West-Vlaamse heerschappij bij Vlaamse overheidsploeg

Tom Vandenbussche

Van 10 tot 20 januari vertoefden de renners van Sport Vlaanderen-Baloise in het zonnige Spaanse Calpe om er de laatste hand aan hun conditie te leggen. Wij mochten vier dagen op stagebezoek en troffen aan de Costa Blanca zestien (!) heel erg gemotiveerde West-Vlamingen aan. Een terugblik in cijfers.

2

Edward Planckaert en Emiel Planckaert zijn broers van elkaar en met Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin) vertoeft er nog een derde broer in het profpeloton. Het is niet de eerste keer dat twee broers tegelijkertijd deel uitmaken van het team. In 2015 gingen JelleWallays en Jens Wallays hen immers vooraf. En vorig jaar werden Benjamin Declercq en Tim Declercq bijna ploegmaat van elkaar, tot Tim naar Quick.Step Floors kon. In 2013 was er met neven Stijn Neirynck en Yves Lampaert overigens ook al een familieband binnen de ploeg.

De kans dat Edward, Emiel en Baptiste ooit voor hetzelfde team zullen rijden, is reëel. Ploegleider WalterPlanckaert toonde hen in 1980, samen met zijn broers Eddy en Willy, alvast het goede voorbeeld bij het toenmalige Mini Flat-Vermeer Thijs.

9.52.34

Jolien Lewyillie (28) uit Langemark-Poelkapelle is niet alleen sportdiëtiste bij Sport Vlaanderen-Baloise, maar ook een fervent triatlete. Als juniore kroonde ze zich tot Belgisch kampioene, in 2013 schreef ze de triatlon van Brugge op haar naam en in augustus 2017 won ze bij haar debuut op de lange afstand (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen) de Ironman van het Zweedse Kalmar in een tijd van 9 u. 52’34”. Lewyllie, die in het Vlaams-Brabantse Linden woont, nam er deel met de Kalgirls, een groepje van zes Vlaamse dames. Ze kwalificeerde zich zo voor het WK Ironman op Hawaï, maar verzaakte aan haar ticket om haar vriend, proftriatleet Bart Aernouts, te kunnen ondersteunen.

J
J

Lewyllie beseft dus maar al te goed het belang van gezonde voeding en dat pepert ze ook de renners van Sport Vlaanderen-Baloise in. “Op deze stage heb ik met elke coureur eens apart gezeten om te kijken of er belangrijke vragen of onduidelijkheden waren. Een vaak terugkomend probleem is het vochtverlies. Het komt geregeld voor dat er onvoldoende gedronken wordt. Daarom deed ik enkele testjes. De renners moesten daarvoor enkele zaken bijhouden, zoals hun gewicht voor en na de training, wat ze eten en drinken… Dat gooi ik in een Excel-bestand, waarmee ik vrij nauwkeurig kan berekenen wat en hoeveel ze in bepaalde omstandigheden nodig hebben. Dat kunnen ze vervolgens in wedstrijd toepassen. Heel belangrijk. Een slechte vochtbalans kan een enorme invloed op het resultaat hebben.”

Het gevaarlijkste gespreksonderwerp onder wielrenners blijft echter ontegensprekelijk het gewicht. In deze tijden van wetenschappelijke begeleiding is een laag vetpercentage noodzakelijk om topprestaties te leveren. “Elke renner heeft eind december een conditietest moeten ondergaan en toen hebben we ook een DXA-test gedaan om de lichaamssamenstelling na te gaan”, vertelt Lewyllie. “Sommige renners zullen nooit overgewicht hebben, anderen stonden nog twee kilo te zwaar. En dan raden we ze aan om op training geen taartjes meer te eten, maar wel peperkoek en Sultana. Het omgekeerde bestaat echter ook: anorexia athletica. Atleten die te ver gaan in het vermageren, kunnen later problemen krijgen om nog af te vallen.” Voor Lewyllie is haar werk haar passie. “Ik heb van een hobby mijn job kunnen maken.” En ze is niet de enige sportieve dame bij Sport Vlaanderen-Baloise! Sportarts Miek Vyncke (34) uit Maldegem is een gewezen drievoudig wereldkampioene duatlon bij de beloften en nog altijd heel competitief.

