Het debuut van Tuur Maes uit Assebroek (maar nu nog niet)

Tuur Maes. (foto GD)
Redactie KW

Vanaf eind april is het wielerpeloton een renner rijker. Dan maakt nieuweling Tuur Maes (15) uit Assebroek voor het eerst zijn opwachting in Zwevezele. De leerling economie-wiskunde aan het Sint-Jozefsinstituut in Brugge geeft voorrang aan zijn studie en begint pas later aan zijn seizoen.

“Ik heb geen al te hoge verwachtingen voor mijn eerste wedstrijd ooit”, stelt Tuur. “Maar ik ben vooral benieuwd om te zien hoe goed ik ben in vergelijking met de andere renners van mijn leeftijd. Ik train wel intensief sinds vorig jaar in augustus en ervoor combineerde ik het fietsen met voetbal bij Steenbrugge. Vorig jaar hakte ik echter de knoop door en koos ik resoluut voor de fiets. Twee à driemaal per week ga ik de weg op om te trainen en ook op de rollen maal ik de nodige kilometers af.”

Ik zal waarschijnlijk al blij zijn als ik de groep kan volgen. Naarmate het seizoen verder vordert zal dan wel blijken wat ik in mijn mars heb

“Ik ben ondertussen aangesloten bij VC Meetjesland waar ik heel goed ben opgevangen. De meesten kunnen al een carrière bij de miniemen of aspiranten voorleggen, maar voor mij is het allemaal nog nieuw. Daarom ben ik benieuwd hoe die eerste wedstrijden zullen verlopen. Ik zal waarschijnlijk al blij zijn als ik de groep kan volgen. Naarmate het seizoen verder vordert zal dan wel blijken wat ik in mijn mars heb.”

Harde wedstrijd

Op de vraag welk type renner hij is, aarzelt Tuur even. “Ik ben zeker geen sprinter, dat heb ik al ondervonden. Maar ik hou wel van een harde wedstrijd. Hoe langer de trainingen duren, des te beter ik mij voel. Ik veronderstel dus dat ik, als ik wil winnen, ten aanval zal moeten trekken. Maar het zal eerst nog afwachten zijn en zien hoe ik die eerste wedstrijden zal verteren. Tijdens de ploegtrainingen voelde ik dat ik al veel progressie gemaakt heb.”