Enige wielerwedstrijd in de Hoppestad

We herkennen van links naar rechts André Waeles, Danny Verbiese, Martial Dumelie, Gilbert Vandromme en Sidney White. (Foto MD)
Redactie KW

Dankzij de populariteit van Patrick Degrave met zijn enthousiaste supporters, de meerdere plaatselijke deelnemers en de inzet van straat- en wijkcomités werden midden de jaren 80 liefst elf koersen georganiseerd in Poperinge. Daar blijft nu slechts één meer van over: het GSI-kermiscriterium.

Het kan verkeren, zei Bredero. Van die resem wedstrijden blijft er anno 2018 nog slechts één over. Ook geen Tour Eurométropole of koersen van de nevenbonden meer. Alleen het GSI-kermiscriterium voor elite zonder contract en beloften houdt nog stand in het centrum van Poperinge. “Zolang we voldoende sponsors, toeschouwers en goede renners hebben die voor spektakel zorgen, doen we verder”, aldus de organisatoren. “We zijn wel op zoek naar extra bestuursleden. Mensen die ofwel sponsors kunnen aantrekken ofwel logistieke hulp leveren.”

GSI-kermiscriterium in Poperinge op 5 juli

Op kermisdonderdag 5 juli wordt het 21ste GSI-criterium voor elite zonder contract en beloften in de Hoppestad georganiseerd. De rugnummers worden vanaf 18 uur uitgereikt in café Switch Road. De start is om 19 uur bij de Letterbeek voor een wedstrijd van 69 km of 40 ronden. De aankomst is om 20.45 uur gepland. De prijzen worden in The Old Fiddler uitgereikt. Verkeersvrij parcours vanaf 18.30 uur tot 20.50 uur: Veurnestraat, Doornstraat, Pezelstraat, St-Bertinusstraat en Veurnestraat. (GVP)

“Hoogtepunt in de geschiedenis van onze wielerwedstrijd was de deelname van Frank Vandenbroucke in 2009. Met een heel grote publieke belangstelling tot gevolg”, vervolgt speaker en secretaris Gilbert Vandromme. “Weet je dat de organisatie van het criterium me elk jaar kopzorgen bezorgt? Er is vooraf altijd wel iets die niet naar wens verloopt. En ook op de wedstrijddag gieren de zenuwen door mijn lijf. Maar vooral het parcours bezorgt me onrustige nachten. Ieder jaar duiken er wegenwerken op. De heraanleg van de Doornstraat, de nieuwe asfaltbedekking met olievlekken in de St.-Bertinusstraat… Door rioleringswerken werd het criterium in 2010 zelfs afgelast. En dan kwam iemand op het idee om ‘kussens’ met eilandjes vol verkeerstekens te plaatsen in de St.-Bertinusstraat. Gelukkig kwam de burgemeester toen tussen.”

“Hoogtepunt in de geschiedenis van onze koers was de deelname van Frank Vandenbroucke in 2009”

“We zijn trouwens nog niet aan het einde van de lijdensweg, want in de nabije toekomst wordt de St.-Bertinusstraat heraangelegd en nadien zal ook de Veurnestraat aangepakt worden. Er rust echt een vloek op ons parcours.” (GVP)

Winnaar van Paris-Roubaix aan de start

Belofte Stan Dewulf (20) wordt ongetwijfeld dé blikvanger op donderdag 5 juli in het GSI-kermiscriterium. “Ik kijk echt naar deze koers uit, omdat dit criterium een van de zeldzame kansen is om in eigen streek te koersen. Mijn supporters moeten eens geen verre verplaatsing ondernemen”, glimlacht de winnaar van Paris-Roubaix voor beloften. “Sinds 20 juni zijn ook de examens achter de rug. Ondertussen heb ik met Gauthier Vandevyvere, Jonas Castrique, Dries Maes en Lowie Lins een stage in Luxemburg afgewerkt.”

“De dagen voor het criterium ben ik nog op stage met de ploeg in de Ardennen. Ik ben dan ook benieuwd hoe de benen gaan reageren op het helse tempo dat me te wachten staat in Poperinge”

“Nee, ik heb geen wedstrijd meer gereden sinds mijn zege in de Helleklassieker. Maar van 27 juni tot en met 1 juli staan achtereenvolgens Oetingen, Omloop Het Nieuwsblad en het BK ploegentijdrijden op het programma. Zo zal ik het wedstrijdritme gauw weer beet hebben”, vervolgt de 20-jarige belofte van Lotto-Soudal.

Stan Dewulf. (Foto Bart)
Stan Dewulf. (Foto Bart)© VDB

“De dagen voor het criterium ben ik nog op stage met de ploeg in de Ardennen. Ik ben dan ook benieuwd hoe de benen gaan reageren op het helse tempo dat me te wachten staat in Poperinge. Ik vind een criterium lastig, omdat ik gewoon ben aan een andere manier van koersen. Die korte afstand en dat telkens weer explosief optrekken, is helemaal iets anders dan een klassieker of een interclub rijden.”

“Ik ben wel tevreden dat er een stukje bergop in het parcours zit. Dat maakt het misschien gemakkelijker om de schifting door te voeren. Alhoewel… in het deelnemersveld steken meerdere kleppers die de Doornstraat kunnen opvlammen. Kerels als Calleeuw, Caethoven, Deweer, Vandenbogaerde… rijd je zomaar niet uit de wielen hé. Het wordt dus geen eenvoudig kermisritje, maar ik zal mijn talrijke supporters zeker niet teleurstellen”, besluit de toekomstige bio-ingenieur uit Stavele, die vorig jaar op de vierde plaats eindigde in de Hoppestad. (GVP)