Mathias Vandenborre is goed gestart bij juniores

Mathias Vandenborre. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

In Gent-Wevelgem/GP Noyelle kende Mathias Vandenborre (17) een mindere dag, maar voor de rest mag de Ingelmunsternaar van Young CT tevreden terugblikken op zijn junioresdebuut. “Ik mag zeker niet klagen, want ik was te laat gestart met mijn voorbereiding. Maar ik heb me goed herpakt en hoop snel mijn mannetje te staan in de grote koersen.”

Mathias was vorig seizoen een van de revelaties bij de nieuwelingen. Hij behaalde als tweedejaars maar liefst 12 overwinningen en reeg de ereplaatsen aan elkaar. De nummer twee in de eindstand van WestSprint zette dus met de nodige adelbrieven de stap naar de juniores. In Staden debuteerde hij met een tweede plaats om vervolgens in De Klijte als negende te eindigen. Daarna volgden met Le Bernaudeau Junior en Gent-Wevelgem/GP Noyelle twee koersen van de bovenste plank.

“Ik mag zeker niet klagen over mijn debuut bij de juniores”

“Ik mag zeker niet klagen over mijn debuut bij de juniores, want eigenlijk was ik deze winter iets te laat gestart met mijn voorbereiding”, aldus Mathias Vandenborre. “De stage met de ploeg kwam dus als een geschenk en daar heb ik heel wat kunnen goedmaken. Vervolgens ben ik hard blijven werken, met resultaat. De conditie is momenteel niet slecht maar ik ben er nog niet.”

In grotere koersen

“Desondanks werd ik in mijn eerste koers meteen tweede. Ik ben tevreden met wat ik al getoond heb, maar graag wil ik in de grote koersen ook al vlot meedraaien. Over Le Bernaudeau Junior in Frankrijk mag ik niet klagen, want ik werd er 58ste op een parcours dat me als niet-klimmer niet ligt. Alleen Gent-Wevelgem viel zondag wat tegen. Ik kende een slechte dag en zat de hele wedstrijd door slecht gepositioneerd. Ik liet me te gemakkelijk wegduwen. Zo zat ik telkens te ver en toen er op een klimmetje enkele renners ten val kwamen voor mij, moest ik voet aan grond zetten en was het eerste deel van het peloton gaan vliegen. Maar ik heb eruit geleerd. Het overkomt me geen tweede keer.”

“Het belangrijkste is dat ik me amuseer en als eerstejaars veel bijleer”

Zijn mannetje staan

Als eerstejaars hoopt Mathias zich toch al geregeld te kunnen tonen. “Het belangrijkste is dat ik me amuseer en als eerstejaars veel bijleer, maar ik wil tonen dat ik mijn mannetje al kan staan tegen de oudere jongens. Ik kijk uit naar de Ster van Zuid-Limburg dit weekend. Hopelijk kan ik me daar al eens tonen. De week erop mag ik ook starten in de interclub in Rollegem. Ik mag dus niet klagen over mijn programma”, aldus de Ingelmunsternaar die voor Young CT rijdt. “We beschikken over een sterke kern, waardoor het leuk koersen is. Iedereen kan winnen bij ons. Ik ben de ploeg alvast dankbaar voor het vertrouwen en de kansen die ik krijg. Ook mijn school – het KTA in Brugge, waar ik sportwetenschappen ASO met specialisatie wielrennen volg – wil ik bij deze bedanken. Het is ook dankzij hun begeleiding dat ik goed aan het seizoen ben gestart.”