Nathan Castelain stelt seizoensstart nog even uit

Nathan Castelain keerde deze winter terug naar zijn eerste liefde: het veldrijden. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Heel wat West-Vlaamse renners trekken zondag naar Meulebeke voor hun clubkampioenschap. Een ideaal opwarmertje voor de eerste koersen van het nieuwe seizoen. Nathan Castelain zal er niet bij zijn. De eerstejaarsjunior van Wielerteam Ieper komt uit een crossseizoen en is nog maar pas begonnen aan zijn wegtrainingen. Het is dus nog even wachten op zijn competitiedebuut.

De hoofdfocus van Nathan Castelain mag dan wel op de weg liggen, toch keert hij graag nog eens terug naar zijn eerste liefde: het veldrijden. Ook deze winter was dat het geval. De Hollebekenaar wisselde af tussen de crossen van de LRC en die van Cycling Vlaanderen en kan met een positief gevoel terugblikken op de afgelopen maanden.

Ik wil niet onvoorbereid aan de start verschijnen

“Ik ben eigenlijk begonnen als veldrijder en doe het nog steeds graag”, verklaart Nathan. “Het is een aangename afwisseling en het is een uitstekende training voor je explosiviteit en techniek. Bovendien was het ook goed voor het vertrouwen. De eerste crossen verliepen nog moeizaam, maar ik merkte bijna wekelijks progressie. Vooral op de snellere omlopen kon ik goed mijn mannetje staan. Het zorgt ervoor dat ik ook gemotiveerd naar het wegseizoen kan toewerken.”

Debuut in maart

Al is het wel nog even wachten vooraleer we de eerstejaarsjunior ook op de weg aan het werk zullen zien. Na zijn laatste veldrit in Zonnebeke genoot hij eerst van een paar weekjes welverdiende rust alvorens de wegtrainingen aan te vatten. Pas eind maart zou hij terug in competitie treden.

“Het wegseizoen duurt lang genoeg, dus op die maand zal het niet komen”, verklaart de 16-jarige Castelain. “En ik wil ook niet onvoldoende voorbereid aan de start verschijnen. Mijn conditie is wel in orde, maar een veldrit is niet hetzelfde als een wegkoers van 80 km. Ik moet nu eerst aan de basis werken en mijn duurtrainingen opdrijven. Pas als ik me klaar voel, zal ik er terug invliegen.”

De angst is ondertussen verdwenen, dus ik zie het wel goedkomen

De renner van Wielerteam Ieper hoopt als eerstejaars vlot zijn wedstrijden te kunnen uitrijden en geleidelijk aan vooruitgang te boeken. En misschien dat na een paar maanden al mee de koers kleuren. “Dat is toch mijn bedoeling”, knikt Nathan. “Bij de nieuwelingen ging het toch vrij goed. Ik behaalde een aantal mooie resultaten (onder meer 2de in Zandvoorde, 3de in Schellebelle, 4de in Lauwe, red.), dus ik denk wel dat ik het in me heb. Al zal ik dan wel minder tegenslag moeten hebben dan in 2018. Door verschillende valpartijen was het bijna continu heropbouwen. Ik had zelfs wat schrik gekregen om in het peloton te rijden en koos daarom steevast voor de aanval. Niet altijd met succes, maar ik ben er wel sterker door geworden. En de angst is ondertussen ook verdwenen, dus ik zie het wel goedkomen. Aan mijn motivatie zal het alvast niet liggen!”

Geen trainer

Wat Nathan wel een beetje parten kan spelen, is de combinatie met zijn studies. De Hollebekenaar zit in het vijfde middelbaar toerisme aan de Heilige Familie in Ieper. “En dat is niet altijd even gemakkelijk. Sommige weken kan ik nauwelijks trainen door mijn schoolwerk. Dat is ook één van de redenen waarom ik niet met een trainer samenwerk. Op die manier kan ik trainen als ik daar tijd voor heb. En ondertussen, na 10 jaar koersen, weet ik zelf ook wel wat ik moet doen om goed te zijn. Maar de belangrijkste reden: wielrennen is mijn hobby. Het moet vooral plezant zijn! Daarom voel ik me ook uitstekend bij WT Ieper. We zijn één vriendengroep en er wordt ons geen druk opgelegd om te presteren. Voor mij is dat ideaal!” besluit Nathan.