Kelvin Cockaert ziet stilaan licht aan het einde van de lange tunnel

Kelvin Cockaert kende in 2018 geen makkelijk debuutseizoen als belofte. "Maar enkele opstekers volstonden om mijn geloof in eigen kunnen te bewaren", benadrukt de renner van Tops Antiek-Glascentra. (foto Bart) © Foto Coghe
Redactie KW

Het jonge leven lacht de Bredense belofte Kelvin Cockaert, aan de vooravond van zijn 20ste verjaardag op 23 maart, opnieuw toe. Papa Kurt is meer dan hoopvol aan de beterhand van een levensbedreigende ziekte en dat geeft ook Kelvin een enorme boost.

2018 werd onverklaarbaar een quasi nuljaar voor Cockaert, die bij de nieuwelingen en juniores nochtans bij de betere renners van zijn generatie hoorde. “Mijn bloedwaarden waren nochtans oké en mijn andere tests ook”, verduidelijkt Kelvin. “Het moet meer tussen de oren dan in de benen hebben gezeten door de grote bezorgdheid om mijn papa. Met zijn beeld op mijn netvlies vielen mij gelukkig ook enkele mooie momenten te beurt in de Tour des 2 Caps (Frankrijk) begin april. Mijn onverhoopte tiende eindplaats droeg ik helemaal op aan hem. Dat liet het beste verhopen voor de aansluitende weken en maanden maar het werd een onherroepelijk terug naar af. Een achtste plaats in Emelgem (half juli, red.) en een achttiende in de slotrit der Ronde van Namen (begin augustus, red.) waren de enige lichtpunten die ik er nog kon aan toevoegen. Die opstekers volstonden wel om mijn geloof in eigen kunnen te bewaren.”

Wat ik als tiener vermocht, kan ik als twintiger niet verleerd zijn

“Enfin, gedane zaken nemen geen keer en dus kijk ik liever voor- dan achteruit. Tijdens de voorbije winter heb ik bewust minder getraind dan op andere jaren. Dit seizoen reed ik nog maar één koers: het gemengd clubkampioenschap eind februari in Meulebeke, waarin ik anoniem 71ste werd. Komende zondag hoop ik beduidend dichterbij te schuiven in Ichtegem om er vanaf mei helemaal te staan en zo vaak mogelijk in aanmerking te komen voor de prijzen. In het ploegenstelsel van Daikin heb ik als het ware glijdende werktijden.”

Koersvader Pieters

Verder wenst Kelvin voorlopig niet te kijken. Natuurlijk wil hij in optimale doen een selectie afdwingen voor de interclubs, waarin hij zich nog beter kan uitleven dan in het regionale circuit. Bij Tops Antiek-Glascentra ligt hij bijzonder goed in de groep en beseffen ze wat ze aan hem kunnen hebben. Beter dan daar kon hij niet terechtkomen. Gino Pieters ontfermt zich als een koersvader over hem. “Voor hem en voor de andere mensen van het team, die hun vertrouwen in mij behielden, wil ik meer dan wat terug doen”, reageert Kelvin. “Als tweedejaarsbelofte moet ik nog geen haast hebben, heeft men mij op het hart gedrukt. 2019 wordt geen cruciaal seizoen, wel een duidende campagne waarin ik zal vernemen welke kant het met mij opgaat. Wat ik als tiener vermocht, kan ik als twintiger niet verleerd zijn. Vooral de meerdaagse inspanningen verteer ik bijzonder goed, dat ervaarde ik na de 2 Caps ook in de Ronde van Namen.”

(Bernard Callens)