Robin Orins wint WestSprint bij de nieuwelingen

Redactie KW

2018 werd een echt boerenjaar voor Robin Orins. De tweedejaarsnieuweling behaalde maar liefst 12 zeges, tal van ereplaatsen en kon zich ook op internationaal niveau laten opmerken. Resultaat: de oververdiende eindwinnaar van WestSprint. Probeer er dan maar eens vijf hoogtepunten uit te kiezen. De snelle man uit Heestert ondernam toch een poging en kwam tot de volgende selectie.

1. Dubbele zege in maart

“Mijn eerste hoogtepunt kwam er al vrij vlug in het seizoen. Ietwat verrassend”, steekt Robin Orins (16) van wal. “Het is altijd een beetje afwachten hoe je uit de winter komt en waar de concurrentie staat. Bovendien is mijn voorbereiding niet helemaal perfect verlopen, want ik moest even stil liggen met een liesbreuk. Veel invloed heeft dat gelukkig niet gehad op de conditie, want ik won meteen mijn eerste koers en trok die lijn gewoon door in de eerste maand. Op zaterdag 17 maart reed ik in Ichtegem solo naar de zege en een dag later deed ik in Damme precies hetzelfde. Ik denk niet dat het vaak voorkomt dat een nieuweling twee dagen na elkaar weet te winnen, dus daar ben ik wel behoorlijk trots op. Daarmee zette ik ook de toon voor de rest van het seizoen. Goed begonnen, is half gewonnen, hé.”

2. BK ploegentijdrijden

“Als tweede moment heb ik gekozen voor onze zege op het Belgisch kampioenschap ploegentijdrijden begin deze zomer. Na vier jaar bij Zannata-Galloo CT Menen maakte ik deze winter de overstap naar Acrog-Pauwels Sauzen Balen BC. Een keuze die ik me nog geen moment heb beklaagd. We hebben een echt topteam en dat hebben we die dag ook bewezen. Na 15 km finishten we met een halve minuut voorsprong op de tweede. We zitten dan ook met enkele echte toptijdrijders en hadden ons er goed op voorbereid. Het is een enorm lastige discipline, maar ook wel leuk om te doen. Zeker als je kan winnen is het echt kicken. Zelf kan ik ook wel een aardig stukje tijdrijden, maar ik ga niet zeggen dat ik me daar echt op toeleg. De dag voor een tijdrit haal ik mijn fiets eens van stal. (lacht) Er zit dus nog progressie op.”

“Zelf kan ik ook wel een aardig stukje tijdrijden, maar ik ga niet zeggen dat ik me daar echt op toeleg. De dag voor een tijdrit haal ik mijn fiets eens van stal”

Robin Orins kende een uitstekende campagne, op deze foto als winnaar in Menen. (Foto Bart)
Robin Orins kende een uitstekende campagne, op deze foto als winnaar in Menen. (Foto Bart)© VDB

3. Eindwinst in de Tryptique Ardennais

“Ook de Tryptique, een tweedaagse rittenkoers in de Ardennen, hoort zeker in dit rijtje thuis. Op zaterdag stonden twee ritjes van om en bij de 30 km op het programma. Ik won de eerste en werd tweede in de tweede. Ook zondag opende ik met een tweede plaats. In een tijdrit van vijf kilometer eindigde ik op twee secondjes van Lars Van Ryckeghem. In de slotrit finishte ik als vierde, goed genoeg om me tot eindwinnaar te kronen. Ik doe dat ook wel graag, zulke rondjes. Het is eens iets anders dan een kermiskoers, je bent er een paar dagen tussenuit met je ploegmaats, er is een hele omkadering mee… Het voelt direct wat professioneler aan. Volgend seizoen graag meer van dat.”

4. Schitteren in de Radjugendtour

“Kort na de Tryptique werd ik door de Belgische bond geselecteerd voor de Ronde van Oostenrijk. Het werd hét hoogtepunt van mijn seizoen. Het is altijd speciaal om voor de nationale ploeg te mogen rijden. We zitten met een erg sterke lichting nieuwelingen en dat is ook tijdens deze rittenkoers gebleken. Zo wonnen we meer dan verdiend het ploegenklassement.”

“Maar ook op mijn individuele prestaties mag ik trots terugblikken. Achtste in de proloog, vierde in de eerste rit en dan vervolgens nog een derde, vierde en derde plaats. Ik heb me alleszins mooi kunnen tonen op internationaal niveau. Enkel jammer dat we in de eerste etappe die twee vluchters iets te veel ruimte hebben gegeven, anders zat er misschien wel meer in dan een derde plaats in de eindstand. Maar dat is praat achteraf. Het positieve overheerst.”

“We zitten met een erg sterke lichting en dat is ook in Oostenrijk gebleken”

Robin Orins wint WestSprint bij de nieuwelingen

5. Bergtrui in de Topcompetitie

“Om af te sluiten kies ik voor de koers in Affligem van drie weken terug, de laatste manche van de Lotto-Topcompetitie. Na eerdere zeges in Vezin, Jemeppe en Herbeumont wou ik in Affligem graag de bergtrui veroveren. Ik moest daarvoor nog vijf puntjes goedmaken op de leider en er lagen er nog 40 te rapen, verdeeld over vijf tussenspurten. De eerste twee kon ik vrij makkelijk winnen, maar net voor de derde kreeg ik af te rekenen met een leegloper. Ik moest alles uit de kast halen om terug te keren en nog voldoende punten te sprokkelen, maar uiteindelijk slaagde ik wel in mijn opzet. Het werd een mooie afsluiter van een schitterend seizoen.” (BVS)

Robin Orins wint WestSprint bij de nieuwelingen
© Davy Coghe

Palmares WestSprint (nieuwelingen)

2001 Tom Windels, 2002 Mathias Delameilleure, 2003 Kevin Claeys, 2004 Sven Vandousselaere, 2005 Jens Debusschere, 2006 Alphonse Vermote, 2007 Jochen Deweer, 2008 Dieter Bouvry, 2009 Martijn Degreve, 2010 Kevin Deltombe, 2011 Piet Allegaert, 2012 Jordi Warlop, 2013 Stan Dewulf 2014 Lennert Tanghe 2015 Wesley Vercamst 2016 Vito Braet 2017 Alex Vandenbulcke 2018 Robin Orins

Beloftevolste Renner: 2001 Nikolas Maes, 2002 Nikolas Maes, 2003 Thomas Seghers