“Sommige renners stonden twee kilo te zwaar. Dan eten ze op training best geen taartjes meer, wel peperkoek en Sultana”

16

Het aantal West-Vlamingen bij Sport Vlaanderen-Baloise in 2018. Daarbij tien renners (Piet Allegaert uit Moorslede-Slypskapelle, Benjamin Declercq uit Izegem, Kevin Deltombe uit Ardooie, Maxime Farazijn uit Vlamertinge, Christophe Noppe uit Sint-Eloois-Winkel, Edward Planckaert uit Moen, Emiel Planckaert uit Zwevegem, Jonas Rickaert uit Lendelede, Aaron Verwilst uit Ruiselede en Jordi Warlop uit Stuivekenskerke), de team manager (ChristopheSercu uit Izegem), een ploegleider (Hans De Clercq uit Eernegem), een sportdiëtiste (Jolien Lewyllie uit Langemark-Poelkapelle), een physical coach (Ward Vande Capelle uit Meulebeke), een verzorger (Peter De Smet uit Westende) en een mecanicien (Wim Vanelverdinghe uit Koksijde). De Clercq is een ingeweken Oost-Vlaming, terwijl Lewyllie (Linden) en Vande Capelle (Lier) niet meer in onze provincie wonen. Leuke noot: Oost-Vlaming Preben VanHecke, in 2015 Belgisch kampioen in Tervuren, is samen met de Roeselaarse ex-profrenster Sharon Vandromme.

18

Het maximale stijgingspercentage dat Piet Allegaert moest verwerken tijdens een solotraining naar de hoogte van Bernia. “Ik wist niet dat die berg zo steil was. Wat een beest! Met daarna ook nog de Rates haalde ik 1.700 hoogtemeters over 90 km. Toch niet slecht, hé!” Blijkbaar nog niet voldoende, want ‘s namiddags breide Allegaert er in de kelder van het hotel nog een intervaltraining van een uur op de rollen aan toe. “VO2 max-blokken (tegen de verzuringsgrens, red.). Ik doe die voorlopig beter op de rollen, want dan zit mijn ene enkel (die hij in december brak, red.) veel stabieler.”

West-Vlaamse heerschappij bij Vlaamse overheidsploeg

22,3

De gemiddelde leeftijd van de tien West-Vlaamse renners bedraagt 22,3 jaar, met Benjamin Declercq (23) als oudste en Aaron Verwilst (20) als jongste renner.

DD
DD

24

Het aantal jaren dat verzorger Peter De Smet (48) uit Westende bij de ploeg aan de slag is. Daarmee is hij de langst dienende West-Vlaming. “Oost-Vlaming Robert D’hont doet nog een jaartje beter”, grijnst hij. “Wist je trouwens dat er in 2019 een boek uitkomt naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van de ploeg?” De Smet vertoeft al sinds 1989 in de wielersport. “Beginnen deed ik in 1989 als freelancer bij Humo-Torhout Werchter. De Ster van Bessèges was mijn eerste koers ooit. Tijdens mijn legerdienst was ik verzorger van de militaire ploeg en na drie jaar als freelance verzorger bij het Izenberge Sportief van Michel Pollentier kon ik samen met Wim Vansevenant de stap naar Vlaanderen 2002 zetten. En in 1992 deed ik met Tulip Computers de Tour.” Het zou bij die ene keer blijven. “Maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik verkies het programma van Sport Vlaanderen-Baloise. Ik had al de kans om naar een andere ploeg te gaan, maar hier kan ik mijn ding doen en voel ik me thuis.” Nog enkele cijfers? De Smet slaapt jaarlijks 120 dagen per jaar op hotel, komt aan 200 wedstrijd- en service course-dagen, en legt 50.000 km met de auto af. “Mijn langste rit? Dat moet die van Oostende naar Faro (2.223 km, red.) geweest zijn, voor de Ronde van de Algarve. En ooit reed ik zelfs naar Pompei (1.811 km, red.) voor Tirreno-Adriatico.” Dat is nog niet alles, aldus De Smet. (knipoogt) “Want zelf fiets ik vier meter per jaar.”

37

Christophe Sercu (47) staat sinds 2005 als team manager aan het roer van Sport Vlaanderen-Baloise, dat vroeger achtereenvolgens Chocolade Jacques-T Interim, Chocolade Jacques-Topsport Vlaanderen, Topsport Vlaanderen-Mercator en Topsport Vlaanderen-Baloise heette. Intussen zag Sercu al 37 West-Vlaamse renners de revue passeren, onder wie Niko Eeckhout, Nikolas Maes, Kristof Vandewalle, Pieter Vanspeybrouck, Klaas Lodewyck, Sep Vanmarcke, Jelle Wallays, TimDeclercq, Zico Waeytens en Yves Lampaert. Negen onder hen stroomden later door naar de WorldTour.

West-Vlaamse heerschappij bij Vlaamse overheidsploeg

203,3

De afstand in kilometers van de langste training tijdens de ploegstage. Neoprof Aaron Verwilst deed er vijf uur en 55 minuten over, goed voor een gemiddelde snelheid van 34,4 km per uur (maximum 79,9). Hij overwon 3.183 meter hoogteverschil, verbruikte 4.856 calorieën, haalde een gemiddelde hartslag van 137 (maximum 186) en reed rond met een cadans van 83 omwentelingen per minuut. Zijn geleverd vermogen bedroeg 245 Watt.

304

Het totale aantal wegzeges bij de jeugd van de West-Vlaamse profs bij Sport Vlaanderen-Baloise. Kevin Deltombe spant de kroon met 55 zeges, gevolgd door Jonas Rickaert (44), Jordi Warlop (42), Piet Allegaert (40), Edward Planckaert (32), Maxime Farazijn (30), Emiel Planckaert (23), Christophe Noppe (15), Benjamin Declercq (13) en Aaron Verwilst (10). Die laatste won wel als enige de Ronde van Vlaanderen, bij de juniores. Bij de profs waren Rickaert (Lede 2016, Zwevegem 2017) en Noppe (Kustpijl 2017) al aan het feest. Ter vergelijking: Walter Planckaert won als prof 74 keer, waaronder de … Ronde van Vlaanderen.

315

Het aantal minuten dat Hans De Clercq (48) tijdens de ploegstage liep: zes keer op de loopband in de fitness van het hotel en één keer op de zeedijk. Telkens 45 minuten aan een gemiddelde van goed tien km per uur. “En altijd omstreeks zes uur ‘s ochtends, want ik ontbijt graag samen met mijn renners. Als je zoveel in de auto moet zitten, begint de rug al eens op te spelen. Zo fit mogelijk blijven is dus de boodschap.”

Kevin Deltombe is de renner met het meeste aantal WestSprint-punten ooit: 4.238 in acht jaar

1.842

De afstand in kilometer die mecanicien Wim Vanelverdinghe (48) uit Koksijde met de vrachtwagen van de ploeg aflegde om na afloop van de stage van Calpe naar de service course in Waregem terug te rijden. “Mijn collega Patrick Vermeulen en ik waren daarvoor 24 uur onderweg. Aan gemiddeld 80 km per uur en met een verplichte tussenstop van negen uur. Vrijdag vertrokken we meteen na de laatste training om 14 uur en reden we door tot 22 uur. Na een overnachting in de buurt van het Franse Perpignan vervolgden we zaterdag vanaf 7 uur onze weg en kwamen we omstreeks middernacht weer in Waregem aan.”

Voor Vanelverdinghe is het zijn eerste seizoen in vast dienstverband. “Maar ik ben al 14 jaar op losse basis aan de ploeg verbonden. Ik was zelfstandig tuinaanlegger, maar door een operatie aan de nek in 2013 mocht ik mijn job niet meer uitoefenen. Dat heb ik dan ook aan Christophe Sercu verteld. Zoveel verandert er echter niet voor mij. Vorig jaar was ik al zo’n 140 dagen met de ploeg op pad, nu zal dat nog wat meer zijn”, aldus Vanelverdinghe, die via Peter De Smet bij de ploeg kwam. “Ik heb als nieuweling en junior nog met hem gecrost, liep hem jaren later toevallig tegen het lijf en ben er zo stomweg ingerold. Eerst moest ik fietsen en auto’s afwassen, maar intussen ben ik tot mecanicien geëvolueerd.”

West-Vlaamse heerschappij bij Vlaamse overheidsploeg

2020

Ward Vande Capelle (28) werd geboren in Tielt, groeide op in Meulebeke en woont in Lier. Begonnen als zwemmer groeide hij uit tot een meer dan degelijke triatleet. In 2012 werd hij zelfs tweede in de halve triatlon van Leuven, terwijl hij op het BK net buiten de top tien eindigde. Vande Capelle studeerde af als licentiaat in de lichamelijke opvoeding en werkt als coach bij Energy Lab. Hij begeleidde onder meer zeilster Evi Van Acker richting de Olympische Spelen in Rio en is met het oog op Tokio 2020 nog altijd de man achter Emma Plasschaert, Maité Carlier en Yannick Lefebvre. Hij begeleidt ook talentvolle belofterenners uit het Lotto Cycling Talent-project, zoals Stan Dewulf en Harm Vanhoucke.

Sinds vorig jaar is Vande Capelle ook physical coach bij Sport Vlaanderen-Baloise. Van de tien West-Vlaamse renners heeft hij er vier persoonlijk onder zijn hoede. “Ik maak het stageplan op en werk meestal in twee groepen om specifiek met de renners te kunnen werken. Na afloop van elke training bekijk ik hoe ze reageren, hoe hun hartslagen na maximale inspanningen zijn, hoe hun hartslag zich verhoudt met het geleverde vermogen, welk piekvermogen ze halen… Ik sla ook altijd een babbeltje met hen om te weten hoe het met hen gaat. Héél belangrijk. Net als de periodisering: met de renners bespreken hoe we de komende maanden naar een bepaald doel zullen toewerken.”

