Jade Lenaers pakt zilver op het BK

Jade Lenaers (rechts) is bij het Doltinci Van Assche Development Team van Marc Bracke ploegmate van Shari Bossuyt (links). Saartje Vandenbroucke maakt dan weer deel uit van het dames elite-team. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Jade Lenaers (16) bevestigt bij de juniores haar talent. De dochter van ex-prof Tim kroonde zich de afgelopen jaren meermaals tot provinciaal kampioene op de weg. Onlangs behaalde ze in De Pinte haar tweede overwinning van dit seizoen en vorig weekend was de Markegemse aan Les Lacs de l’Eau d’Heure goed voor een zilveren medaille op het Belgisch kampioenschap op de weg.

“Eind april werd ik tweede in Geluveld en dat was voldoende voor de zege bij de dames junioren”, opent Jade Lenaers. “Het was een sprint en ik kon me goed positioneren. Afgelopen winter reed ik voor het eerst een paar wedstrijden op de piste. Toen kon ik drie medailles behalen op het BK. Die ervaringen werpen duidelijk hun vruchten af. Ik beschik over meer snelheid in de benen.”

“Mijn seizoen kan nu al niet meer stuk. Ik ben blij met wat ik nu al heb bereikt in mijn eerste jaar bij de juniores”

“In De Pinte was er een wedstrijd voor zowel dames junioren als dames nieuwelingen. Die laatsten mochten met één minuut voorsprong starten. Ik en mijn ploegmaten reden elk om beurt op kop om hen zo rap mogelijk in te halen. We vormen een hechte groep vriendinnen. Ik voel me goed bij mijn nieuwe ploeg”, vertelt de eerstejaarsjuniore.

“Tijdens de koers kon mijn ploeggenote Luna Renders een gaatje slaan, maar jammer genoeg werd ze terug ingelopen. Voor het ingaan van de laatste ronde sprong ik weg om een premie weg te kapen. Zo kon ik wegrijden van het peloton. Alleen tweedejaarsnieuwelinge Katrijn De Clercq van de Gentse Velosport kon nog de aansluiting maken. Ik zag haar komen en besloot om even te wachten. We werkten goed samen. Uiteindelijk werd het een sprint met twee waarin ik het laken naar mij kon toetrekken. Maar het was lastig”, blikt de renster van Doltcini-Van Assche Developement Team terug. Andere West-Vlaamse binnen die ploeg – Shari Bossuyt – won de sprint van het peloton en werd knap derde.

Verbazend BK

“Op het BK voor dames junioren vormde zich na enkele ronden een kopgroep van negen meisjes. Ik was opgelucht dat ik erbij was. Zo was een toptienplek al zeker. In de finale sloeg ploegmate Shari Bossuyt een bres op de Petit Poggio. Aangezien ik in haar wiel zat, kon ik meteen het tempo drukken. Shari had rap een minuut voorsprong en toen wist ik dat de winst voor haar binnen was. In een sprint met zes voor de tweede plaats begon ik op kop en tot mijn eigen verbazing hield ik het tot de meet. Ik ben daarmee heel tevreden. Een podiumplek was boven mijn verwachtingen.”

Jade Lenaers is de dochter van ex-profrenner Tim. (Foto a-RDS)
Jade Lenaers is de dochter van ex-profrenner Tim. (Foto a-RDS)© ROLAND DESMET

“Het EK en WK? Ik weet nog niet of ik tot de selectie zal behoren, maar het zou wel fantastisch zijn”

“Of ik al denk aan het EK in het Schotse Glasgow en het WK in het Oostenrijkse Innsbruck? Ik weet nog niet of ik tot de selectie zal behoren. Natuurlijk zou het fantastisch zijn om mee te mogen naar die kampioenschappen, maar mijn seizoen kan nu al niet meer stuk. Ik ben blij met wat ik nu al heb bereikt in mijn eerste jaar bij de juniores.”

Rustperiode

“Nu las ik een rustperiode in, aangezien ik mij wil focussen op mijn examens. School is belangrijker dan mijn hobby. Ik ben van plan om na mijn zesde middelbaar nog bij te studeren. De fiets zet ik een paar dagen langs de kant. Omdat ik deze winter actief was op de piste en mijn wegcampagne in februari startte, kan het zeker geen kwaad om het nu wat kalmer te doen. Het seizoen is nog lang. Ik heb nog vele doelen dit jaar en probeer in elke wedstrijd het maximale eruit te halen”, sluit de leerlinge handel aan Campus Reynaert in Tielt af. (JV)