Jade Lenaers mocht niet naar het WK

Jade Lenaers tijdens het provinciaal kampioenschap voor dames op 2 juni in Ruddervoorde. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Met Shari Bossuyt uit Bellegem stond er gisteren slechts één Belgische juniore aan de start van het WK wielrennen in Innsbruck. Dat had er wat ons betreft gerust eentje meer mogen zijn, want ook Jade Lenaers heeft er een uitstekend seizoen opzitten.

Voor Jade Lenaers is 2018 een meer dan geslaagd seizoen! Kan ook moeilijk anders met vier overwinningen, een rits ereplaatsen, een vierde opeenvolgende West-Vlaamse titel én een zilveren medaille op het Belgisch kampioenschap, na haar ongenaakbare ploeggenote Shari Bossuyt. “Het is inderdaad een schitterend jaar geweest”, knikt de 16-jarige Jade. “Het is bijna onmogelijk om er één hoogtepunt uit te kiezen. Het BK was wel mooi. Shari steekt er al het hele seizoen bovenuit en is de verdiende kampioene. Ik kan alleen maar blij zijn dat ik naast haar op het podium mocht staan.”

Ploegmaat en vriendin

“Shari is sinds deze winter niet alleen mijn ploeggenote, ze is ook een hele goede vriendin geworden. Voordien kende ik haar niet, maar nu gaan we regelmatig samen trainen of spreken we ook daarbuiten eens af. Ik vind het dan ook jammer voor haar dat ze alleen naar Innsbruck moest afreizen”, aldus Jade. “Ik begrijp wel dat ik niet geselecteerd ben. Die wedstrijd zou voor mij te zwaar geweest zijn. Maar alleen is ook maar alleen hé.”

“Ik begrijp wel dat ik niet geselecteerd ben. Die wedstrijd zou voor mij te zwaar geweest zijn”

In tegenstelling tot voor het WK werd de renster van het Doltcini-Van Assche Development Team deze zomer wel opgeroepen voor het EK. Zowel op de weg als op de piste mocht ze haar kunnen tonen bij de nationale ploeg. “Misschien wel hetgene waar ik het meest trots op ben! Niet zozeer qua prestaties, maar de ervaring op zich was al fantastisch. Ik had het ook niet verwacht als eerstejaars. Zeker mijn selectie voor het Europees Kampioenschap op de piste was een verrassing. Tot vorig jaar had ik eigenlijk nog nooit een pistewedstrijd gereden.”

“In januari nam ik deel aan het BK, op aanraden van mijn ploegleider, en daar kon ik meteen enkele medailles wegkapen. En op het Europees kampioenschap werd ik samen met Shari vijfde in de ploegkoers en vijfde in de ploegenachtervolging. Een leuk uitstapje, maar mijn focus blijft op de weg liggen.”

Nog één wedstrijd

Dat zal ook volgend jaar zeker nog het geval zijn. De juniore uit Markegem rijdt nog één wedstrijd alvorens de riem er even af mag. “Ik zal toch zo’n zes weken van de fiets blijven. Dan is de honger extra groot om er terug in te vliegen”, besluit de studente handel aan Campus de Reynaert in Tielt.