De steile opmars van zonnekind Ramses Debruyne

Ramses Debruyne. (Bart) © VDB
Redactie KW

Nieuweling Ramses Debruyne (16) heeft een knalseizoen in schoonheid afgesloten: met een sprankelende zege in Sint-Denijs en een dichtste ereplaats na Alec Segaert in Lendelede.

Ramses stond er vanaf de openingsdag in Dottignies (derde) en nog was het niet op. Toch komt het winterreces niet ongelegen, want Ramses zet ook als student zijn beste beentje voor in het voorlaatste jaar wiskunde-wetenschappen aan het Don Bosco in Kortrijk. “Over twee jaar wil ik hogere studies aanvatten”, blikt de 16-jarige Rollegemnaar vooruit. “Ik ben er niet blind voor dat koersen en studeren mooi parallel kunnen lopen en lichaam en geest op scherp houden. Wie deze zware combinatie tot een vruchtbaar einde brengt, is gestaald voor het verdere leven.”

“Over twee jaar wil ik hogere studies aanvatten. Wie deze zware combinatie tot een vruchtbaar einde brengt, is gestaald voor het verdere leven.”

Papa (coördinator op een kinderboerderij) en mama (bediende stad Kortrijk) horen het hun telg graag zeggen. Ze gaven hem de originele naam Ramses, gelinkt aan Egypte en met als betekenis “zon geboren”. Ramses schreed zeker in 2018 als een zonnekind door het leven.

Bescheiden begin

“In 2015 maakte ik mijn debuut bij de 14-jarige aspiranten. Ik haalde driemaal de top vijf en werd zevende op het kampioenschap van West-Vlaanderen. Het waren uitslagen op de maat van papa Jan en peter Tom, die het als coureur niet lang uitzongen.”

Ramses wil langer meegaan en vooral beter doen, al reed hij als eerstejaarsnieuweling een vrijwel anoniem seizoen 2017 met slechts één toptienplaats: negende op het kampioenschap van West-Vlaanderen in De Haan. Aan een 18de plaats in de Ardennenkoers van Vresse-sur-Semois trok hij zich meer op, want hij bedwong er met verbazend gemak de niet geringe hoogtemeters. In fraai gezelschap moest hij geen volle minuut toegeven aan de hypergetalenteerde Nederlandse winnaar Casper van Uden. Het moet er ook bij dat Ramses vrijwel het hele seizoen als 14-jarige doormaakte.

Meerdaagsen

Eén en ander beloofde voor 2018, waarin Ramses geen stappen maar zevenmijlslaarzen zette. Ramses beperkte zich niet tot het regionale circuit. Na een behoedzame aanloop die hij op paasmaandag met een allereerste overwinning in Ledegem afsloot, werd Ramses door Franco Heyse voluit ingezet op zijn favoriete hoogtemeters. En dat rendeerde, met als bijsluiter dat de meerdaagse inspanningen aardig aan hem besteed zijn.

“Ik ben gerustgesteld door de vaststelling dat ik zelfs na de zwaarste koersen bij de nieuwelingen nog overschot had”

Ramses haalde niet enkel binnen de eigen landsgrenzen fraaie ereplaatsen – vierde in Vezin en in de Petit Arden Challenge, tiende in de Tour de la Basse Meuse, zevende in Herbeumont, tweede in Jemeppe… – maar waardeerde die op in het buitenland tot podiumplaatsen: derde in zowel de Omloop van de Maasvallei in Nederland als in de driedaagse Weilburg-Odersbach in Duitsland.

Österreich über Alles

“Toch wordt het allemaal nog ruim overstegen door mijn wedervaren in de Radjugendtour Oststeiermark in Oostenrijk”, benadrukt Ramses. “In dat nationale truitje mogen aantreden was al een sensatie op zich. Het gaf mij nog meer de vleugels om er elke dag te staan. In drie van de vier ritten kwam ik uit op de vijfde plaats. Vooral in de afsluitende koninginnenrit stond ik versteld van mezelf, ik wist niet dat ik dat kon. Jammer dat ik in de tweede rit ten val kwam en een volle minuut moest prijsgeven aan de beste geklasseerden, anders eindig ik in de top vijf in plaats van zevende.”

Het brengt met zich dat Ramses zijn overstap naar de junioren onbevangen mag tegemoet zien. “Het wordt een stap in het onbekende die ik graag zet, want ik houd nu éénmaal van uitdagingen”, knipoogt Ramses. “Ik ben gerustgesteld door de vaststelling dat ik zelfs na de zwaarste koersen bij de nieuwelingen nog overschot had.”