zijn naam schreef. Acht jaar geleden werd de Noordzeecross opgenomen in de Superprestige en groeide uit tot de toporganisatie die ze nu is”, zegt Peter Germonprez.

Voorzitter Norbert Cicou werkt zich samen met zijn medewerkers een jaar lang uit de naad om van die ene dag een volksfeest te maken en slaagt daar ieder jaar wonderwel in.

De volgende topper wordt 8 en 9 januari 2022, want dan wordt in Middelkerke het Belgisch kampioenschap veldrijden verreden.

Markante momenten uit de geschiedenis

Zestig jaar cyclocross in Middelkerke levert enkele opvallende anekdotes op.

Om de eerste cyclocross te kunnen organiseren, trokken de pioniers Maurice De Schacht en Camiel Vergauwe naar de plaatselijke handelaars om sponsoring op te halen. Ze slaagden erin om 15.000 Belgische frank binnen te halen om hun droom te realiseren.

Om de cyclocross te kunnen organiseren werden in het begin lotjes verkocht en werd ieder jaar een dansavond georganiseerd. De toegangsprijs in 1969 bedroeg 20 Belgische frank.

De persconferenties in aanwezigheid van toprenners uit de regio waren telkens een feest voor de organisatoren, dit was een van hun hoogtepunten buiten het echte cyclocrossgebeuren. Zo was in 1966 Erik De Vlaeminck eregast en in 1968 was dat Charles Vanhoutte. Later was Freddy Maertens nog eregenodigde (1979).

Dat het de organisatoren niet aan ambitie ontbrak, bewijst het volgende: Middelkerke deed een gooi naar het wereldkampioenschap in 1964, maar haalde het niet van Overboelare dat meer geld bood voor de organisatie.

In 1982 werd ter gelegenheid van de 25ste veldrit een galafeest georganiseerd in het casino van Middelkerke in aanwezigheid van heel wat bekende veldrijders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier