Robbe Debuyck, Wesley Vercamst en Raoul Decraene mikken op het voorjaar

Raoul Decraene, Robbe Debuyck en Wesley Vercamst willen hun grenzen verleggen bij Home Solution-Soenens Cycling Team. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Derdejaarsbelofte Robbe Debuyck en tweedejaarsbeloften Wesley Vercamst en Raoul Decraene kunnen met Home Solution-Soenens Cycling Team een mooi programma met onder meer de Road Series U23 en de Nederlandse Topcompetitie afwerken. “We zitten in een ideale omgeving”, klinkt het in koor.

Hoe verliep jullie voorbereiding tot nog toe?

Robbe: “Hoe harder je traint, hoe minder je afziet in koers. Ik ben bezig met een zware, maar leuke voorbereiding. Na een stage van twaalf dagen heb ik het eventjes wat rustiger aangepakt, maar intussen vlieg ik er weer in. Ik werk samen met ploegleider Kevin Hulsmans. In het verleden was Tom Steels mijn trainer. Het was niet altijd even simpel om hem te bereiken. Als hij aan de slag was in de Tour, durfde ik hem niet te contacteren. Kevin en ik staan dichter bij elkaar. Ik moet meer duurtrainingen afwerken dan voordien. Hij kent me en zal me dan ook een aangepast wedstrijdprogramma kunnen voorschotelen.”

Wesley: “Ook ik kan niet klagen over mijn voorbereiding. Ik ben geen enkele keer afgeremd geweest door ziekte of blessureleed. Ja, ik zit op schema. Als klassiek renner is het belangrijk om me nu grondig klaar te stomen. Intussen zit ik in mijn tweede academiejaar voor industrieel ingenieur aan de universiteit van Gent. De combinatie is niet simpel, maar voorlopig lukt het wel. Ik heb mijn topsportstatuut nog niet vaak nodig gehad.”

Ook de Omloop Het Nieuwsblad is een wedstrijd die me inspireert

Raoul: “Mijn voorbereiding verloopt eveneens voorbeeldig. Ik bleef de voorbije weken en maanden gezond en kon al mijn trainingen afwerken. Sinds een halfjaar werk ik samen met Frederik Broché. Zijn aanpak ligt me goed. Momenteel werk ik aan mijn basisconditie. Er staan voornamelijk duurritten en blokjes op mijn programma. Ik heb ook veel op kracht getraind. In combinatie met stabiliteitsoefeningen. Ja, ik zal over stevige fundamenten beschikken. De combinatie met mijn zevende jaar in Wetteren valt goed mee. Ik kon tijdens de kerstvakantie voluit trainen.”

Is het voorjaar cruciaal voor jullie?

Robbe: “Ja, ik mik op de voorjaarskoersen. Vorig seizoen opende ik met een twaalfde plaats in Brussel-Opwijk. Ik leek gelanceerd, maar door pech stond ik maandenlang langs de kant. Ik wil dit keer weer meteen bij de les zijn. Welk type koers het best bij mijn mogelijkheden aansluit, weet ik eigenlijk nog niet precies. Ik ben eerder een allrounder. De komende maanden wil ik mijn mogelijkheden aftasten.”

Wesley: “Ja, ik wil meteen een rol van betekenis kunnen spelen. Bij de jeugd was ik steevast vroeg in vorm. Vorig jaar proefde ik al enkele keren van het grote werk in het voorjaar. Het was een leerrijke periode. Tijdens de zomer werd ik al eens vijftiende tussen de profs in Kortemark. Intussen ben ik weer wat sterker geworden. De voorjaarskoersen passen goed bij mijn mogelijkheden en het zijn ook die afspraken die door de profploegleiders in het oog worden gehouden. Ik hoop dat ik kan starten in de Triptyque des Monts et Châteaux. Ook de Omloop Het Nieuwsblad is een wedstrijd die me inspireert. Hopelijk ben ik op die momenten in topvorm.”

“Ik zal vooral werk maken van het tijdrijden. Vorig jaar werd ik vijfde op het PK en 17de op het BK. Het moet lukken om beter te doen

Raoul: “Ik wil meer resultaten neerzetten dan tijdens mijn eerste campagne bij de beloften. Bedoeling is dat ik meteen een degelijk niveau haal. Ik zal ook en vooral werk maken van het tijdrijden. Vorig jaar werd ik vijfde op het PK en 17de op het BK. Het moet lukken om beter te doen. Ik hoop ook sterk voor de dag te komen in enkele rittenkoersen. Vorig jaar presteerde ik naar behoren in de Ronde van Vlaams-Brabant, waar we twee ritten wonnen. Zelf werd ik ook 19de in de tijdrit. Ik moet het hebben van open wedstrijden waarin het hard tegen onzacht is. Sprinten is mijn ding niet.”

Komt er een tijd dat jullie alles op de koers zetten?

Robbe: “Momenteel werk ik nog halftijds bij sponsor Soenens in Ingelmunster. Het is nog iets te vroeg om als een prof te leven. Mijn job zorgt voor wat verstrooiing. Ik ben heel dankbaar dat ik bij Philippe terecht kan.”

Ik geef mezelf nog twee jaar om mijn profdroom waar te maken

“Als derdejaarsbelofte sta ik voor een belangrijk seizoen. Ik geef mezelf nog twee jaar om mijn profdroom waar te maken. Als ik niet in mijn missie slaag, trek ik de remmen dicht. Koersen bij de elite zonder contract zegt me niets.”

Wesley: “Ook ik koester de droom om van de koers mijn beroep te maken, maar de weg is nog lang. Bij de jeugd won ik vlot mijn koersen. Hopelijk kan ik dit seizoen ook weer van me laten spreken. Ik verteer goed de hellingen in de Vlaamse Ardennen. In wedstrijden met zo’n traject zou ik mijn mannetje moeten kunnen staan.”

Raoul: “Ik ben nog niet bezig met het gegeven om prof te kunnen worden. Laat me eerst maar een regelmatig seizoen afwerken. Ik weet van mezelf dat ik nog een ruime groeimarge heb. Elk jaar word ik sterker en veelzijdiger. Misschien zit er op termijn iets in voor mij, maar ik staar me daar niet blind op.”