Gauthier Vandevijvere vindt weg van atletiek naar koers

VANDEVYVERE GAUTHIER EDEWALLE NIEUWELINGEN 1 Coghe © Foto Coghe
Redactie KW

Gauthier Vandevijvere (16) is aan zijn eerste jaar als wielrenner bezig en moet dus geregeld wat leergeld betalen. Als het een beetje lukt, koerst de tweedejaarsnieuweling zaterdag voor eigen volk in Hulste.

“Van mijn achtste tot mijn 15de heb ik aan atletiek gedaan, met succes. Ik ben nog West-Vlaams kampioen op de piste en op de weg geweest, alsook vicekampioen in het veld. Daarnaast heb ik ook nog vijf keer het loopcriterium in Harelbeke gewonnen, ik was dus inderdaad allesbehalve slecht. Het was al een drietal jaar dat ik eigenlijk wilde koersen, ik fietste altijd al graag, maar net omdat ik het zo goed deed in de atletiek, konden mijn ouders me toch overtuigen om nog even te wachten.”

“Net omdat ik het zo goed deed in de atletiek, konden mijn ouders me toch overtuigen om nog even te wachten met koersen”

“Dit jaar was er echter geen houden meer aan en heb ik me ingeschreven bij Alu Decock-Litubel-WT Waregem. Het was nochtans de bedoeling om me eerder op duatlon toe te leggen, vermits ik nog altijd goed kan lopen, maar uiteindelijk ben ik toch volop voor het wielrennen gegaan. Het is alleszins een nieuwe uitdaging voor mij. De conditie en het uithoudingsvermogen heb ik volgens mij nog wel, maar de versnellingen, het bochtenwerk en in het peloton rijden blijven voorlopig moeilijk. Ik krijg ook soms te maken met krampen, omdat mijn spieren zich nog niet geheel aangepast hebben. Het is tenslotte nog maar een zevental maanden dat ik volop fiets”, aldus Gauthier.

Naar Westhoekcriterium

Het is voor de nieuweling niet gemakkelijk om het peloton te volgen, daarom gaat hij geregeld in Wallonië en het Westhoekcriterium koersen. “Daar rijden ze doorgaans wat minder snel en lukt het beter om in het peloton te blijven. Dit weekend (vrijdag, red.) koers ik bij het Westhoekcriterium in Gijverinckhove. Als de benen zaterdag niet te veel last ondervinden, koers ik ook nog eens voor eigen volk in Hulste. Het blijft mijn doel om de wedstrijd uit te rijden in het peloton en als dat lukt, kan ik misschien eens op een mooie plaats eindigen.”

“De begeleiding bij mijn ploeg is top. Zeker voor iemand die pas koerst”

“Volgend weekend staan Beveren-aan-de-IJzer en Dottenijs of Kuurne op het programma. Kuurne is natuurlijk dicht, maar in Dottenijs kan ik punten verdienen voor het klassement van de Ronde van Dottenijs. Dat wordt dus nog kiezen. Ook voor het laatste koersweekend zal ik moeten kiezen tussen Sint-Denijs en Lendelede. Aangezien ik me wel goed voel op omlopen waar wat geklommen moet worden, zal het wellicht Sint-Denijs worden”, verklaart de renner van Alu Decock-Litubel-WT Waregem. Hij is trouwens heel erg lovend over de goede begeleiding die hij bij zijn ploeg krijgt. “Zeker voor iemand die nog maar pas koerst, zoals ik, zijn de trainingen op stuurvaardigheid heel nuttig geweest.” (RRK)