Nederland heeft Dumoulin, Oomen, Kruijswijk en co. Hebben wij straks Vandenabeele en Vansevenant?

Mauri Vansevenant liet als eerstejaarsbelofte al flitsen zien. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Nederland bulkt, aangevoerd door metronoom Tom Dumoulin, van de klassementsrenners. Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Sam Oomen, Wout Poels… allen hebben ze het potentieel voor een top tien in één van de drie grote ronden. En dat terwijl Vlaanderen kreunt en steunt onder een stuitend gebrek daaraan. Of zijn we verkeerd?

Oost-Vlaming Bjorg Lambrecht uit Knesselare werd zonder forceren 28ste in de Ronde van Catalonië, won een rit in de Tour des Fjords, werd er tweede in het eindklassement en finishte als 20ste in de Ronde van Zwitserland. We hopen hardop dat hij geen nazaat wordt van de komeet Louis Vervaeke. De 18-jarige Remco Evenepoel uit het Vlaams-Brabantse Schepdaal wordt nog het meest met superlatieven overladen, maar de hamvraag is: heeft hij al een Alpen- of Pyreneeëncol bedwongen?

“Ik heb bijgetekend om ook in 2019 deel uit te maken van zijn EFC-L&R-Vulsteke, waar ik een programma op mijn maat krijg voorgeschoteld”

Dichter bij huis zijn er tweedejaarsjunior Henri Vandenabeele uit Dentergem en eerstejaarsbelofte Mauri Vansevenant uit Eernegem, die in hun leeftijdscategorie de hoogtemeters met verbazend gemak pareren.

Henri naar Innsbruck?

Zo werd Henri half juli tweede (na de Spanjaard Alex Martin Gutierrez) in de Ain Bugey Valromey Tour (Frankrijk), nadat hij tot en met de slotrit in de gele leiderstrui had rondgereden. Hij bevestigde drie dagen later met een zege in Herbeumont (provincie Luxemburg), die geen klim- maar een Ardennenkoers is met beperkte hoogtemeters. Eén en ander is niet enkel in blindemansogen beland. “Inderdaad niet”, bevestigt Henri. “EFC-L&R-Vulsteke, AGO-Aqua Service en GM Recycling (de opvolger van VL Technics-Experza- Abutriek, red.) contacteerden mij, maar ik heb nog geen keuze gemaakt. Misschien hoor ik ook nog iets van Lotto-Soudal dat er nog niet uit is of het in 2019 al of niet continentaal wordt.”

Waalse club

Henri Vandenabeele maakt deel uit van de Waalse club C. C. Chevigny, geleid door ex-renner Laurent Mars. “Ik heb het daar helemaal naar mijn zin. Komend weekend is er de driedaagse Aubel-Thimister-La Gleize. Later op de maand is er de Ardennenkoers in Vresse-sur-Semois en in september wacht La Philippe Gilbert in Aywaille. Vooral in die drie koersen hoop ik bondscoach Carlo Bomans te overtuigen dat ik op mijn plaats ben in het zestal voor het wereldkampioenschap op de weg in Innsbruck.”

Henri Vandenabeele werd in juli tweede in de prestigieuze Tour de Valromey en won de Ardennenkoers in Herbeumont. (GF)
Henri Vandenabeele werd in juli tweede in de prestigieuze Tour de Valromey en won de Ardennenkoers in Herbeumont. (GF)

“EFC-L&R-Vulsteke, AGO-Aqua Service en GM Recycling contacteerden mij om bij hen belofte te worden, maar ik heb nog geen keuze gemaakt”

Henri heeft eind juni zijn middelbare studies wetenschappen-wiskunde voltooid. Nu denkt hij in de richting van voeding- en dieetkunde aan de Hogeschool van Gent, maar ook daarover is er nog geen definitieve beslissing.

Druk seizoenseinde

Mauri Vansevenant kwam, zes weken na zijn 19de verjaardag, uit op de tiende eindplaats in de Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc. Met de tien dagen oudere Andreas Leknessund is hij de enige van het bouwjaar 1999 die zich in de top 20 kon nestelen. Van de Noor won hij het duel voor de jongerentrui. “Uiteraard is dat een opsteker van jewelste voor een eerstejaars, zeker na mijn zeer zware val in de Alpenklassieker in 2017”, blikt Mauri terug. “Ik kon elke dag de favorietengroep volgen, maar voor een dagzege kwam ik nog niet in aanmerking.”

“Michel Pollentier was er daar niet bij en velde ook nog geen oordeel over die prestatie, maar ik weet zeker dat hij die als nuchtere mens juist zal weten in te schatten. Ik heb overigens bijgetekend om ook in 2019 deel uit te maken van zijn EFC-L&R-Vulsteke, waar ik een programma op mijn maat krijg voorgeschoteld. Ik kreeg geen andere voorstellen, waarop ik toch niet zou zijn ingegaan. Voor een stap hogerop is het – ik studeer voor bachelor informatica – trouwens nog veel te vroeg.”

Mauri werkt tijdens de nazomer en herfst nog een interessant buitenlands programma af, bezwangerd met gefavoriseerde hoogtemeters: de Tour du Piémont Pyrénéen (24-26 augustus), de Tour de Moselle (7-9 september) en de Piccolo Lombardia (7 oktober). Logischerwijze komt hij, net als Henri Vandenabeele bij de juniores, in aanmerking voor een WK-selectie in Innsbruck.