Gilles Vercruysse is matig tevreden over zijn seizoen

Gilles Vercruysse, hier aan het werk tijdens het PK tijdrijden. "Het is de bedoeling om de koers met mijn studies te combineren." (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Het wielerseizoen loopt stilaan op zijn einde en dat is niet anders voor Gilles Vercruysse. De 18-jarige Zwevegemnaar wist dit seizoen geregeld een ereplaats mee te pikken, maar had er naar eigen zeggen toch wat meer van verwacht.

“Het seizoen begon wat aan de moeilijkere kant, maar dat was ook aan de omstandigheden te wijten. Zo kwam ik in de Ster van Zuid-Limburg ten val en ik heb daar toch nog even de gevolgen van moeten dragen. Dat is gelukkig wel goed gekomen. Nu beginnen de vele grote koersen die ik gereden heb stilaan hun tol te eisen. Het vet is wat van de soep”, verklaart de 18-jarige sportman.

Vijfde in UCI-koers

Vercruysse had dit jaar graag een overwinning geboekt en dat is tot nu toe nog niet gelukt. “De kans dat die er nog komt, acht ik redelijk klein aangezien ik door mijn beste krachten heen zit. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik blijf proberen, wie weet lukt het toch nog.” Zelfs al mocht Gilles dit seizoen nog geen zegebloemen in ontvangst nemen, hij toonde zich toch geregeld met mooie uitslagen. Zo werd hij onlangs nog knap vijfde in de Omloop der Vlaamse Gewesten in Wuustwezel, een UCI-wedstrijd waarin de wind traditiegetrouw een beslissende rol speelt. “We konden ontsnappen met een tiental dat in de slotfase nog eens verbrokkelde. Ik wist nog aan te haken bij het eerste groepje, waardoor we met vijf man wegreden richting aankomst. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat het een van mijn beste koersen van het jaar was.” Daarnaast werd de Zwevegemnaar ook al tweede in De Klijte, derde in Kluisbergen-Zulzeke, vierde in Harelbeke en Desselgem enzovoort.

Tonen in Sint-Denijs

Zaterdag kan hij zich nog eens tonen voor eigen volk in een bijna-thuiskoers in Sint-Denijs, al valt het nog af te wachten of hij er daadwerkelijk aan de start verschijnt. “Zondag is er immers de Keizer der Juniores in Pittem. Het kan zijn dat de ploeg me daar aan de start verwacht. In dat geval is het misschien beter dat ik me de dag voordien wat gedeisd houd”, aldus de renner van CT Soenens-Booom. Zijn programma voor de laatste weken van het seizoen ligt ook al zo goed als vast. De volgende weekends rijdt Gilles nog in Herne, Bavegem, Sint-Gillis-Waas en als afsluiter in Ploegsteert.

“Of ik zaterdag in Sint-Denijs start, hangt af van of de ploeg mij voor de Keizer der Juniores selecteert”

Volgend seizoen wordt Vercruysse belofte, een overstap die hij wel ziet zitten, maar hij beseft ook dat het wellicht zwaar zal worden. “Je koerst er immers tegen een heleboel (ex-)profs en renners die stukken ouder zijn. In eerste instantie zal ik me focussen op de kermiskoersen en zorgen dat ik daar kan meerijden. De grote koersen zijn dan zorgen voor later. Het is ook de bedoeling om wielrennen te combineren met mijn studies.”

Naar de universiteit

Gilles vat binnenkort immers zijn studies informatica aan de Kulak-universiteit in Kortrijk aan, nadat hij in het middelbaar de richting wetenschappen-wiskunde succesvol wist af te werken. Voor volgend seizoen moet Gilles alvast op zoek naar een ander team, aangezien CT Soenens-Booom enkel met de juniorescategorie verdergaat. “Voor welke ploeg ik volgend jaar dan uitkom, dat zien we nog wel”, klinkt het bij de 18-jarige Zwevegemnaar. (RRK)