Cériel Desal kan weer voluit koersen na drie maanden miserie

Cériel Desal. (Foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

Cériel Desal (18) was prima aan zijn eerste belofteseizoen begonnen, maar door knieproblemen stond de Roeselarenaar van EFC-L&R-Vulsteke liefst drie maanden aan de kant. Ondertussen is hij alweer een maand actief in het peloton.

“Het gaat inderdaad week na week beter”, steekt Cériel Desal (18) van wal. “Momenteel heb ik geen last meer van mijn knie. Hopelijk blijft dat zo, want het is toch een zware periode geweest. Zeker omdat ze de oorzaak niet vonden. Ik ben bij heel wat kinesisten, sportdokters en masseurs langs geweest, zelfs bij de gerenommeerde Toon Claes, maar niemand vond wat er juist aan de hand was. Vooral mentaal was dat heel zwaar. Je ziet de anderen koersen en presteren, maar zelf kan je niets doen.”

“Ik heb geen last meer van mijn knie”

“Uiteindelijk bleek de oorzaak bij mijn valpartij in de Handzame Challenge te liggen. Daar brak ik niet alleen mijn pink, maar ontstond ook de miserie met de knie. Onder meer doordat mijn bekken scheef stond, maar ook omdat mijn zadel en pedalen blijkbaar niet meer recht stonden. Dat was bijna niet met het blote oog te zien, maar zorgde wel voor de lange lijdensweg. Eenmaal dat weer op punt stond, ging het de goede richting uit.”

Begin juli hervatte de kleinzoon van Benoni Beheyt na drie maanden inactiviteit de competitie. “Het deed deugd om opnieuw te kunnen koersen. Hopelijk kan ik nu nog een mooi najaar neerzetten. Ik ben zeker nog niet top, wat ook logisch is na drie maanden zonder koers, maar het gaat de goede richting uit”, aldus Cériel, die sinds zijn herstart al vier toptienplaatsen behaalde, waaronder een zesde plaats in de Hill 60-koers in Zillebeke. “Specifieke doelen stel ik mij niet, ik wil overal het beste van mezelf geven. Al kijk ik wel uit naar de Ronde van Oost-Vlaanderen, omdat die koers alleen met beloften is.”

BK in Stabroek

Zondag staat de Roeselarenaar aan de start van het BK in Stabroek. “Een niet te onderschatten parcours, ook al is het zo goed als vlak en zit er maar één kasseistrook in per ronde. Ik heb gehoord dat het daar vorig seizoen een enorm zware koers was. Ik hoop vooral van pech gespaard te blijven. Misschien kan ik proberen om er mij eens in de kijker te rijden. Wie weet valt er op die manier nog een mooi resultaat uit de bus”, besluit de belofte van EFC-L&R-Vulsteke. (SM)