Stan Verplaetse koerst zondag voor eigen volk in Hoeke

© Foto Coghe
Stijn Moerman

Zondag wacht een belangrijke wedstrijd voor Stan Verplaetse. Dan koerst de 15-jarige Hoekenaar immers voor eigen volk. “Ik hoop dat ik de wedstrijd tot een goed einde kan brengen”, vertelt de nieuweling van de Brugse Velosport.

De wedstrijd in Hoeke staat al van bij de start van het seizoen met stip genoteerd bij de 15-jarige Stan Verplaetse. “Het is altijd plezant om een wedstrijd in eigen gemeente te kunnen rijden”, opent de nieuweling uit Hoeke. “Ik voel wel al wat spanning, want er zal veel bekend volk langs de kant staan. Maar het loopt wel los met die zenuwen eens de wedstrijd bezig is. Wat ik ervan verwacht? Ik hoop een goede koers te rijden. Uitrijden zou al een mooie prestatie zijn. Het parcours langs de polders is heel mooi en ligt me. Het heeft immers veel rechte stukken om voluit te gaan. Ik zal alleszins het beste van mezelf geven om de koers tot een goed einde te brengen.”

“Ik hoop een goede wedstrijd te rijden. Uitrijden zou al een mooie prestatie zijn”

Afgelopen zondag werd de nieuweling van de Brugse Velosport nog 43ste in Vichte. Daar werd hij door pech achteruit geslagen en zat zijn wedstrijd er vroegtijdig op. “Het was een mooie omloop, alleen spijtig dat ik in de eerste ronde al ten val kwam. Een bocht lag nog wat nat door de regen en ik ging er onderuit. Daardoor was het peloton meteen gaan vliegen en was ik op achtervolgen aangewezen. Na drie ronden zat mijn koers er dan ook op.”

Voor de rest blikt Stan Verplaetse tevreden terug op zijn tweede seizoen als nieuweling. “Het gaat een heel stuk beter dan vorig seizoen. Dat merk ik in eerste instantie aan de resultaten, maar ook aan mijn gevoel op de fiets. Die progressie is er gekomen sinds ik veel tips krijg van ex-prof Roger Verplaetse. Hij is de oom van mijn papa en kent veel van de koers. Hoewel hij al 86 jaar is, blijft hij me begeleiden. En ik voel dat het helpt. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het mij dit seizoen nog zal lukken om een koers uit te rijden”, aldus de Hoekenaar, die ook uitkijkt naar de koers eind september in Maldegem, waar zijn trainer woont.

Al tien jaar coureur

De nieuweling is ondertussen al tien jaar aan de slag als wielrenner. “Ik ben ermee begonnen als 8-jarige miniem. Wat mij het meest bijgebleven is van al die jaren? Dat is de koers in Oostkerke als 12-jarige aspirant. Daar reed ik voor het eerst mijn koers uit en zat ik zelfs nog in het peloton dat voor de zege zou sprinten. Ik zat goed, maar een massale valpartij gooide roet in het eten. Toch was ik heel tevreden over mijn koers”, besluit Stan, die maandag aan zijn vijfde jaar houtbewerking aan het Onze Lieve Vrouw Ter Duinen begint.

Nieuwelingen in Hoeke-Damme. Zondag 2 september 2018. Organisatie: Feestcomité Hoeke ism Brugse Velosport. Start om 15 uur, aankomst omstreeks 16.30 uur. Prijsdeling: Damse Vaart Noord 25. Parcours (66,5 km of 14 ronden) : Damse Vaart Noord, Sint Jacobsstraat, Oostkerkestraat, Oude Heernisstraat, Hoekestraat, Zaalkeetstraat, Krinkeldijk. (GD)