Yoran Maertens koerst op de weg, maar met cyclocross in het achterhoofd

Yoran Maertens tijdens het recente PK tijdrijden. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Yoran Maertens (13) is zoals de meeste aspiranten opnieuw aan het wegseizoen begonnen, Hij verwacht er echter niet zo veel van, aangezien crossen nog altijd zijn hoofdactiviteit blijft.

“Begin april is het wegseizoen voor aspiranten weer begonnen. Het gaat redelijk goed voor mij, ik kan niet klagen. De meeste wedstrijden finishte ik in de top 20, zoals in Brugge-Sint-Pieters, waar ik 15de werd. Ik verwachtte eigenlijk niet veel van mijn wedstrijden op de weg, aangezien ik het enkel doe als voorbereiding op het veldritseizoen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het leuk is als de koersen een beetje meevallen, dat is logisch.”

Ik mik niet op bepaalde wedstrijden. Ik bekijk van week tot week waar ik ga koersen en maak er dan het beste van

“Ik mik niet op bepaalde wedstrijden. Ik bekijk van week tot week waar ik ga koersen en maak er dan het beste van. Ik probeer ook voldoende aandacht te besteden aan rust door bijvoorbeeld om de vier weken eens een weekje niet te koersen. Dat doe ik om zeker met de nodige frisheid aan de start van de winter te kunnen beginnen, ook al ligt dat nog veraf. De enige wedstrijd waar ik toch wel in het bijzonder een mooie uitslag zou willen rijden, is het provinciaal kampioenschap in Menen. Dat is een van de dichtste wedstrijden die er voor mij zijn. In Geluwe zelf zijn er geen koersen voor aspiranten, dus mag ik Menen als een soort thuiskoers beschouwen. Een topvijftienplaats zou ik een mooi resultaat vinden.”

Liefst hellingen

Een voorkeur voor een bepaald parcours heeft de Geluwenaar niet, maar stelt wel vast dat een helling zeker niet in zijn nadeel is. “Waarschijnlijk is dat omdat die inspanning dan vergelijkbaar is met de cross. Bijna alle wedstrijden die ik dit jaar rijd, heb ik de vorige jaren al eens gereden. Ik weet dus wel min of meer wat ik van parcours mag verwachten, maar ik kies mijn wedstrijden niet uit volgens de omloop”, aldus de leerling industriële wetenschappen aan het VTI Menen.

Het is nog wat vroeg, maar aangezien de renner van WT Ieper al naar het veldritseizoen aan het uitkijken is, kunnen we toch al eens vooruitblikken. “In de cross zal ik nieuweling worden, dat zal wel wat aanpassen worden. De parcoursen zijn wat langer, maar ik ben echt benieuwd en kijk ernaar uit. Het is zeker de bedoeling om hier en daar een A-cross mee te pikken, natuurlijk in combinatie met de kleinere crossen. Ik denk wel van de Vlaamse Cyclocross Cup min of meer te volgen. Daarin zou ik graag een mooie plaats in het eindklassement kunnen behalen.” Afgelopen seizoen eindigde Yoran in de Aspiranten Cyclocross Cup trouwens op een verdienstelijke vierde plaats.