Justin Houtekier, een echte revelatie op de hellingen

Justin Houtekier haalde het als neojunior in Kooigem (2017) van meer dan zeventig mededingers. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Als nieuweling telde Justin Houtekier amper mee. Als neojunior behaalde hij in 2017 slechts driemaal een top vijf waarbij wel twee overwinningen. In Kooigem haalde hij het van meer dan 70 mededingers. Justin wist dat hij als tweedejaarsjunior voor meer in aanmerking kwam en zo viel het ook uit. Hij was een echte revelatie op de hellingen.

“Voor mij was dat geen volslagen verrassing”, vindt Justin. “Tijdens een stage met de Jonge Renners Roeselare in de Vlaamse Ardennen ondervond ik met welk spelend gemak ik de hellingen bedwong. Daardoor besloot ik om er ook in de Vlaamse regionale koersen die met enig reliëfverschil uit te pikken. Dat leverde een mooie serie ereplaatsen op en bovendien overwinningen in Wervik en in Passendale.”

En toen werd het zomer, en wat voor één! Het was Justin evenwel niet vooral om het mooie weer te doen maar meer nog om het opzoeken van zijn favoriete terrein: de Waalse Ardennen! Dat ging hem bijzonder goed af. In Herbeumont en Vresse-sur-Semois bleef hij nog steken op een verre ereplaats maar in La Philippe Gilbert, van en naar Remouchamps, dwong hij een podiumplaats af.

“Ik ben nu eenmaal een coureur voor de zomer”

“Ik schat deze koers ook het hoogst in want het is een 1.1 met een internationale bezetting”, specifieert Justin. “Ik moest er enkel Robbe Claeys (tien dagen eerder winnaar in Vresse-sur-Semois en de Brit Lewis Askey (de winnaar van Paris-Roubaix) luttele seconden laten voorgaan.”

“Deze podiumplaats zet de kroon op een meer dan geslaagd seizoen waarin enkel de te vroege Ronde van Vlaanderen tegenviel. Op de Muur zat ik iets te ver en moest er voet aan de grond zetten. Het oponthoud en het weer op gang trekken kostte mij een halve minuut die ik niet meer kon goedmaken. De barslechte weersomstandigheden zullen er ook wel wat mee te maken hebben gehad. Ik ben nu eenmaal een coureur voor de zomer.”

Het aankunnen van hoogtemeters geeft Justin Houtekier een zalig gevoel, maar een echte col heeft hij tot dusver nog niet gezien.

“Dat had je gedacht”, weerlegt Justin. “Nog niet in competitie weliswaar, maar wel al tijdens een stage in Spanje. Een kennismaking die mij bijzonder goed afging. Het was nog geen competitie maar ik kon bij die gelegenheden mijn limieten héél ver voor mij uitduwen.”

Tops Antiek-Glascentra

De klaarkijkende Gino Pieters had Justin al langer in de gaten en was er dan ook als de kippen bij om hem op te nemen in de jongerenfractie van zijn Tops Antiek-Glascentra net als David Beernaert, Milan Hanne, Niels Vanden Heede,… Justin zal er als neo-belofte een aangepast programma kunnen afwerken dat rekening houdt met zijn zware studies aan de Hogeschool Howest Kortrijk waar hij de opleiding industrieel productontwerpen volgt.

Justin wil zichzelf niets wijs maken. Contractrenner worden én slagen, het is aan heel weinigen besteed. Toch wil hij daar vol voor gaan maar niet met een lege rugzak doch met een mooie valies, waarin ook de kwalificatie industrieel productontwerper. Het een hoeft natuurlijk het ander niet uit te sluiten. (Bernard Callens)