Marith Vanhove heeft overstap naar dames jeugd vlot verteerd

Redactie KW

Het ziet er naar uit dat Marith Vanhove (15) de overstap van de 14-jarige aspiranten naar de dames jeugd of eerstejaarsnieuwelingen vlot heeft verteerd. “Er wordt bij de dames jeugd minder chaotisch gekoerst.”

Na amper drie wedstrijden zit er al een overwinning bij, zodat Marith heel optimistisch is over het nieuwe seizoen dat voor haar eigenlijk nog moet beginnen. De BK’s worden een hoofddoel, maar ze wil vooral heel veel toptienplaatsen rijden. Daarbij houdt Marith de stand in Westsprint nauw in de gaten. Bij het begin van het seizoen heeft Marith een volgende stap kunnen zetten in haar nog prille wielercarrière. Ze verliet de aspiranten om haar plaats in te nemen bij de dames jeugd.

“Ik vind dat de meisjes rustiger koersen dan de jongens. Ook de hogere snelheid die ontwikkeld wordt, kan ik vrij vlot aan”

“Gedaan met te koersen bij de jongens, al vind ik dat wel een beetje spijtig. De overgang naar de dames jeugd als eerstejaarsnieuweling heeft me absoluut niet in de problemen gebracht. We krijgen meer kilometers voor de wielen geschoven, maar dat viel amper op. Het heeft ook zijn voordelen, want bij de dames jeugd wordt er minder chaotisch gekoerst. Ik vind dat de meisjes rustiger koersen dan de jongens. Ook de hogere snelheid die ontwikkeld wordt, kan ik vrij vlot aan. Ik heb nu een drietal wedstrijden achter de rug met een overwinning in Dottenijs, derde plaats in Heule en elfde plaats in Gent-Wevelgem. En dat met gemiddeld om en bij de 70 deelneemsters. Mijn volgende wedstrijd wordt Veldegem en dan kijk ik uit naar een belangrijke wedstrijd, de Brabantse Pijl. Zonder tegenslagen wordt het een heel leuk seizoen en aangezien ik ook op school heel mooie resultaten haal, kan ik met echt uitleven in de koers.”

Ambitie

Het spreekt voor zich dat Marith niet zo maar van plan is om een zoutloos seizoen te rijden. Haar lichaamstaal verraadt een enorme ambitie die ze ook wil waarmaken wanneer ze gespaard blijft van zware valpartijen. “Mijn eerste doel wordt het PK tijdrijden in Ruddervoorde. Daar hoop ik een toptijd neer te zetten. Verder mik ik vooral op zoveel mogelijk toptienplaatsen en als het even kan enkele podiums. Vergeet niet dat de concurrentie stukken groter is en dat er in deze reeks al heel wat verschillende nationaliteiten mee koersen, wat betekent dat de wedstrijden wel harder worden. Dat er meer kilometers moeten gefietst worden, valt voor mij niet echt op.”

“Ik keek er al langer naar uit om te mogen deelnemen aan Westsprint”

Of het ook lucratiever koersen wordt? “Eigenlijk niet. Bij elke wedstrijd wordt er een prijzenpot van 275 euro verdeeld. Als je het podium haalt, komen daar nog bloemen en soms een speciale naturaprijs bij. Voorlopig blijf ik nog in België koersen omdat de meeste wedstrijden in mijn categorie overwegend in West-Vlaanderen zijn. De kans is ook groot dat ik voor de eerste keer in mijn nog jonge carrière mag deelnemen aan de eerste Belgische Jeugd Tour IBYT op 6, 7 en 8 juli. Dat wordt dan mijn allereerste ronde binnen een internationaal deelnemersveld.”

WestSprint

Ik keek er al langer naar uit om te mogen deelnemen aan Westsprint en nu kan dat voor de eerste keer. Ik vind het een fantastisch initiatief en ik houd het dagelijks in de gaten. Voorlopig sta ik op kop in mijn categorie met een totaal van 38 punten, met 18 punten voorsprong. Het spreekt voor zich dat ik er graag bij wil zijn wanneer op het einde van het seizoen de prijzen worden uitgedeeld, want ik weet dat er mooie prijzen bij zijn. Dat hebben de jongens me al verteld. Hoe dan ook, ik ga er alles aan doen om een goed seizoen neer te zetten. Mijn uiteindelijk ambitie is en blijft om ooit prof te worden. Mocht dat niet lukken, word ik dan maar vroedvrouw, al staat dat nog niet vast.”