Dieter Bouvry won Gent-Staden acht jaar geleden als eerstejaarsbelofte

Dieter Bouvry, vorig jaar aan het werk in Gent-Staden, begint aan zijn tweede seizoen bij Cibel-Cebon. " © vdb
Stijn Moerman

Met Dieter Bouvry (2011), Joeri Calleeuw (2014), Jens Vandenbogaerde (2017) en Benjamin Verraes (2018) verschijnen zondag vier ex-winnaars aan de start van Gent-Staden. Die eerste, prof bij Cibel-Cebon, won er zijn eerste koers ooit als belofte. Intussen zijn we acht jaar later en heeft Bouvry een hele weg afgelegd. “

In 2011 gooide Dieter Bouvry meteen hoge ogen bij zijn debuut als belofte. Nadat hij een hele dag mee in de aanval had gereden, klaarde hij de klus in de sprint tegen de gerenommeerde elite zonder contract Kevin Maene en de Zweed Lucas Persson. “Acht jaar geleden al, wat vliegt de tijd toch snel”, reageert Dieter Bouvry (26) als we hem aan zijn overwinning herinneren. “Een zege die wel kon tellen als binnenkomer bij de beloften. Zelfs vandaag de dag word ik er nog over aangesproken. Een mooiere start kon ik mij als eerstejaars niet wensen.”

“Ik kijk er nog altijd ieder jaar naar uit om aan de start van Gent-Staden te komen, ook al is die koers niet meer te vergelijken met vroeger. Indertijd werd er nog effectief gestart in Gent en trokken we via de befaamde Steenstraat richting de plaatselijke ronden in Staden. Nu wordt de koers verreden op een plaatselijk parcours in Staden zelf. Het is anders koersen, maar ik snap dat het niet evident meer was om dergelijke koers te blijven organiseren. Misschien wordt er in de toekomst ooit nog eens gestart vanuit Gent? Het zou plezant zijn om nog eens mee te maken.”

Vorig jaar achtste

Vorig seizoen legde Dieter Bouvry beslag op de achtste plaats in Staden. “Hopelijk kan ik net als vorig seizoen meeglippen met de juiste vlucht en dan zien we wel wat er mogelijk is. De conditie is nog niet optimaal, waardoor het wat speculeren wordt. Een verschil met vroeger, toen ik van bij de start in topvorm was. Nu kies ik er bewust voor om iets later de goede conditie beet te hebben. In het begin van het seizoen zijn er immers nog niet zoveel koersen, terwijl je tegen de zomer drie tot vier koersen per week hebt. Dan heb je meer kansen om de goede vorm te verzilveren”, aldus de naar Meulebeke uitgeweken Winkelnaar, die na Gent-Staden aan de start komt van de GP Monseré, Wanzele en Omloop van het Waasland.

Dieter Bouvry won Gent-Staden acht jaar geleden als eerstejaarsbelofte
© VDB

Nu kies ik er bewust voor om iets later de goede conditie beet te hebben. Er zijn toch nog niet zoveel koersen in maart

De deeltijdse prof van Cibel-Cebon hoopt dit seizoen nog eens het zegegebaar te kunnen maken. “Ik hoop de lijn van vorig seizoen door te trekken, maar nu wel eens aan het langste eind te kunnen trekken. Vorig jaar ben ik zeven keer als tweede geëindigd. Een teken dat ik een goed seizoen gereden heb, maar ik had toch graag een keer gewonnen. Dat geeft meteen een heel andere perceptie aan het seizoen. Hopelijk lukt het nu dus wel om een koersje te winnen”, besluit Dieter Bouvry, die opnieuw met zijn broer Kenny kan gaan trainen. Die viert na anderhalf jaar zonder koers zijn comeback in het peloton als lid van Dovy Keukens-FCC. “Ik merk op training dat het al goed gaat. Ik verwacht dus wel iets van Kenny dit seizoen.” (SM)

Dieter Bouvry won Gent-Staden acht jaar geleden als eerstejaarsbelofte
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Drievoudig wielerfeest

Het wielercomité Gent-Staden, aangevoerd door voorzitter Bart Busschaert, en wielerclub Recht voor Allen met secretaris Kristof Taillieu organiseren tijdens het West-Vlaams openingsweekend drie wedstrijden.

Zaterdag beginnen de inschrijvingen om 11.45 uur in café De Pauw. De nieuwelingen starten om 13 uur en moeten 50 km of 8 ronden afleggen. De juniores vertrekken om 15 uur en krijgen 75 km of twaalf ronden voorgeschoteld. De aankomst wordt omstreeks 16.55 uur verwacht.

Parcours (6,25 km): Diksmuidestraat, Stampkotstraat, Hogeschuurstraat, Cardijnlaan, Hospitaalstraat, Rysseveldstraat, Kerkhofblommenstraat, Oostlaan, Bruggestraat, Marktplein, Statiestraat, Diksmuidestraat.

Op zondag 3 maart staat de 71ste editie van Gent-Staden op het programma. De rugnummers worden vanaf 9.30 uur in het OC ‘t Swok uitgereikt. De officieuze start is om 13.30 uur in de Ooststraat gepland. De afstand bedraagt 156,7 km of vier lokale ronden van 13,4 km plus twee grote ronden (over de Steenstraat) van 30,9 km en ten slotte nog drie lokale ronden. De aankomst is rond 17.15 uur voorzien.

Opmerkelijk: Gent-Staden heeft de primeur om het wielerpubliek kennis te laten maken met de opvolger van de Rodania-wagen als openingsvoertuig in het wielerpeloton. Of het zou moeten zijn dat die morgen ook al zijn intrede doet in de Omloop.