Ruben Lefevre (17) mikt vooral op klimkoersen

Ruben Lefevre: ... (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Junior Ruben Lefevre (17) is met een goed gevoel aan het nieuwe wielerseizoen begonnen. De tweedejaarsjunior uit Beernem hoopt opnieuw mooie resultaten neer te zetten. “Ik wil dit jaar toch een keer proberen te winnen, het maakt niet uit welke koers.”

De renner van Rudyco Cycling Team kende een vrij vlekkeloze winter. Uiteraard werd vooral aan de basisconditie gewerkt. “Ik ben ook beginnen te werken op het tijdrijden, iets wat ik voordien eigenlijk nog nooit gedaan had. Op stage in Calpe ben ik een keer gevallen, waardoor ik een weekje minder getraind heb. Voor de rest heb ik al mijn trainingen kunnen afwerken.” Bij de start van het seizoen kon Lefevre dus onmiddellijk zijn goede benen tonen. “In Vlamertinge was ik wat verkouden, maar eindigde ik toch zesde. Toen er al een kopgroep weg was, ben ik daar in de laatste kilometer nog weggesprongen uit het peloton. In Kachtem was het gevoel zondag eigenlijk beter en was ik mee met de kopgroep. Uiteindelijk ben ik dan een beetje onderkoeld geraakt door de regen en de hagel.”

Klimmen

Dit weekend krijgt de Beernemnaar onmiddellijk de kans om zijn wintertrainingen in de praktijk te brengen. In het Limburgse Montenaken staat immers de testtijdrit op het programma. “Ik hoop daar toch mijn manneke te kunnen staan en niet te ver achteraan te eindigen. Het is toch 28 kilometer, dat kan al tellen.”

De Guido Reybrouck Classic rijdt mijn ploeg niet, wat door de vele kasseien voor mij ook niet per se hoefde

De volgende weken staan – onderbroken door een schooluitstap naar Barcelona – vooral kermiskoersen op de kalender. “Mijn doelen liggen iets later, want ik mik inderdaad meer op de lastigere koersen. Ik denk dan vooral aan De Ster van Zuid-Limburg en koersen zoals La Philippe Gilbert. De Guido Reybrouck Classic rijdt mijn ploeg niet, wat door de vele kasseien voor mij ook niet per se hoefde.” Met zijn 52 kilogram voor 1.63 meter komt Lefevre logischerwijze vooral bergop goed uit de verf. “Soms gaan we met de ploeg een weekendje naar de Ardennen om te kunnen klimmen. Ik heb in Spanje ook bijvoorbeeld al de Coll de Rates gedaan, maar in het hooggebergte ben ik nog niet geweest. Ik zou het zeker geestig vinden om ook die echt grote cols eens te beklimmen.”

Ambitie

Over zijn doel voor dit seizoen hoeft de jonge renner niet lang na te denken: eindelijk eens winnen. “Vorig jaar was ik een keer derde en een paar keer vierde. Het zat er echt in, maar er altijd net iemand die beter was toen. Dit jaar wil ik dus echt een keer proberen te winnen, maakt niet uit welke koers.” Elke tweedejaarsjunior kijkt uiteraard ook al met een half oog naar de grote overstap naar de beloften. “Een goede belofteploeg vinden is inderdaad wel nodig met het oog op volgend jaar. Dat is dus zeker ook een ambitie. Maar ik heb geen stress, ik zie het als een extra motivatie om goed te presteren.” (ACL)