Nieuwe U23 Road Series komen naarde Tombroek

Vorig jaar won Brent Van Mulders de interclub in Rollegem, toen nog voor juniores. Steven Pattyn en streekrenner Wannes Geldhof uit Wevelgem mochten, net als peter Baptiste Planckaert, mee het podium op. (foto TVB) © vdb
Redactie KW

De Grote Prijs Tombroek fungeert zaterdag als manche van de nieuwe U23 Road Series, een grensoverschrijdende Topcompetitie voor beloften met de beste inlandse en Nederlandse ploegen. “We zijn klaar voor deze nieuwe stap”, vertelt Matthieu Mistiaen, voorzitter van de Rollegemse organisatoren.

“Bij de evaluatie van onze wedstrijd in 2018, de junioreninterclub Grote Prijs Tombroek die op de nationale kalender stond, sprak het bestuur zich uit om te opteren voor een wedstrijd voor beloften. Dirk Heye, die deel uitmaakt van onze sportieve cel (en intussen gestopt is bij Wielerbond Vlaanderen), wist dat de Topcompetitie zou worden omgevormd tot de U23 Road Series. We dienden met succes onze kandidatuur in. Het nieuwe regelmatigheidscriterium telt elf Belgische en elf Nederlandse teams. Als organisator kunnen we ook nog drie wildcards uitdelen.”

Onze bedoeling was om een lus door de Vlaamse Ardennen te doen. Maar er is ook de Ronde van Vlaanderen voor beloften

Dat de nieuwe wedstrijd heel wat werk met zich meebracht, hoeft geen betoog. “Het was een hele klus, maar ons bestuur beschikt gelukkig over een pak ervaring. Het opstellen van de technische gids, het ontvangen van de ploegen, het uitstippelen van het traject en zo meer: we weten intussen hoe het werkt. Maar onze nieuwste wedstrijd heeft duidelijk wel een grotere impact. Er komen meer renners aan de start. We moeten hun veiligheid kunnen garanderen.”

Twee grote lussen

Ook het traject uitstippelen is en blijft een hele klus. “We hebben geopteerd voor twee grote lussen. Onze wedstrijd trekt via Bellegem, Zwevegem, Sint-Denijs naar Rollegem om dan via Moeskroen en Aalbeke terug naar Rollegem te komen. Na de twee lussen zijn er nog zeven plaatselijke ronden op het grondgebied van Bellegem, Rollegem en Moeskroen. De aankomst vindt plaats in Tombroek, ter hoogte van het huisnummer 179 in de Tombroekstraat.”

“Onze bedoeling was om een lus doorheen de Vlaamse Ardennen te doen. Maar we zijn van dat plan afgestapt, omdat zaterdag ook de Ronde van Vlaanderen voor beloften, een manche van de Nations’ Cup op de rol staat. Het tijdschema liet niet toe om twee wedstrijden over de Vlaamse hellingen te laten rijden. Het was Xavier Vandermeulen van Wielerbond Vlaanderen die er ons op attent maakte om een meer plaatselijke lus in ons parcours te steken. Ons traject komt in grote mate overeen met dat van de junioreninterclub. Enkel ter hoogte van Zwevegem en Sint-Denijs zijn er enkele wijzigingen. Het is best een lastige omloop. Onder meer de Beiaard in Bellegem is erin opgenomen.”

Nieuwe mijlpaal

“We zijn blij dat we met onze organisatie nieuwe wegen bewandelen”, vervolgt de Rollegemnaar. “Zelf ben ik al mijn hele leven verslingerd aan de koers. Met KSV Bellegem organiseerden we destijds een kermiskoers voor eliterenners zonder contract en beloften tijdens de kermis van Tombroek in september. Ons provinciaal kampioenschap voor eliterenners zonder contract en beloften was een nieuwe mijlpaal. Nadien zijn we overgeschakeld op een interclub voor junioren en intussen maken we deel uit van een mooi Belgisch-Nederlands project. We zitten gebeiteld voor de toekomst”, is Matthieu Mistiaen overtuigd. (MVH)