De 27-jarige Lampaert schreef, naast het Belgisch kampioenschap, in 2018 Dwars Door Vlaanderen op zijn naam. Met Quick-Step Floors veroverde hij op het WK in Innsbruck ook de wereldtitel ploegentijdrit. Lampaert stoot Greg Van Avermaet (BMC) van de troon, die de voorbije vijf edities aan het langste eind trok. Gouden Greg was ook dit jaar een van de zes genomineerden, maar moet in de stemming tevreden zijn met de derde stek. Het zilver is voor Victor Campenaerts (Lotto Soudal), die zich in het tijdrijden liet opmerken met Europees goud en WK-brons.

© BELGA

Tiesj Benoot, Thomas De Gendt en Tim Wellens, die voor Lotto Soudal rijden, waren de andere kanshebbers. Een jury nomineerde de renners, het Belgische profpeloton mocht nadien zelf beslissen wie met de prijs aan de haal ging.

Andere winnaars

Sanne Cant © BELGA

Sanne Cant verlengde haar titel als Flandrienne. De wereldkampioene veldrijden haalde het voor Nicky Degrendele en Jolien D'hoore. Ook Lotte Kopecky en Githa Michiels maakten aanspraak op de titel. Een vakjury van ploegmanagers, bondsverantwoordelijken en organisatoren koos de winnares.

Thomas De Gendt © BELGA

Thomas De Gendt, die dus naast de hoofdtitel greep, kreeg de trofee van Flandrien-kilometervreter. Die beloont de beste helper uit het peloton. Het was het publiek in de zaal dat de winnaar ter plaatse via sms aanduidde.

Remco Evenepoel © BELGA

Bij de beloften kroonde Stan Dewulf uit Stavele (Alveringem) zich tot Flandrien. Hij won in zijn leeftijdscategorie Parijs-Roubaix. Remco Evenepoel, wereldkampioen bij de junioren op de weg en tegen de klok, haalde het zonder verrassing bij de junioren. Siebe Deweirdt tot slot was de laureaat bij de nieuwelingen.

Flandrien van het Veld

Mathieu van der Poel mag zich voor het tweede jaar op rij Flandrien van het Veld noemen. De 23-jarige Nederlander haalde het dinsdag in het Casino-Kursaal van Oostende voor Wout van Aert en Toon Aerts.

Van der Poel won in 2018 het eindklassement van de Superprestige, dat van de Wereldbeker en van de DVV Verzekeringen Trofee. Ook kroonde hij zich tot Nederlands kampioen. Hij greep wel naast de wereldtitel, die naar runner-up Van Aert ging. Van der Poel was eerder al in 2015 en 2017 aan het feest.