Diederik Dujardin maakt zich op voor zijn thuiskoers

Diederik Dujardin weet nog niet of hij in 2019 zal koersen. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Diederik Dujardin (18) van Meubelen Gaverzicht-Glascentra-CT staat nu zaterdag aan de start van zijn thuiswedstrijd in Zonnebeke.

Nadat hij deze vakantie afreisde naar Canada voor een internationale Geografie Olympiade, tempert hij wat de verwachtingen. “Ik wil de komende maanden vooral plezier beleven op de fiets.” Diederik Dujardin uit Zonnebeke begon met fietsen als eerstejaarsaspirant. “Mijn opa Norbert Dujardin is ook nog renner geweest. Met hem ging ik vaak mee naar de koers en zo is de passie gegroeid.” Diederik zijn ontwikkeling als renner werd serieus afgeremd door mycoplasma. “Als laatstejaarsaspirant en eerstejaarsnieuweling kwam ik amper tot koersen toe. Daarna begon ik aan een moeizame heropbouw. Daarom besloot ik ook om mij meer te focussen op mijn studies. Ik ben net afgestudeerd in het zesde jaar Grieks-wiskunde aan het college van Ieper. Wielrennen is mijn passie, maar school komt altijd op de eerste plaats.”

Olympiade in Canada

Nu zaterdag start Diederik in zijn thuiskoers. “Een speciaal gevoel. Vorig jaar reed ik ook mee, maar toen werd ik afgeremd door pech. Het parcours gaat over mijn trainingswegen dus de omloop kent geen geheimen voor me.”

“Vorig jaar reed ik ook mee, maar toen werd ik afgeremd door pech”

Toch heeft Diederik geen te hoge verwachtingen. “Mijn belangrijkste doel is om plezier te beleven op de fiets. Conditioneel ben ik namelijk niet top. Eind juli ging ik naar Canada om deel te nemen aan een internationale Geografie Olympiade, waarvoor ik geselecteerd was. Er waren 166 deelnemers uit 43 landen. Ik veroverde een bronzen medaille en België eindigde als 21ste in de landenrangschikking. Het was een onvergetelijke ervaring. Ik heb er veel nieuwe mensen ontmoet en nieuwe inzichten opgedaan.”

Stoppen met koersen?

De volgende maanden hoopt Diederik nog wat wedstrijden te betwisten. “Ik wil een goed gevoel vinden op de fiets en vooral plezier maken.” Eind september gaat de Zonnebekenaar verder studeren in Kortrijk. Hij schreef zich in voor de opleiding fysica aan de Kulak. “Ik heb een breed interesseveld, maar fysica springt er wel wat uit.”

“Wat ik in de toekomst wil doen? Dat zie ik nog wel. Eerst mijn diploma behalen.” Hij weet echter nog niet zeker of hij de overstap naar de eerstejaarsbeloften zal maken. “Ik ga ook op kot dus veel tijd om te trainen zal ik niet meer hebben. Ik wacht eerst af en zien wat het eerste semester geeft. Maar volledig stoppen met fietsen zou ik nooit doen. Daarvoor is de passie te groot.” (Simon Dekaezemaker)

Wielerkermis in Zonnebeke

Na de woensdagwedstrijd zet KVC Eendracht Maakt Macht de wielerkermis verder op zaterdag 1 en maandag 3 september. Zaterdag staat er een junioreskoers op het programma. Alle koersformaliteiten gebeuren vanaf 13 uur in d’ Oude Timmerie. De start is om 14.30 uur en de aankomst wordt omstreeks 16.45 uur verwacht. Parcours (86,4 km of 13 ronden): Roeselarestraat, Moorsledestraat, Mispelarestraat, Passendalestraat, Schipstraat, Albertstraat, Langemarkstraat, Roeselarestraat.

Maandag wordt traditioneel de Avond van Zonnebeke, een open criterium voor eliterenners zonder contract, beloften, masters en amateurs georganiseerd. De rugnummers worden vanaf 16.30 uur in De Volksbond uitgereikt. De start is om 18 uur en de aankomst is rond 19.45 uur gepland. Prijsuitreiking in De Volksbond. Parcours (70 km of 40 ronden): Ieperstraat, Berten Pilstraat, Grote Molenstraat, Kleine Molenstraat, Ieperstraat. (GVP)