Henri Vandenabeele wil zich testen in het klimwerk

Stijn Moerman

Henri Vandenabeele (17) trekt de goede lijn van eind vorig seizoen meteen door in zijn tweede jaar als junior. De Dentergemnaar rijdt een mooi programma bij Crabbé Toitures-CC Chevigny en liet zich al opmerken in het grote werk. “De vorm is goed, maar nog niet zo goed als eind vorig seizoen”, aldus Henri.

“Mijn eerste jaar als junior was uiteindelijk niet slecht”, blikt Henri Vandenabeele terug. “In het begin van het seizoen liep het nochtans niet super door slechte bloedwaarden, maar vanaf de zomer ging het heel wat beter. Ik behaalde tal van ereplaatsen met mijn tweede plek in Jemeppe en achtste stek in La Philippe Gilbert Junior als uitschieters.”

Waalse ploeg

Door het verdwijnen van de Tieltse Renners moest Henri op zoek naar een nieuw team en viel de keuze uiteindelijk op Crabbé Toitures-CC Chevigny. “Op aanraden van mijn trainer Sam Piers heb ik voor deze Waalse ploeg gekozen. Ik mag er alvast een mooi programma afwerken zonder dat er druk op mij gelegd wordt. Er is een heel goede omkadering en de sfeer is er fantastisch. En voor een Waalse ploeg rijden is misschien niet slecht om mijn Frans wat bij te schaven”, lacht Henri.

“Op aanraden van mijn trainer Sam Piers heb ik voor deze Waalse ploeg gekozen”

Het vertrouwen in de Dentergemnaar is alvast groot bij zijn nieuwe ploeg, want hij reed op één kermiskoers na alleen nog maar grote koersen dit seizoen. “Tijdens de winter heb ik nog niet te intensief getraind. Het is de bedoeling om mijn vorm in koers te laten groeien. Kuurne-Brussel-Kuurne was vooral bedoeld om er wat in te komen, maar ik hield vlot stand in de eerste groep en finishte uiteindelijk als 28ste. De week erop behaalde ik in Sint-Maria-Lierde een mooie derde plaats na Luca De Meester en Remco Evenepoel, om vervolgens aan de start te staan van Nokere Koerse (43ste), La Bernaudeau Junior (7de) in Frankrijk en Gent-Wevelgem (31ste).”

Sterk in Frankrijk

“Vooral over mijn prestatie in Frankrijk ben ik tevreden. Het was een heel zenuwachtige koers en ik kende er ondanks het mooie resultaat heel wat pech. Zo kwam ik ten val en verloor ik mijn ketting. Maar ik kon toch weer aansluiten bij het peloton en in de plaatselijke rondes naar de kop rijden. Gent-Wevelgem was dan weer een tegenvaller. Bij de tweede beklimming van de Kemmel heb ik te lang gewacht en was de kopgroep gaan vliegen.”

“Vooral de lastigere omlopen liggen me, maar ik wil me ook eens testen in het klimwerk. En daarvoor zit ik bij de ideale ploeg, denk ik”

Henri hoopt zich dit jaar ook eens te testen in het klimwerk. “Ik hoop tegen de zomer mijn beste vorm beet te hebben. Dan zijn er immers veel mooie koersen. Vooral de lastigere omlopen liggen me, maar ik wil me ook eens testen in het klimwerk. En daarvoor zit ik bij de ideale ploeg, denk ik.”