Hét fenomeen koerst zaterdag in Heestert!

Junior Remco Evenepoel won dit jaar maar liefst 35 van zijn 45 koersen waaronder het EK en WK in zowel het tijdrijden als op de weg. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Heestert, een pittige deelgemeente van Zwevegem met de Keiberg (65 meter boven de zeespiegel) als hoogste punt wordt zaterdag het epicentrum van het Vlaamse wielergebeuren. Remco Evenepoel, de eclatante dubbele wereldkampioen bij de juniores, maakt er immers zijn opwachting. Een onbedoeld mooi presentje voor Maurits Malfait (69) om al 40 jaar de noeste secretaris van Veloclub de Sportvrienden Heestert te zijn.

“We zijn ons ervan bewust dat Remco’s aanwezigheid nogal wat anderen zal afschrikken, maar dan is dat maar zo”

“De vader van Remco contacteerde ons”, verduidelijkt Maurits. “Wij voelden ons aangesproken en kwamen tot een akkoord. Een dik kwartier voor de start zullen we Remco op passende wijze huldigen in de hoop dat dit hem extra oplaadt voor een demonstratie zoals in 35 van zijn 45 vorige wedstrijden. We zijn ons ervan bewust dat zijn aangekondigde aanwezigheid nogal wat anderen zal afschrikken. Maar dan is dat maar zo. Wij wilden onze bescheiden wielerclub eens wat extra uitstraling geven en de regio iets speciaals aanbieden, waarop later nog geregeld zal worden teruggekomen indien Remco Evenepoel in de toekomst ook als profrenner een topper wordt.”

Vijf jaar na Igor

Remco Evenepoel in Heestert: het wordt de eerste en meteen ook ultieme keer dat hij zijn regenboogtrui in België showt. Dat zal zeker extra mediatieke en publieke belangstelling met zich meebrengen. Vijf jaar geleden viel Heestert hetzelfde te beurt met Igor Decraene, al kon die als wereldkampioen tijdrijden toen niet in de regenboogtrui aantreden. “Op 30 september 2017 beleefden wij onze mooiste editie”, herinnert Maurits zich graag. “Er waren meer dan 70 deelnemers. Louis Blouwe (de neef van Johan Bruyneel, red) haalde het na een opwindende koers voor Cériel Desal (de kleinzoon van ex-wereldkampioen Benoni Beheyt, red.) en Sébastien Grignard (de kampioen van België op de weg en in het tijdrijden, red.). Onze wedstrijd heeft dus een bijzondere aantrekkingskracht en we hopen dat het dit jaar nog meer het geval kan zijn. Laat ons hopen op een zoveelste mooie nazomerdag”, benadrukt Maurits Malfait.

Robert Vandeputte, organisator Maurice Malfait en Arthur Suys kijken uit naar de komst van de kersverse wereldkampioen. (Foto GJZ)
Robert Vandeputte, organisator Maurice Malfait en Arthur Suys kijken uit naar de komst van de kersverse wereldkampioen. (Foto GJZ)

Koers sinds 1946

Veloclub de Sportvrienden Heestert ontstond in 1946 en organiseert elk jaar twee koersen voor nieuwelingen (begin maart en de zaterdag voor 15 augustus) en één voor junioren (eerste weekend van oktober). Uitgekiende data, die telkens een respectabel aantal deelnemers lokken. Dit jaar won Ieperling Lawrence Stalpaert van de Jonge Renners Roeselare zowel op 4 maart als op 11 augustus.

“Wij hebben een dynamisch bestuur waarin slechts één iets ontbreekt: doorstroming. Ons jongste bestuurslid is ook al 45 jaar”

Vanaf 1953 organiseerde het Heestert-Doornik-Heestert voor onafhankelijken, een categorie tussen liefhebbers en profs die na 1965 werd opgedoekt en meteen ook het einde betekende van deze van stad-tot-stadwedstrijd. Het kostenplaatje om naar de profs door te stoten, liep toen immers al te hoog op.

Geen doorstroming

“Wij hebben een dynamisch bestuur waarin slechts één iets ontbreekt: doorstroming”, zucht Maurits. “Ons jongste bestuurslid is ook al 45 jaar. Wij zijn dus, zoals op veel andere plaatsen, aan een eindigend verhaal bezig, tenzij de upgrade van zaterdag enkele jongere mensen aanspreekt. Ze zijn bijzonder welkom in ons aangename midden.”