Bevredigen debuut voor Ewout Focke

Ewout Focke is aan zijn eerste maanden in het peloton bezig. (foto ZB)
Redactie KW

Ewout Focke heeft zijn eerste maanden als wielrenner achter de rug. Vier koersen werkte de eerstejaarsnieuweling af in die periode. Een wedstrijd uitrijden is hem nog niet gelukt. Dat wordt zijn doel de komende maanden. “Ik moet nog veel stappen zetten”, beseft Ewout. “Maar ik amuseer me en dat is het belangrijkste.”

Vorig weekend stond er geen wedstrijd op het programma van Ewout Focke. De 15-jarige nieuweling maakte van de gelegenheid gebruik om twee mooie duurtrainingen af te werken. Ideaal om na de examenperiode terug in gang te schieten. “Ik studeer sociaal-technische wetenschappen aan het Immaculata van Ieper en kon door mijn examens niet zoveel trainen. En er waren toch geen nieuwelingenkoersen in West-Vlaanderen, dus het was het perfecte moment om twee keer stevig te trainen. ‘s Morgens zelf op de fiets en in de namiddag kijken naar de Ronde van Vlaanderen. Het werd een mooie zondag. Alleen jammer dat Mathieu van der Poel niet won. Ik zie hem graag bezig en had hem zeker de zege gegund.”

Stap voor stap

Over zijn eigen seizoen tot dusver is de renner uit Beselare redelijk tevreden. Ook al lukte het hem nog niet om een koers uit te rijden, toch liet hij enkele hoopgevende prestaties optekenen en is hij nog altijd enorm gemotiveerd voor de rest van het jaar.

Ik heb het nog moeilijk om in het peloton te rijden. Ik koers nog maar een paar maanden en het is ook iets waar je maar moeilijk op kan trainen

“Ik heb het nog moeilijk om in het peloton te rijden”, verklaart Ewout. “Ik koers nog maar een paar maanden en het is ook iets waar je maar moeilijk op kan trainen. Toch ben ik best content met mijn prestaties. Het is me al eens gelukt om vier van de acht ronden mee te rijden. Daar kan je toch op voortbouwen. Mijn seizoen zal geslaagd zijn als ik tegen het najaar een koers kan uitrijden. Wat ik misschien wel zal doen in de toekomst, is een trainer onder de arm nemen. Een ploegmaat van mij werkt al met iemand samen en hij merkt dat het helpt. Het is ook leuk als je iemand hebt die weet hoe je moet trainen en waarop je kan vertrouwen.”

Ex-voetballer

Het is duidelijk dat de nieuweling van het Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem heel veel plezier beleeft aan zijn nieuwe hobby. Voordien speelde hij negen jaar lang voetbal, maar twee jaar geleden kreeg hij de smaak van het wielrennen te pakken. Dankzij zijn opa en nonkel, zelf twee fervente fietsers. “Het is van mijn nonkel dat ik mijn eerste koersfiets gekregen heb”, vertelt Focke. “Twee jaar geleden ging ik vervolgens eens mee met mijn opa voor een fietstochtje en sindsdien ben ik blijven fietsen. En nu dus ook in competitieverband. Morgen start ik in Zandvoorde. Een wedstrijd dichtbij huis, op een tof parcours. Ik zie het helemaal zitten!” besluit een gemotiveerde Ewout.

Nieuwelingen in Zandvoorde

Op zaterdag 13 april organiseren Patrick Dehem en Vlug en Sterk Beselare een kermiskoers voor nieuwelingen. De inschrijvingen beginnen om 13.30 uur in café Gildenhof. De start is om 15 uur en de aankomst wordt omstreeks 16.45 uur verwacht. De prijsuitreiking heeft plaats in café De Lustige Boer. Parcours (64,8 km of 12 ronden): Zandvoordeplaats, Houtemstraat, Oude Zonnebekestraat, Kranenburgstraat, Zillebekestraat, Zandvoordeplaats.