Jaron Gaudesaboos zoekt zijn weg in het wielerpeloton

© Foto Coghe
Redactie KW

Jaron Gaudesaboos begon amper enkele maanden geleden te koersen. De 16-jarige tweedejaarsnieuweling uit Sijsele zoekt met vallen en opstaan naar zijn plaats in het peloton.

Het wielrennen is een late roeping voor Jaron Gaudesaboos, al stond het in de sterren geschreven dat de Sijselenaar ooit de weg naar de fiets zou vinden. Vader Wim is immers een uitblinker in het Dams Wielercriterium. “Ik kreeg inderdaad de smaak te pakken door mee te gaan naar een koers van mijn vader. Twee jaar geleden ben ik begonnen bij de wielertoeristen. Eigenlijk was ik direct verkocht.” Als jonge kerel had Jaron een vijftal jaar basket gespeeld, maar die sport mist hij absoluut niet. “Ik ben gestopt toen de groepssfeer wat minder werd. Sowieso vind ik koersen leuker. Ergens vind ik het wel jammer dat ik niet vroeger begonnen ben.”

“Ik kreeg de smaak te pakken door mee te gaan naar een koers van mijn vader Wim”

Ongeveer drie maanden geleden besliste Gaudesaboos om zijn fietshobby nog wat serieuzer te nemen. De tweedejaarsnieuweling kwam bij VC ‘t Meetjesland-Knesselare terecht. “Ik wist absoluut niet hoe en waar ik een ploeg moest vinden. Ik zag op Facebook dat er een infoavond was. Daarna ben ik een keer mee gaan trainen en zo ben ik erin gerold.”

Koersen uitrijden

Een beginnende renner heeft meestal maar één doel: koersen uitrijden. Ook Gaudesaboos beseft dat het nog te vroeg is om echt een rol van betekenis te spelen. “Eind april reed ik in Deinze voor het eerst een koers uit. Op het PK moest ik na drie ronden eruit. Ik moet toegeven dat het gewoon te rap ging.” Op conditioneel vlak zit het nochtans wel snor. “Ik voel me redelijk, maar ben een paar weken geleden wat ziek geweest. Niet erg, maar dat is toch altijd lastig. Ik voel dat ik een klein beetje conditie verloren heb. Natuurlijk had ik gehoopt dat het iets beter zou gaan, maar iedereen zegt dat het eerste jaar sowieso moeilijk is. Ik voel alleszins dat het elke koers beter gaat, dat is ook belangrijk.”

“Ik zal wat minder kunnen trainen door de examens, maar in de vakantie zal dat wel lukken”

Voorlopig zal Gaudesaboos geen wedstrijden rijden. “Het is mijn bedoeling nu op te bouwen. Ik zal wat minder kunnen trainen door de examens, maar in de vakantie zal dat wel lukken. Ik hoop deze zomer weer wat sterker te worden en koersen uit te rijden. Ik mik niet op een bepaalde wedstrijd.”

De Ronde van Vlaanderen

Als wielertoerist reed Gaudesaboos vorig jaar de laatste 100 kilometer van de Ronde van Vlaanderen. “Daar heb ik gemerkt dat ik op die hellingen goed uit de voeten kan. Jammer genoeg heb ik niet kunnen uitrijden, want 10 kilometer voor de finish brak mijn derailleur af. Echt spijtig. Ook op de ploegstage in Kemmel voelde ik dat ik redelijk bergop kan.” Over zijn werkpunten hoeft de Sijselenaar niet lang na te denken. “Ik moet nog meer in groep durven rijden. De eerste keer in het peloton was serieus verschieten. In de sprint moet ik ook nog krachtiger worden.”