Thomas Vansteelandt draait meteen mee in het beloftenpeloton

Thomas Vansteelandt past zich goed aan bij de beloften. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Thomas Vansteelandt (19) is bezig aan zijn eerste seizoen bij de beloften, maar hij heeft de overstap vlot verteerd. De Gitsenaar van EFC-L&R-Vulsteke behaalde al enkele toptienplaatsen en finishte zondag nog als negende op het PK in Bredene.

“Het gaat inderdaad goed”, steekt Thomas Vansteelandt (19) van wal. “Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat het zo vlot zou gaan. Ik had toch wat meer problemen verwacht. Ik rijd nu al goed mee voorin en kan mee de koers maken. Zo ook zondag op het provinciaal kampioenschap in Bredene. De wedstrijd kende een rustige start. Op een deel van het parcours zat de wind op kop en probeerde men telkens alles op een lint te trekken, maar men slaagde er niet in om het peloton in stukken te rijden. Uiteindelijk raakte er een groep van zes renners weg en daar ben ik met een groepje van vier naartoe gereden. Bij de samensmelting draaide het meteen goed rond. Dat was ook nodig, want de voorsprong op het peloton was nooit echt groot. In de finale regende het demarrages en slaagde mijn ploegmaat Gilles Borra er in om de juiste sprong te maken. Hij finishte uiteindelijk tweede na Tuur Deprez, zelf haalde ik de negende stek. Niet slecht als je ziet dat er maar twee eerstejaars mee waren in de kopgroep, maar toch had ik op een iets beter resultaat gehoopt.”

“Ik had toch wat meer problemen verwacht”

Op dinsdag stond het Belgisch kampioenschap tijdrijden op het programma, maar Thomas kwam zelf niet in actie. “Als eerstejaarsbelofte is het ook belangrijk om voldoende rust in te bouwen. Het is een grote stap en we krijgen ook veel meer kilometers voor de wielen geschoven. Daarom is één wedstrijd per week meer dan voldoende.”

Twee weken regionaal

De komende twee weken werkt Thomas een regionaal programma af, te beginnen met zondag de beloftenkoers in Pittem. “De week erop moet ik nog kijken waar ik zal koersen, maar daarna mag ik met mijn ploeg deelnemen aan een wedstrijd in Frankrijk. Het belooft pittig te worden, want we moeten er een kleine 200 km afwerken. Voor de rest is het nog de selecties afwachten.”

“Resultaten zijn als eerstejaars moeilijk te voorspellen, maar ik wil telkens met een goed gevoel naar huis trekken”

“Mijn ambitie? Hopelijk kan ik zo regelmatig blijven presteren. Resultaten zijn moeilijk te voorspellen als eerstejaars, maar ik wil telkens met een goed gevoel naar huis kunnen trekken”, aldus Thomas, die bezig is aan zijn eerste jaar Devine aan Howest Kortrijk. “Het gaat vlot. Gelukkig heb ik maar 20 uur per week les, waardoor ik nog voldoende tijd heb om te trainen. Voorlopig ben ik voor alles geslaagd. Hopelijk gaat het zo verder. Dan moet de combinatie vlot blijven lukken.” (SM)