Gemengde gevoelens bij Thomas Vansteenlandt

Thomas Vansteelandt, hier aan de slag tijdens het clubkampioenschap in Emelgem. "Ik voel me sterker dan vorig seizoen." (foto Bart) © Foto Coghe
Redactie KW

Zoek morgen niet naar Thomas Vansteelandt (19) in de kermiskoers van Hooglede. De tweedejaarsbelofte van EFC-L&R-Vulsteke laat de koers in eigen streek links liggen voor deelname aan de GP Tombroek, een interclub voor beloften in Rollegem. Daar hoopt hij zijn goede benen eindelijk in een mooi resultaat om te kunnen zetten.

Het is toch een beetje met een dubbel gevoel dat Thomas Vansteelandt, die overmorgen zijn 20ste verjaardag viert, terugblikt op zijn eerste maanden van 2019. De conditie is meer dan in orde, maar opvallende resultaten zijn voorlopig uitgebleven.

Ik hoop erbij te zijn in Paris-Roubaix. Vorig jaar mocht ik er ook al starten

“Ik voel me alleszins sterker dan vorig seizoen”, vertelt de student informatica aan de Howest in Kortrijk. “Ik heb dan ook een uitstekende winter achter de rug. Ik ben niet ziek geweest en kon dankzij mijn topsportstatuut ook in de examenperiode blijven doortrainen. Dat merk ik nu in koers. Ik kom minder snel in de problemen en heb de indruk met meer overschot rond te rijden. Alleen kon ik dat tot dusver nog niet in resultaten omzetten. Het is vaak een kwestie van net niet mee zijn of iets te ver zitten op het verkeerde moment. Dat moet dus beter de komende weken.”

Te beginnen zaterdag, met de GP Tombroek. Daarna volgen nog het PK tijdrijden op woensdag en over twee weken de GP Affligem. Drie koersen waar hij met veel motivatie aan de start zal verschijnen. “Ik ben voor elke wedstrijd enorm gemotiveerd”, grijnst de Gitsenaar. “Tombroek is een nieuwe koers en ik weet niet precies wat ik ervan moet verwachten, maar ik wil wel eens tonen hoe goed ik ben. Ook op het PK tijdrijden wil ik mezelf eens testen. Een specialist ben ik niet, maar ik heb er via enkele specifieke trainingen toch wat naartoe gewerkt. Ik ben eens benieuwd waar ik kan uitkomen.”

Paris-Roubaix

Hoe het vervolg van zijn programma er zal uitzien, is voor Thomas Vansteenlandt nog een vraagteken. De renner van EFC-L&R-Vulsteke bekijkt het week per week en durft niet veel verder vooruitkijken. “Elke maand krijgen we vanuit de ploegleiding de selecties door voor de grote koersen, dus het heeft geen zin om veel verder vooruit te plannen”, verklaart Thomas. “Vervelend vind ik dat niet echt. De renners die in vorm zijn, worden geselecteerd. Dat lijkt me ook maar het eerlijkst. Waar ik wel hoop bij te zijn, is Paris-Roubaix! Vorig jaar kreeg ik al de kans om daar te starten en ik wil er graag nog eens terugkeren. Met afgelopen zondag de Ronde en overmorgen de Helleklassieker voor de profs, begint het ook bij mij te kriebelen.” (BVS)