Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT wordt Gaverzicht-Be Okay

Alec Segaert was afgelopen seizoen één van de opvallendste renners bij de Deerlijkse ploeg. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT heeft opnieuw een heel mooi seizoen achter de rug. Maar het exacte aantal overwinningen is voor voorzitter Thomas Debrabandere geen prioriteit. In 2019 gaat de ploeg verder op hetzelfde elan, maar met een nieuwe naam.

“We hebben er opnieuw een topjaar op zitten, ik ben dan ook een tevreden voorzitter. In drie opeenvolgende categorieën – de 14-jarige aspiranten, eerstejaars- en tweedejaarsnieuwelingen – wisten we de West-Vlaamse titel te behalen met respectievelijk Thibo Germonprez, Alec Segaert en Victor Trio. Bijna kwam daar nog een titel bij de juniores bij met Kasper Saver, maar die werd op het laatste nippertje nog geklopt”, somt Thomas op.

“Op zulke resultaten moet je als club toch wel trots zijn. Onze renners verzamelden een hele waslijst aan overwinningen en ereplaatsen, maar ook in de breedte zijn we zeer sterk, in alle categorieën. Het is natuurlijk de bedoeling om die goede lijn door te trekken naar volgend seizoen, al zal het niet zo gemakkelijk worden om dit jaar te evenaren. De meeste renners blijven, dus we gaan er natuurlijk volop voor.”

“Dit jaar hebben we zelfs enkele renners moeten weigeren”

Dit jaar waren er maar liefst 170 renners aangesloten bij de club, volgens Thomas Debrabandere is dat zowat de limiet: “Als we dezelfde kwaliteitsvolle begeleiding willen kunnen behouden, mogen we niet te groot worden. Dit jaar hebben we, tot onze spijt, enkele renners moeten weigeren.”

In 2018 pakte Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT uit met een internationaal programma, op vraag van de renners. “Bij de juniores trokken we onder andere naar de Route d’Éole en de Tour du Valromey in Frankrijk. Met de nieuwelingen hebben we de Himmelfart Tour in Denemarken en de Radjugend Tour in Oostenrijk afgewerkt. Het was een geslaagde onderneming, dus ook volgend jaar mikken we op een gelijkaardig programma.”

Dameswerking

Voor de voorzitter, zelf ex-wielrenner, zijn de resultaten eigenlijk van ondergeschikt belang. “Voor winst speelt geluk nu eenmaal ook een grote rol. Ik ben het meest trots op de begeleiding die we onze renners kunnen geven, al van bij de miniemen en aspiranten. In de afgelopen jaren zijn die serieus in ledenaantal gegroeid, wat ons ook een mooie instroom aan nieuwelingen opleverde. Dat verdient een pluim, maar dat geldt uiteraard voor iedereen die zich op een of andere manier inzet voor de club.”

“Waar we ook verder aandacht aan willen besteden, is onze dameswerking. Lieselot Decroix levert daar veel inspanningen voor en zal voortaan ook bijgestaan worden door Elke Maes en Steven Haerinck. Er zijn nu een zevental dames nieuwelingen en evenveel dames juniores, voor wie we een aangepast programma voorzien.”

Het bestuur maakte deze week bekend dat ze de volgende drie seizoenen verder gaan onder de naam ‘Gaverzicht – Be Okay’. Huidige co-sponsor Glascentra Bavikhove blikt met veel voldoening terug op de voorbije drie jaar, maar stelt nu andere prioriteiten. Meubelen Gaverzicht is bereid via haar dochteronderneming BE-Okay een extra inbreng te leveren om dezelfde professionele jeugdwerking te blijven garanderen. (RRK)

“Rensters stimuleren om koers te maken”

Twee jaar geleden startte Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT opnieuw met een dameswerking, waarvan voormalig profrenster Lieselot Decroix de leiding nam. In die twee jaar hebben ze een mooie toename van het ledenaantal kunnen verwezenlijken, tot grote tevredenheid van de ploegleiding en het bestuur.

“Ik vind het vooral aangenaam dat we veelal meisjes van bij het begin van hun carrière begeleiden. Ze komen vaak uit andere sporten en hebben net de overstap naar het wielrennen gemaakt. Voor ons is dat een uitgelezen kans om hen heel veel bij te brengen”, vertelt Lieselot. “Voorzitter Thomas Debrabandere en ik gaan niet actief op zoek naar rensters bij andere ploegen, we hebben eerder de ambitie om rensters gedurende een hele periode te kunnen begeleiden. Er zit geen haast of druk achter, we kijken liever op de lange termijn zodat onze rensters op een rustige manier kunnen groeien. Ik blijf ook graag realistisch: de plaatsjes in het profpeloton zijn zeer dun gezaaid, dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat ze zich amuseren.

Lieselot Decroix reed als jeugdrenster zelf ook voor het toenmalige KSV Deerlijk. (Foto a-RN)
Lieselot Decroix reed als jeugdrenster zelf ook voor het toenmalige KSV Deerlijk. (Foto a-RN)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Over de categorieën aspiranten, nieuwelingen en juniores zijn er nu zo’n 18 dames. “Dat is een mooi aantal, veel meer hoeven dat er eigenlijk ook niet te zijn, maar rensters die nog willen aansluiten, zijn uiteraard altijd welkom.”

Naast een wekelijkse groepstraining is er ook een mooi programma voorzien. “Dat is niet overdreven uitgebreid, maar ze krijgen allemaal de kansen die ze verdienen”, aldus Lieselot. “We hebben enkele dames die voor een top 5- of top 10-plaats kunnen gaan, maar ik vind het belangrijker dat ze zich amuseren, dat ze progressie maken en dat ze leren meekoersen. Al te vaak wordt er in dameswedstrijden weinig koers gemaakt en wachten ze gewoon de sprint af, dat is natuurlijk allesbehalve aanvallend koersen. Ook daarvoor wil ik onze dames warm maken.” Intussen krijgt Lieselot versterking van ex-wielrenster Elke Maes en ex-wielrenner Steven Haerinck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier