Jolien D’hoore: “We mogen Shari Bossuyt nu vooral niet te veel druk opleggen”

Shari Bossuyt (links) met Jolien D'hoore tijdens het WK ploegkoers in Apeldoorn, waar de 17-jarige Bellegemse moest invallen voor de geblesseerde Lotte Kopecky. Bossuyt en D'hoore werden twaalfde. © BELGA
Tom Vandenbussche

Ze is nog maar 17 en toch mocht ze op het WK baanwielrennen in Apeldoorn de ploegkoers bij de elite betwisten, in plaats van de geblesseerde Lotte Kopecky en samen met Jolien D’hoore. Het is duidelijk: Shari Bossuyt heeft de toekomst voor zich. “Maar we mogen haar nu vooral niet te veel druk opleggen”, benadrukt D’hoore.

De val van Lotte Kopecky tijdens een trainingskoers in Rumst, twee weken voor het WK in Apeldoorn, bleef lang nazinderen. In die mate dat Kopecky en D’hoore, vorig jaar in Hongkong nog goed voor goud in de ploegkoers, hun kansen niet konden verdedigen. Er restte één alternatief: Shari Bossuyt. De Bellegemse mocht in plaats van Kopecky opdraven aan de zijde van D’hoore. Je kunt het zo gek nog niet bedenken: een 17-jarige juniore en de bronzen medailliste van Rio in het omnium, een nieuw pistekoppel was geboren. Uiteraard betaalde Bossuyt leergeld. Het Belgische duo kwam er nooit aan te pas en werd twaalfde. “Maar daar mogen we haar niet of afrekenen”, vindt D’hoore. “We hadden de dagen ervoor twee keer samen getraind en kenden Shari’s niveau ten opzichte van de internationale top bij de elite niet. Dat er nog een groot verschil bleek te zijn, is logisch. Maar ik wilde absoluut de wedstrijd beëindigen om Shari zoveel mogelijk ervaring te laten opdoen.”

“Het zou heel mooi zijn als Shari als reserve mee naar Tokio kan, om zoveel mogelijk ervaring op te doen voor 2024”

Wanneer is Shari jullie voor het eerst opgevallen?

Kopecky: “Toch al een tijdje geleden. Toen ze bij de aspiranten en nieuwelingen reed, hoorde je door de boxen van de speaker maar één naam: die van Shari. Maar het is pas vorige week dat ik haar echt heb leren kennen.”

D’hoore: “Ze is me een paar jaar geleden al opgevallen, als nieuwelinge. Je zag meteen dat ze talent had. Shari was eerder klein en tenger, maar stond toch haar mannetje tussen haar veel rijpere leeftijdsgenotes. Bij mij was dat vroeger ook het geval.”

Zien jullie gelijkenissen met jezelf op die leeftijd?

Kopecky: “Zeker. En veel zelfs. Shari kan bij de jeugd wegrijden en lang alleen rijden. Bij mij was dat ook zo. We zijn hetzelfde type. Maar ze heeft ook een sterke sprint. Shari is heel veelzijdig, een goeie eigenschap bij de jeugd.”

Belgian Jolien D'Hoore and Belgian Shari Bossuyt pictured in action during the women's Madison race event at the 2018 world championships track cycling in Apeldoorn, the Netherlands, Saturday 03 March 2018. The track cycling worlds take place from 28 February to 04 March.
Belgian Jolien D’Hoore and Belgian Shari Bossuyt pictured in action during the women’s Madison race event at the 2018 world championships track cycling in Apeldoorn, the Netherlands, Saturday 03 March 2018. The track cycling worlds take place from 28 February to 04 March.© BELGA

D’hoore: “Ik zie toch ook wel wat gelijkenissen. Toen ik als juniore wereldkampioene op de weg werd, zei men dat ik talent had. Maar toen ik op de piste aan een wedstrijd bij de elite deelnam, merkte ik dat er nog een groot verschil was, net zoals Shari nu.”

Voor Tokio 2020 is Kopecky-D’hoore het gedroomde duo voor de ploegkoers. Kan Shari op die Spelen – ze zal 19 zijn – dan al een rol spelen?

Kopecky: “Jolien en ik sluiten goed op elkaar aan. Zij heeft haar sprint en ik kan lang hardrijden. Wat de toekomst op langere termijn brengt, weet ik echter niet. Sowieso hebben we voor Tokio een reserve nodig voor als er iets met mij of Jolien gebeurt, zoals in Apeldoorn het geval was.”

D’hoore: “Ook ik zie Shari voor Tokio eerder als reserve. Belangrijk voor haar, hoor. Het zou heel mooi zijn als ze mee kan, om te zien wat de Spelen inhouden en om zoveel mogelijk ervaring in functie van 2024 op te doen. Shari is een groot talent, maar bij mij heeft het ook vijf jaar geduurd voor ik het niveau van de internationale elite aankon. En daarvoor is de piste beter. De kloof met de top is daar makkelijker te overbruggen dan op de weg.”

“Toen ik op de piste aan een wedstrijd bij de elite deelnam, merkte ik dat er nog een groot verschil was, net zoals Shari nu”

Kopecky: “Er zijn natuurlijk nog dames in België op komst. Shari is nog jong, maar voor de Spelen van 2024 (in Parijs, red.) maakt ze zeker een goeie kans om haar plaats in te nemen.”

Wat zou het beste koppel voor de ploegkoers zijn: Bossuyt-Kopecky of Bossuyt-D’hoore?

D’hoore: “Daarvoor ken ik Shari nog niet goed genoeg, maar op basis van wat ik al zag, lijkt ze meer op Lotte: een hardrijdster die ook een goeie tijdrit rijdt.”

Kopecky: “Moeilijke vraag. Shari moet eerst nog progressie boeken en dan zal de toekomst zich dat wel vanzelf uitwijzen.”

D’hoore: (knikt) “Nu is het voor Shari vooral zaak om de komende jaren sterker te worden. En heel belangrijk: we mogen haar nu vooral niet te veel druk opleggen.”