Stadenaar koerst voor eigen volk

Sander Kint. (Eenfoto)
Stijn Moerman

In Staden strijden op zaterdag nieuwelingen en juniores voor de bloemen. Nieuweling Sander Kint kijkt uit naar de thuiskoers in zijn gemeente.

“De voorbereiding is redelijk verlopen”, opent Sander (16). “Om mijn conditie te onderhouden, heb ik op de piste gereden. Alleen spijtig dat ik na mijn korte rustperiode een weekje ziek ben geweest. Daardoor sta ik nog niet helemaal waar ik wou. Toch is de oefenkoers in Meulebeke goed meegevallen, met een zevende plaats. Hopelijk is de conditie deze week nog verbeterd en kan ik in Staden uitpakken met een mooie prestatie. Het is speciaal om voor eigen volk te kunnen openen. De hele familie zal aanwezig zijn. Ik ben erop gebrand om een goede koers te rijden en te tonen dat ik iets kan op de fiets. Bovendien ligt het parcours mij wel. Ook de wind kan er een grote rol spelen. Een goede uitslag zou leuk zijn, maar het voornaamste is een goede koers te rijden.”

Sterke Vinckier

De nieuweling van CT Luc Wallays-JRR hoopt op een mooi seizoen. “Ik hoop hier en daar een mooi resultaat neer te zetten, maar het PK op de piste eind augustus staat met stip genoteerd. Daarnaast kijk ik uit naar het PK en VK op de weg en hoop ik mij een paar keer te tonen in het grote werk. In die grote koersen verwacht ik veel van Maxime Vinckier. Hij is echt enorm sterk.”

Voor Sander is het zijn derde seizoen als wielrenner. “Ik was het voetbal beu en besloot daarom om te gaan cyclocrossen. Ik combineerde dat met de weg, maar merkte als snel dat ik dat laatste het liefst deed. Nu combineer ik de weg dus met de piste in de winter”, besluit Sander, die bouw volgt aan het VTI in Roeselare. (SM)

Drievoudig wielerfeest

Het wielercomité Gent-Staden, aangevoerd door voorzitter Bart Busschaert, en wielerclub Recht voor Allen met secretaris Kristof Taillieu organiseren tijdens het West-Vlaams openingsweekend drie wedstrijden.

Zaterdag beginnen de inschrijvingen om 11.45 uur in café De Pauw. De nieuwelingen starten om 13 uur en moeten 50 km of 8 ronden afleggen. De juniores vertrekken om 15 uur en krijgen 75 km of twaalf ronden voorgeschoteld. De aankomst wordt omstreeks 16.55 uur verwacht.

Parcours (6,25 km): Diksmuidestraat, Stampkotstraat, Hogeschuurstraat, Cardijnlaan, Hospitaalstraat, Rysseveldstraat, Kerkhofblommenstraat, Oostlaan, Bruggestraat, Marktplein, Statiestraat, Diksmuidestraat.

Op zondag 3 maart staat de 71ste editie van Gent-Staden op het programma. De rugnummers worden vanaf 9.30 uur in het OC ‘t Swok uitgereikt. De officieuze start is om 13.30 uur in de Ooststraat gepland. De afstand bedraagt 156,7 km of vier lokale ronden van 13,4 km plus twee grote ronden (over de Steenstraat) van 30,9 km en ten slotte nog drie lokale ronden. De aankomst is rond 17.15 uur voorzien.

Opmerkelijk: Gent-Staden heeft de primeur om het wielerpubliek kennis te laten maken met de opvolger van de Rodania-wagen als openingsvoertuig in het wielerpeloton. Of het zou moeten zijn dat die morgen ook al zijn intrede doet in de Omloop.