Wingene Koers wil terug naar de profs

Lennert Teugels won woensdag Wingene Koers in een sprint met 13 renners voor Lionel Taminiaux en Jonas Castrique. Joren Touquet werd achtste, Dieter Bouvry tiende en Abram Stockman twaalfde. (Foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Als het van Geert Vanhullebusch afhangt, dan wordt Wingene Koers weer een profwedstrijd. “Voor de huidige koers voor eliterenners zonder contract en beloften is het moeilijk om een mooi deelnemersveld bij elkaar te krijgen”, zegt de voorzitter van De Stoempers.

De achtste editie van Wingene Koers groeide woensdag uit tot een succes. Lennert Teugels van het continentale Cibel-Cebon haalde het na een late solo. Alweer een mooie winnaar op de erelijst dus. “Ondanks het gebrek aan hellingen of andere hindernissen flitst er telkens een sterke renner naar de bloemen. Onder meer Oliver Naesen, Wout van Aert en Sebastien Six stonden hier op het hoogste schavotje. Die mannen gaven onze wedstrijd het nodige aanzien.”

Nieuw parcours

Wingene Koers werd op een nieuw traject betwist. “De Ruiseledesteenweg is de mooiste weg van Wingene. Hier wilden we dan ook onze wedstrijd laten aankomen. Aanvankelijk was het de bedoeling om via Sint-Jan te rijden, maar dat traject is door wegenwerken twee jaar afgesloten. In samenwerking met de politie en de gemeente hebben we een nieuwe omloop uitgestippeld. Het is en blijft een vluchtkoers. De wind kan een bepalende rol spelen. Maar zelfs zonder wind zoals woensdag zijn het toch de beteren die het verschil kunnen maken.”

“Ik zou er graag een UCI 1.2-koers van maken. Die kost niet zoveel meer dan een interclub voor eliterenners zonder contract en beloften”

“We zijn tevreden over de laatste editie. Wel merken we dat het moeilijk is om een ruim deelnemersveld de weg op te sturen. De bond moet zich afvragen of de 1.12-wedstrijden nog wel een toekomst hebben. Als het kan, zou ik volgend jaar graag met een wedstrijd van tweede categorie uitpakken. Die kost niet zoveel meer dan een interclub voor eliterenners zonder contract en beloften. We hadden dit jaar een budget van 30.000 euro. Koken kost geld. Zo zetten we woensdag 45 seingevers in. Maar met sponsor Danneels beschikken we over een goede motor voor onze organisatie. Met dit bedrijf hebben we ruimte om te groeien. Op vlak van sponsoring zitten we echt wel goed.”

“Het vipgebeuren hoort er intussen bij”, zegt Geert Vanhullebusch. “Vorig jaar zijn we gestart met een arrangement. Met 50 mensen trokken we naar het plaatselijke restaurant. Woensdag waren we al met 120. We gingen ‘s middags eten in de Shamrock in Tielt. ‘s Avonds stond nog een walking dinner op het programma. We proberen onze hele organisatie naar een hoger niveau te tillen.”

Duivel doet al

“Ik ben al mijn hele leven zot van de koers”, vervolgt Vanhullebusch. “Jarenlang zat ik in het bestuur van het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp. Intussen zet ik al vele seizoenen mijn schouders onder Wingene Koers. Ik ben een beetje duivel doet al. Met wat extra hulp van de gemeente moet het mogelijk zijn om van onze wedstrijd een groots evenement te maken. Promoveren naar een 1.2-wedstrijd zou een stap in de goede richting zijn”, aldus nog Geert Vanhullebusch. (MVH)