“Soms moet er ook bijgestuurd worden. Een recent voorbeeld daarvan is Piet Allegaert, die in december zijn enkel brak. Daarna zijn we met compex (elektrostimulatie voor sterkere spieren en sneller herstel, red.) beginnen te werken om zo weinig mogelijk spiermassa te verliezen. Piet fietste in de mate van het mogelijke ook op de rollen. En we hebben een doel vooropgesteld om tegen Kuurne-Brussel-Kuurne in orde te zijn. Zo gaat hij in februari mee naar de Ruta del Sol om er te trainen en van 1 tot 7 maart trekt hij met een deel van ploeg nogmaals op stage naar Calpe.”

West-Vlaamse heerschappij bij Vlaamse overheidsploeg

4.238

Kevin Deltombe heeft het meeste aantal WestSprint-punten (4.238, in acht jaar) ooit op zijn teller staan, op de voet gevolgd door Jordi Warlop (4.151, in zeven jaar) en Maxime Farazijn (3.685, in zeven jaar). Met ook Benjamin Declercq (3.404), Emiel Planckaert (3.355) en Edward Planckaert (3.091) prijken dus maar liefst zes huidige profs van Sport Vlaanderen-Baloise in de top tien aller tijden.

De tien West-Vlamingen bij Sport Vlaanderen-Baloise behaalden in totaal 31.654 WestSprint-punten en werden samen acht keer tot eindlaureaat gekroond: Piet Allegaert en Deltombe bij zowel nieuwelingen als juniores, Warlop als nieuweling, Aaron Verwilst als junior en Farazijn en Edward Planckaert als belofte. Die laatste heeft dan weer het hoogste puntenaantal (1.080 in 2016) ooit in WestSprint op zijn conto staan. Straf!

17.826

Het aantal overwonnen hoogtemeters tijdens de tiendaagse ploegstage, op basis van de trainingsgegevens van Maxime Farazijn. Voorts legde Maxime in tien dagen tijd 1.235 kilometer af, zat hij net geen 39 uur op de fiets en beklom hij de Puerto de Carrasqueta (1.020m), de Puerto de Confrides (969m), de Coll de Rates (626m, twee keer) en de Coll de Bixauca (753m). De klimgroep met onder meer Benjamin Declercq deed daar nog de Puerto de Tudons (1.032m) en Bernia (624m, twee keer) bij. De intervaltrainingen werden afgewerkt op de Coll de Rates en Vall d’Ebo (575m).

West-Vlaamse heerschappij bij Vlaamse overheidsploeg

Wie wordt de revelatie van 2018?

We vroegen de tien West-Vlaamse profs bij Sport Vlaanderen-Baloise ook om hun West-Vlaamse revelatie van 2018 te voorspellen.

Piet Allegaert

“Xandro Meurisse. Vorig jaar liet hij al mooie dingen zien en ik denk dat hij nu nog sterker zal zijn.”

Benjamin Declercq

“Jens Keukeleire. Een nieuw team, een klassieke ploeg, nieuwe sfeer… Dat zal een gunstige invloed hebben.”

Kevin Deltombe

“Jonas Rickaert zal verrassen. In de koersen waarin hij zich het best voelt, kende hij vorig jaar pech. Ook de Vierdaagse van Duinkerke blijft me bij. Hoe hij daar reed… ik was onder de indruk.”

Maxime Farazijn

“Maxime Vantomme. Hij is er zo mee bezig: met voeding, training, aerodynamica ook… Echt opmerkelijk!”

Christophe Noppe

“Maxime Vantomme. Als je met hem in het peloton zit, zie je hoe makkelijk hij rijdt. Maxime ziet er frêle uit, maar staat er toch maar mooi in het voorjaar.”

Edward Planckaert

“Aaron Verwilst. Hij reed vorig jaar sterk in de Ronde van België, zeker voor iemand van die leeftijd. Welk type coureur? Goeie vraag. Ik weet het eerlijk gezegd niet en Aaron zelf vermoedelijk ook nog niet.”

Emiel Planckaert

“Mijn broer Edward. Neen, Baptiste niet. Zoals hij nu op training rondrijdt, zal Edward meer verbazen. Normaal kun je Baptiste er niet afrijden, maar deze winter is Edward daar enkele keren in geslaagd, zelfs op klimmetjes.”

Jonas Rickaert

“Aaron Verwilst. Ik was onder de indruk van hem tijdens de Ronde van België.”

Aaron Verwilst

“Harm Vanhoucke. Ik denk dat hij op WorldTour-niveau bergop meteen vol met de subtop zal meedraaien.”

Jordi Warlop

“Tom Devriendt, omdat hij al zoveel pech kende. Op het einde van vorig seizoen reed hij echt rap. Ik hoop dat hij deze winter goed is doorgekomen en verstandig bezig is geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier