David Beernaert rijdt dit weekend La Flèche Ardéchoise Junior

Stijn Moerman

De 17-jarige David Beernaert is met veel ambitie aan zijn tweede seizoen als junior begonnen. De Wingenaar wil zich bij zijn nieuwe ploeg Royal Cureghem Sportief bewijzen met het oog op de overstap naar de beloften en mikt daarvoor vooral op de zwaardere wedstrijden in de zomer.

Zondag vindt in Tielt een wedstrijd voor juniores plaats, maar David Beernaert (17) uit de Pastoor Termotestraat in Wingene moet die thuiskoers aan zich voorbij laten gaan. “Ik komt dit weekend aan de start van La Flèche Ardéchoise Junior, een tweedaagse in Frankrijk”, aldus David Beernaert. “Een mooie kans die ik niet mocht laten liggen. Ik vind er een parcours op maat, want geaccidenteerde omlopen liggen mij het best.”

“Dit wordt een mooie kans die ik niet mocht laten liggen. Ik vind er een parcours op maat, want geaccidenteerde omlopen liggen mij het best”

“De eerste dag krijgen we er een rit van 105 km met 1.516 hoogtemeters voor de wielen geschoven; dag twee begint met een tijdrit van 6 km met daarna een etappe van 101 km met 1.322 hoogtemeters. Ik kijk ernaar uit en verwacht er wel iets van. Met mijn huidige vorm moet top tien mogelijk zijn in een van de ritten. Mijn uitslagen waren tot nu toe misschien niet zo denderend, maar die geven een vertekend beeld van mijn conditie. Ik voel me goed.”

Uitslag zegt niet alles

Met een 14de stek in Vlamertinge, een 18de in De Klijte, een 24ste in Vollezele en een elfde in Beernem zijn die resultaten zo slecht niet. “Op zich ben ik wel tevreden met de start van mijn seizoen, want ik voel me sterk en kan vlot meekoersen”, vervolgt David. “Alleen resulteert dat nog niet meteen in mooie resultaten. Maar het is nog vroeg op het seizoen en ik wil me er nog niet druk maken.”

“De uitslagen zullen vroeg of laat wel eens volgen. En het resultaat zegt ook niet alles. In Moerkerke-Damme ben ik twee keer ten val gekomen en moest ik opgeven. Maar dat weten de mensen niet. In de Ronde van Vlaanderen reed ik goed voorin en ben ik een paar keer ten aanval getrokken, maar zonder succes. Toen ik op de Muur twee keer te voet stond, raakte ik wat uit mijn ritme en moest ik op de Bosberg onderkoeld opgeven.”

“De uitslagen zullen vroeg of laat wel eens volgen. En het resultaat zegt ook niet alles”

Daarom kijkt Beernaert, die dit seizoen uitkomt voor Royal Cureghem Sportief, uit naar de zomerperiode. “Dan staan er heel wat mooie wedstrijden op het programma met onder meer Tour du Valromey et Ain en Aubel-Thimister-La Gleize. En daarvoor heb je ook nog de E3 Harelbeke en het BK in Les Lacs de l’Eau d’Heure waar ik goed voor de dag hoop te komen. Het is ook een voordeel dat ik – in overleg met mijn trainer Frank Vandewiele – mijn koersen mag kiezen bij mijn nieuwe ploeg. Dan kan ik daar naartoe werken.”

Vlotte integratie

“Ik voel me alvast thuis bij Royal Cureghem Sportief. In het begin was het wat wennen aan de Vlaams-Brabantse tongval, maar samen met goede vriend Sander De Lobel is de integratie heel vlot verlopen. Ik krijg er alvast alle kansen om mij te bewijzen. Ik hoop eens het podium te kunnen halen in een van de UCI-koersen, zodat ik volgend seizoen bij een mooie beloftenploeg terecht kan”, besluit de leerling netwerken en IT aan het Sint-Jozefsinstituut in Torhout.