“Het was tijd om mezelf weer op scherp te zetten”

Redactie KW

Stijn Steels (28) begint bij Veranda’s Willems-Crelan aan een nieuwe episode. “Ik had een andere omgeving nodig om mezelf weer op scherp te zetten”, zegt de uit Westerlo ingeweken Meulebekenaar, die aan zijn zesde campagne bij de profs begint.

In 2013 stapte universitair Steels over naar de broodrenners. Na een jaartje Crelan-Euphony vervoegde hij de troepen van Sport Vlaanderen-Baloise. Onder de vleugels van Walter Planckaert en Hans De Clercq won hij de kermiskoers in Dentergem (2014), de Grote Prijs Wase Polders in Verrebroek (2015), Dwars door de Vlaamse Ardennen in Erpe-Mere (2015) en de Grand Prix de Lillers in Frankrijk (2016).

“Ik zal dezelfde koersen als de voorbije seizoenen afwerken, maar zal een andere manier van koersen hanteren. In mijn nieuwe ploeg heeft iedereen een vastomlijnde functie. Mijn transfer is op alle vlakken een stap vooruit. Hier kan ik mijn loopbaan naar een hoger niveau tillen”, is de uitgeweken Westerlonaar overtuigd.

Nieuwe trainingsaanpak

“Mijn wintervoorbereiding is voorbeeldig verlopen”, vervolgt Steels. “Ik heb mijn oefenschema’s weer ietsje vlotter verteerd. Ik reed op training net weer een tikje sneller dan de voorbije winters. Nog altijd word ik beter. Het is nog even afwachten wat mijn eerste wedstrijden zullen geven, maar ik voel me alleszins goed. Het grootste verschil in mijn nieuwe trainingsaanpak (ingegeven door Kristof De Kegel, red.) is dat ik geen lange, trage duurtrainingen meer doe. Mijn oefenritten waren telkens kort en intensief. Ik zat ook veel meer in de fitnesszaal dan de voorbije jaren.”

“Mijn voorbereiding is perfect verlopen. Ik heb mijn schema’s weer iets vlotter verteerd”

“Mijn medische tests tonen aan dat ik goed bezig ben”, vervolgt de gewezen sterkhouder van Sport Vlaanderen-Baloise. “Maar als renner wil je zo snel mogelijk bevestiging in koers. Tests zijn ook maar een momentopname. Er zijn renners die ondanks mindere tests een goed seizoen neerzetten. Omgekeerd zijn er mannen die na hun beste tests niet kunnen overtuigen in wedstrijden.”

Lang moet Steels niet meer wachten op zijn eerste competitiemoment. Zondag staat hij aan de start van de Grand Prix La Marseillaise. “Via de Ster van Bessèges (31 januari-4 februari, red.), de Ronde van Murcia (10 februari, red.) en de Clasica de Almeria (11 februari, red.) stoom ik me verder klaar voor het voorjaar. In de aanloop naar de Omloop en Le Samyn trek ik nog op stage. Een perfecte voorbereiding op het grote werk, kortom. Wat na Le Samyn komt, staat nog niet helemaal vast. Maar in principe rijd ik een pak grote voorjaarskoersen.”

In dienst van van Aert

“Mijn voorjaar is eigenlijk tweeledig”, stipt Steels aan. “In wedstrijden van het genre Le Samyn en de Handzame Classic kan ik mijn eigen koers rijden. In de grote klassiekers daarentegen zal ik me onvoorwaardelijk in dienst stellen van de ploeg. Ik kan de afstand van die topkoersen weliswaar aan, maar ik heb er geen moeite mee om me weg te cijferen voor Wout van Aert, Stijn Devolder, Zico Waeytens en Sean De Bie. Zij hebben allemaal al goed gepresteerd in de klassiekers. Het is niet aan mij om daar aan mezelf te denken. Ik ga mijn kopmannen zo lang mogelijk trachten bij te staan. We beschikken over een stevig geheel voor de voorjaarsklassiekers. Mocht blijken dat ik kan scoren in de wedstrijden van eerste categorie, dan kan ik eventueel nog altijd een bank opschuiven. Maar zover zijn we nog niet. Het voornaamste is dat ik kan terugvallen op een goede winter.”

Een winter waarin hij ook een trainerscursus van Wielerbond Vlaanderen voor profs volgde, zo blijkt. “Ik heb kinesitherapie gestudeerd. Dat soort zaken interesseert me dus heel erg. Na mijn loopbaan wil ik de trainerswereld in. Die eerste cursus was interessant, maar slechts op initiatorniveau. Het was ook een leuke afwisseling tussen de trainingen door. Ik zat op de bank met onder meer PieterVanspeybrouck, Jelle Wallays, Nikolas Maes en Maarten Wynants”, aldus nog de 28-jarige Meulebekenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier