Yves Lampaert wint Dwars door Vlaanderen

28/03/18 om 16:42 - Bijgewerkt om 19:23

Yves Lampaert heeft woensdag Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. Sep Vanmarcke werd derde.

Yves Lampaert wint Dwars door Vlaanderen

Op de erelijst volgt Yves Lampaert zichzelf op. © BELGA

Ondanks de felle regen hield het peloton er een stevig tempo op na. In het eerste wedstrijduur werd meer dan 46 kilometer afgewerkt. Veel aanvalspogingen waren er dan ook niet.

Na goed 65 kilometer koers ging Belgisch kampioen Oliver Naesen tegen de grond. Hij kon snel weer de fiets op, maar had last van de knie en zou de wedstrijd verlaten. Wout van Aert kwam in botsing met een mobiele seingever die een gevaarlijk punt aangaf. De wereldkampioen veldrijden belandde in de gracht, maar kon na wat oponthoud zijn weg voortzetten. Tony Martin ging dan even voor het peloton uitrijden, maar de Duitser sloeg op de kasseien van de Mariaborrestraat tegen de vlakte.

Kopgroep van 13 renners in finale

Op de Taaienberg versnelde Zdenek Stybar. De Tsjech werd weer gegrepen, mede door toedoen van Alejandro Valverde. De Spaanse koning van de Waalse klassiekers counterde vervolgens ook een poging van John Degenkolb. Een aanval van Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet op de Knokteberg leek meer slaagkansen te hebben. Meer dan 15 seconden konden ze echter niet pakken en met nog 25 kilometer voor de boeg werden ze bijgehaald door Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Alejandro Valverde, Sep Vanmarcke, Mike Teunissen, Gianni Moscon, Edvald Boasson Hagen en Timo Roosen.

Yves Lampaert en co in actie.

Yves Lampaert en co in actie. © BELGA

Uit die kopgroep van dertien ontsnapten Lampaert, Vanmarcke, Pedersen, Teunissen en Boasson Hagen. Achter hen werd er te veel naar elkaar gekeken en op Nokereberg, de laatste helling van de dag op 9 kilometer van de finish, was de voorsprong van de vijf opgelopen tot 50 seconden. Vanmarcke probeerde zijn medevluchters te verschalken net na de laatste kasseizone, maar werd snel weer ingerekend.

Het leek erop dat de vijf voor de zege zouden sprinten, tot Lampaert in de slotkilometer demarreerde en een sterk nummer opvoerde.

Meteen mederecordhouder

Op de erelijst volgt Yves Lampaert zichzelf op. Met twee zeges is Lampaert meteen mederecordhouder. In totaal wonnen dertien renners twee keer in Waregem. Niemand slaagde erin de wedstrijd een derde keer te winnen.

Het podium van Dwars door Vlaanderen 2018.

Het podium van Dwars door Vlaanderen 2018. © BELGA

Voor Lampaert is het de zevende profzege, de eerste dit seizoen. Zijn team Quick-Step Floors zit al aan twintig zeges in 2018.

WorldTour-ranking na Dwars door Vlaanderen

Sep Vanmarcke is een van de grootste stijgers op de WorldTour-ranking, want hij gaat van 25 naar 10. Yves Lampaert staat op de 25ste plaats. Alejandro Valverde blijft bovenaan de WorldTour-ranking staan.

(MF/Belga)

Yves Lampaert: "Alle puzzelstukjes vielen in elkaar"

"Ik kan met geen woorden beschrijven hoe gelukkig ik ben", reageerde Lampaert. "Ik voelde me de hele dag in supervorm en we geraakten na de Taaienberg weg met een elitegroepje waarin ook Alejandro Valverde zat. Die ging zelfs aanvallen op de Kruisberg, maar ik kon vlot mee. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Al was Mads Pedersen het spelletje link aan het spelen. Hij zat constant mee te drijven, zonder zelf veel werk te doen. En plots ging hij aanvallen. Ik ging hem meteen halen. Iedereen van ons groepje mocht winnen, behalve Pedersen. Die had te veel gebruik gemaakt van onze krachten. Dat gaat nu eenmaal zo in de koers en dat was hier niet anders."

"In de laatste kilometer had ik nog voldoende macht om van de tegenstand weg te rijden. Ik pakte op kousenvoeten tien meter en was weg. Meteen wist ik dat ik kans maakte om voor de tweede keer op rij te winnen. Met Sep Vanmarcke, de andere Belg in de kopgroep, had ik geen afspraak gemaakt. Daar was gewoon de tijd niet voor. We moesten immers onze voorsprong behouden."

Lampaert komt nu in een rijtje van dertien renners die twee keer Dwars door Vlaanderen wonnen. Daarbij grote namen als Raymond Impanis, Briek Schotte, Walter Godefroot, Walter Planckaert, Eric Vanderaerden en Johan Museeuw. "Dat is natuurlijk fantastisch. Die mannen zijn allemaal een voorbeeld voor mij. Het is bovendien de derde WorldTourzege voor mij. Eind vorig seizoen win ik een etappe in de Ronde van Spanje en nu doe ik daar een tweede Dwars door Vlaanderen bovenop. Super, super, super. Ik heb er echt geen andere woorden voor."

Sep Vanmarcke zet zichzelf bij favorieten voor de Ronde

"Derde worden uit een groepje met vijf man is niet zo schitterend. Ik voelde me niet zo top vandaag. Nu niet van die aard dat ik een hele dag tussen mijn kader gehangen heb, maar echt vlot liep het toch allemaal niet", verklaarde Sep Vanmarcke (ED Education First-Drapac) woensdag na zijn derde plaats in Dwars door Vlaanderen.

"Van de koude heb ik nooit last gehad. Integendeel. Ik was op een gegeven moment veel te warm ingeduffeld. In de wedstrijd zat ik steeds bij de eerste tien. Op de Varenstraat voerde ik de forcing en zo ontstond onze kopgroep. Ik heb nog een keer geprobeerd in volle finale, maar werd snel weer tot de orde geroepen. Toen Lampaert vertrok, viseerde ik Edvald Boasson Hagen. Hij liet me immers een sterke indruk. Een schril contrast met de afgelopen weken. Hij is dus weer in orde wanneer het moet."

"In de Ronde van Vlaanderen is Peter Sagan wellicht één van de te kloppen mannen en zet Yves Lampaert ook maar bij de favorieten. En ja, mezelf ook. Ik heb dit jaar nog niet gewonnen en daar wil ik zondag wel verandering in brengen."

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!