Yorben Lauryssen hoopt op medaille

Yorben Lauryssen eindigde in vier BK's al telkens in de top vijf. Raakt hij in Koksijde op het podium? (Foto a-RN) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Tweedejaarsnieuweling Yorben Lauryssen (15) is al zijn hele carrière een vaste waarde op Belgische kampioenschappen. De Jabbekenaar mikt opnieuw op de top vijf, maar hoopt op een eerste medaille. “Ik ben heel blij dat ik altijd zo regelmatig presteer op het BK, al wil ik net als iedereen ook wel een uitschieter.”

Putte 2013: 5de

Zijn eerste BK veldrijden reed Yorben Lauryssen als 12-jarige aspirant in het Antwerpse Putte. “Daar weet ik eerlijk gezegd niet veel meer van. Dante Coremans won, zoals hij dat elk jaar bij de aspiranten deed. Het verschil met hem is nu toch kleiner, wat eigenlijk wel een tof gevoel is. Ik herinner me van dat BK wel nog dat de cross gereden werd op een parcours van mijn toenmalige ploeg. Er lag genoeg modder en dus was het die dag écht crossen.”

Nijlen 2014: 4de

Ook als 13-jarige aspirant trok de Jabbekenaar naar de provincie Antwerpen om het BK af te werken. De wedstrijd vond plaats aan het Fort van Kessel in de gemeente Nijlen. “Dat was zeker ook een heel mooi parcours, in een bos onder andere. Ik had zonder twijfel een superdag. Ik denk dat ik nooit beter geweest ben op een BK. Een podiumplaats had er toen dus eigenlijk wel ingezeten.”

Landskouter 2015: 5de

In zijn laatste seizoen als aspirant werd de nationale titelstrijd uitgevochten in Landskouter, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Oosterzele. “Het parcours lag er enorm zwaar en modderig bij. Ik herinner me dat ik die dag dom gereden heb. In de strijd om de vierde plaats reed ik de hele tijd op kop, met Nys in mijn wiel. Die zal dat zeker van zijn vader meegekregen hebben. (lacht) En in de sprint heeft hij me natuurlijk geklopt. Het moet trouwens niet altijd makkelijk zijn om zoals Thibau in de spotlights te staan. Hij is natuurlijk zo opgegroeid, maar ik ben er alleszins niet jaloers op.”

“Ik ben een mooi en regelmatig seizoen aan het rijden”

Oostende 2017: 5de

Op het strandparcours van Oostende ging Thibau Nys bij de eerstejaarsnieuwelingen met de driekleur aan de haal. “Een heel mooi parcours met die passage op het strand. Het was heel speciaal om een BK in eigen regio te rijden. In de cross zelf waren de kaarten snel geschud, want ik viel te licht uit voor de eerste vier plaatsen. Op die lange en steile brug moest ik lossen. Ik ben trouwens niet echt een zandcrosser. Ik moet het hebben van crossen als Gavere, Ronse en de Koppenberg. Genoeg modder en stevige hellingen, dan ben ik op mijn best.”

Koksijde 2018: medaille?

Zaterdag doet de renner van Callant-Doltcini, de jeugdploeg van Marlux-Bingoal, een nieuwe gooi naar eremetaal. “Ik ben heel blij dat ik op het BK altijd zo regelmatig presteer, al wil ik net als iedereen ook wel een uitschieter. Ik heb sowieso weer de ambitie om de top vijf te halen, maar ik hoop natuurlijk wel op een medaille.” Dante Coremans, Thibau Nys, Ward Huybs en Lennert Belmans zijn opnieuw de zwaarste tegenstanders in de strijd voor het podium. “Die vier renners zijn sowieso sterker, dat moet ik toegeven. Langs de andere kant heb ik ze allemaal wel al eens kunnen kloppen. Ik zal een hele goeie dag nodig hebben, dat staat vast.”

De jonge Jabbekenaar is bij de tweedejaarsnieuwelingen wellicht de enige West-Vlaamse hoop op een topuitslag. “Ik zie zelf ook niet echt veel andere West-Vlamingen die top tien kunnen rijden. Op het PK in Emelgem-Izegem was het gat op mijn eerste achtervolgers toch ook behoorlijk groot. Alessio De Maere is misschien wel iemand die goed uit de voeten kan op dat parcours.”

Yorben blikt alleszins al tevreden terug op zijn winter. “Ik ben een mooi en regelmatig seizoen aan het rijden. Mijn conditie is nu ook op het toppunt, alleen in Baal had ik wat tegenslag. Na het BK wil ik vooral mijn seizoen goed afwerken. Middelkerke is wel nog een wedstrijd waar ik extra naar uitkijk. Het is niet alleen in de buurt, ik vind het ook een mooie cross. Vroeger deed ik er een jeugdinitiatie, dan is het altijd plezant om er terug te keren.”

(ACL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier