Gust Dewulf trekt met bescheiden ambities naar het PK

Gust Dewulf: "Ik merk wel dat ik nog een tikkeltje kracht tekort kom." (Foto MD)
Redactie KW

De ene Dewulf is duidelijk de andere niet. Terwijl oudere broer Stan bij de beloften zowat overal start om te winnen, is Gust een stuk bescheidener in zijn ambities. Zaterdag verschijnt de tweedejaarsnieuweling aan de start van het PK op de weg in De Panne, maar bij de favorieten rekent hij zichzelf in geen geval. “Ik ga in de eerste plaats proberen de koers uit te rijden.”

Gust Dewulf is nochtans lang niet onaardig aan zijn derde seizoen als wielrenner begonnen. Deze winter is hij zelfs gestopt met voetballen om zich meer op de koers te kunnen toeleggen. De tweedejaarsnieuweling kon dan wel nog geen spraakmakende resultaten voorleggen, zijn wedstrijden uitrijden is al lang geen probleem meer.

Groeimarge

“In tegenstelling tot vorig jaar, kan ik inderdaad al vlot volgen”, knikt Dewulf. “Maar toch…. Het kan altijd beter natuurlijk. Ik ben niet van de grootste en ik merk wel dat ik nog een tikkeltje kracht tekort kom. Jongens als een Rune Thoré of Nathan Castelain steken er fysiek toch bovenuit. Hopelijk krijg ik snel een groeispurt, want voorlopig moet ik het vooral hebben van mijn vechtlust.”

“Ik wil vooral de koers uitrijden”

“Zelfs bergop heb ik, ondanks mijn lage gewicht, niet echt het gevoel dat ik met de besten kan wedijveren. Daarom wil ik ook geen specifieke ambities voor dit seizoen uitspreken. Op het provinciaal kampioenschap zal ik al tevreden zijn als ik mijn koers kan uitrijden.”

Bescheidenheid siert de mens, maar de tweedejaarsnieuweling zou best wat meer vertrouwen mogen hebben. Mensen uit zijn omgeving zijn rotsvast overtuigd van zijn talent, alleen is dat er nog niet zo vaak uitgekomen. Niet alleen in lengte, maar ook in trainingsarbeid is er nog marge om te groeien. “Dat zou best eens kunnen kloppen”, glimlacht de renner van Wielerteam Ieper. “De afgelopen weken ben ik wel meer beginnen te trainen. Het verschil merk ik nu al en die lijn wil ik verderzetten. En vorig weekend kwam daar nog mijn eerste rittenkoers van het jaar bovenop.”

“In de Tour de la Basse-Meuse (in de provincie Luik, red.) werkte ik op zaterdag een proloog en een rit in lijn af, op zondag volgde dan de slotetappe. “De tweede dag had ik niet echt superbenen, maar het was wel een leuke ervaring.” Je bent eens een weekendje van huis met vrienden en de sfeer in de ploeg zat enorm goed. Je krijgt er ook een ander parcours voorgeschoteld met meer hoogtemeters. Misschien dat we met de ploeg nog eens mogen terugkeren in augustus en dan zou ik er graag opnieuw bij zijn.”

Grote broer Stan

Hoe ver Gust Dewulf het kan schoppen als wielrenner, valt nu nog moeilijk te voorspellen. Maar het is wel zijn droom om ooit zo goed te worden als zijn grote broer, Stan. De derdejaarsbelofte van Lotto Soudal U23 boekte elk jaar progressie en staat nu op de drempel naar het profbestaan. Het ideale voorbeeld dus voor de 15-jarige Stavelnaar. “Eigenlijk is Stan ook pas beginnen winnen nadat hij als nieuweling een groeispurt kreeg”, bedenkt Gust zich.

“Hopelijk krijg ik snel een groeispurt, want voorlopig moet ik het vooral hebben van mijn vechtlust”

“Dus in principe heb ik nog wel tijd. Ooit wil ik net zo goed worden als Stan. Ik weet alvast dat ik er hard voor zal moeten werken. Het is ook wel handig om een broer te hebben die bij de top van België behoort. Hij staat altijd klaar met tips en kan me goed motiveren. In ruil daarvoor ben ik een van zijn grootste supporters. Als ik kan, ga ik met veel plezier naar zijn wedstrijden kijken. Ik zou er graag bij zijn als hij Paris-Roubaix rijdt.”

Carrefour de Stavele

“Net zoals Stan houd ik er wel van om over de kasseien te dokkeren. Misschien helpt het inderdaad dat we langs een kasseiweg wonen. Onze eigen Carrefour de Stavele“, lacht de student Wiskunde-Wetenschappen aan het Sint-Janscollege van Poperinge.