Elite Lara Defour zag voorjaar in water vallen door pech en ziekte

Lara Defour met Luna en Lomme. (foto a-JC) © JOKE COUVREUR
Stijn Moerman

De 21-jarige Lara Defour kwam sterk uit de winter, maar kon haar kansen daarna nooit meer voluit verdedigen. De Oekense werd verschillende keren afgeremd door ziekte, waardoor de eliterenster van Health Mate-Cyclelive Team in de Waalse klassiekers, haar hoofddoel in het voorjaar, niet kon brengen wat ze wou.

“Ik heb dit seizoen al enorm veel pech gekend, zowel met mijn materiaal als met mijn gezondheid”, blikt Lara Defour (21) terug op de start van haar seizoen, dat nochtans bevredigend begon met een 17de plaats in Brussel-Opwijk en een elfde stek in Outrijve. “Ik ben dit jaar al vier keer ziek geweest. Op die manier is heel mijn voorjaar in het water gevallen. Het was iedere keer opnieuw herbeginnen. En telkens toen ik weer fit was, werd ik opnieuw ziek. Ik zat dus meer niet dan wel op mijn fiets. Ik had gehoopt om in orde te geraken tegen de Waalse klassiekers, maar dat was dus niet het geval. In de Brabantse Pijl ging het nog redelijk, tot ik lek reed. Einde koers, aangezien onze volgwagen als een van de laatste in wedstrijd zat.”

Ervaring opgedaan

“Daarna stond ik aan de start in de Amstel Gold Race, maar tussen die koers en de Waalse Pijl ben ik opnieuw ziek geworden. Ik ben zelfs niet meer kunnen starten in Luik-Bastenaken-Luik. Als je niet 100 procent bent, heb je in die grote WorldTourkoersen niets te zoeken. Zelfs als je gezond bent, moet je top zijn om daarin mee te kunnen spelen als niet voltijdse profwielrenster. Maar ik ben blij dat ik dit seizoen toch al heel wat grote koersen heb kunnen rijden. Die ervaring zal mij de komende jaren alleen maar ten goede komen.”

Ik zat de voorbije maanden meer niet dan wel op mijn fiets

Met de examens voor de deur moet de Oekense, die in haar eerste master revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de KU Leuven zit, het de komende weken sowieso wat kalmer aan doen. “Ik focus mij nu de komende weken op de kermiskoersen om mijn conditie op te bouwen richting de zomermaanden. Vanaf juli wil ik er opnieuw staan en zal ik geregeld in het buitenland zitten om koersen te rijden. Na mijn studies zou ik graag eens een paar jaar alles op de koers zetten om te zien hoe ver ik kan geraken.”

“Mijn ambitie voor de rest van het seizoen? Gezond blijven en mijn voorjaar vergeten. Het zou plezant zijn om een kermiskoers te winnen en in de grote koersen de ploeg te kunnen helpen, ervaring op te doen en met een goed gevoel de finish te bereiken. Ik kijk vooral uit naar de Ronde van de Ardèche, die ik vorig seizoen ook al gereden heb. Dat is een leuke meerdaagse waar ik graag top zou zijn.”

BK U23

“Daarnaast staan er nog heel wat mooie koersen op ons programma, zoals de BeNe Ladies Tour en een ronde in Tsjechië. Ook naar het BK kijk ik uit, want het is mijn laatste als U23. Het is wel niet echt mijn parcours, maar op een kampioenschap weet je nooit wat er mogelijk is”, besluit Lara Defour, die zondag de competitie hervatte met een 21ste plaats in Wanzele Koerse. (SM)